Tomaž Ocvirk preganja Tamšetovo črno mačko iz Marofa

Za Celje in Gorenje drevi ob 19. uri generalki pred nedeljskima evropskima izzivoma. Celjani s Krko tudi z Josipom Šarcem, Gašperja Hrastnika ne bo. Novomeščani po superpoklani zmagi upajo na še en podvig.

Objavljeno
14. november 2018 08.00
Posodobljeno
14. november 2018 08.00
Krkin kapetan David Didovič (levo) na prvi tekmi sezone ni bil prizanesljiv do Jake Malusa. Foto Tomi Lombar
Novo mesto - V dvorani Marof, kjer se je že na premieri sezone začela podirati zgodba Branka Tamšeta, bodo nocoj ob 19. uri gostovali rokometaši Celja Pivovarne Laško, novi trener slovenskih prvakov Tomaž Ocvirk bo skušal preprečiti ponovitev scenarija iz superpokala, a tekma s Krko prihaja v neugodnem času, med dvema evroligaškima derbijema z Zagrebom.

Po porazu v Zagrebu bodo pivovarji v Zlatorogu morali premagati Hrvate, če želijo ohraniti realne možnosti za osmino finala lige prvakov. Toda hkrati jim misli ne smejo uhajati k nedeljskem spektaklu, Krka sodi med moštva, ki jih ne gre jemati zlahka, čeprav ji ne gre po načrtih.

Celjani so 5. septembra v Novem mestu izgubili superpokal.

Krka želi nocoj izkoristiti njihov naporen ritem v ligi prvakov.

Gorenje pred gostovanjem v Španiji še na Dolu pri Hrastniku.

Krka pod mejo


Po zgodovinski zmagi iz 5. septembra, ko je Celju po skoraj treh letih prekinila niz neporaženosti in Tamšetu vzela prvo lovoriko, so ji pripisovali mesta pod vrhom v ligi NLB, toda slavje je pustilo "mačka", prvo zmago je dočakala šele v 4. kolu, nazadnje je izgubila v Kopru in je na lestvici tik pod črto, ki bo razdelila klube med udeležence končnice za prvaka in za obstanek.

Na superpokalu (23:22) sta bila junaka Jernej Papež (8 golov) in vratar Aleksandar Tomić (17 obramb), ki bosta ob Gregi Okleščnu (v prihodnji sezoni bo igral za Celje) glavna aduta trenerja Mirka Skoka.

Pri Tamšetu se je krivulja obrnila navzdol kmalu do dopolnjenem 40. letu, Skoko je četrti križ naredil konec oktobra. Z vrstnikom Tamšetom sta prijatelja, a se Srb ni posvetoval pri Velenjčanu o taktiki ...



»Kje pa, to ne bi bilo resno,« šale sprva ni razumel Skoko, ki se zaveda, da bo ponovitev podviga zelo težka. »V Sloveniji je Celje vselej favorit, zdaj je v boljši formi kot pred dvema mesecema. Ima Williama Accambraya, Rok Ovniček igra odlično. Ne bom rekel, da nimamo možnosti za zmago, a so te majhne. Naša forma precej niha, toda vsaj sproščeni bomo, šli na glavo in kar bo, pa bo,« napoveduje Skoko, ki je opazil nekaj razlik med Celjem pod Tamšetom in Celjem pod Ocvirkom: »Glavna razlika je Accambray, opažam tudi, da igra Celje zdaj malce manj disciplinirano, a zato bolj kreativno. Pri Ocvirku se mi zdi, da je več poudarka na napadu, manj na obrambi, pomembna razlika je tudi, da vratarji (Ferlin, Panjtar; op. p.) zdaj veliko boljše branijo
 

Celje med dvema ognjema


Kapetan David Didovič ne bo pozabil dne, ko je dvignil "kanto", a ne spi na lovoriki. »Ni realno pričakovati, da bomo v seriji premagovali Celje, pričakujem pa dobro borbo. Želimo biti vsaj blizu tistemu, kar smo prikazali na začetku sezone. Končno smo vsi zdravi, v Kopru smo se še lovili, proti Celju upam, da bomo dovolj nabrušeni,« si zanimivo tekmo obeta Didovič, ki priložnost vidi zlasti v tem, da se je Celje znašlo med dvema zagrebškima ognjema: »To bi lahko bila voda na naš mlin, ampak Celje je vrhunska ekipa iz lige prvakov. Veliko stvari bi se moralo iziti v naš prid, da bi ga še enkrat presenetili. Vsekakor nam bi bilo lažje, če bi navijači uprizorili podobno vzdušje kot takrat



Celjani? Pred njimi sta dve tekmi, na katerih nameravajo poravnati račune. Možnost, da bi vrzel na desni strani zakrpal prosti Gorenjec Gašper Hrastnik, so zavrnili, v ekipo se po poškodbi vrača Josip Šarac.


Gorenje na Dolu


Generalka pred pomembnim evropskim izzivom čaka tudi Gorenje, ki bo danes prav tako ob 19. uri gostovalo na Dolu pri Hrastniku. V nedeljo bo odigralo prvo tekmo pri Granollersu v pokalu EHF. Nazadnje je ekipa trenerja Zorana Jovičića presenetljivo doma oddala točko Trimu in potrebuje injekcijo samozavesti.

»Vemo, da je prav vsaka tekma v letošnjem prvenstvu zahtevna in zelo pomembna. Zato nas čaka težka naloga. Ekipa z Dola je močna, veliko priložnosti si igralci ustvarijo z devetih metrov. Dobri so tudi v igri ena na ena, ampak mislim, da lahko z našo čvrsto obrambo, ki je sicer nismo pokazali na prejšnji tekmi, in z dobrim pristopom tekmo dobimo in se v Velenje vrnemo z dvema točkama,« je za klubsko spletno stran dejal mladi velenjski vratar Miljan Vujović.

Vrstni red v ligi NLB po 9. kolih: Riko Ribnica in Celje Pivovarna Laško po 16, Gorenje 12, Maribor 11, Urbanscape Loka 10, Koper in Krka po 9, Trimo Trebnje 8, Jeruzalem Ormož in Dobova po 6, Dol TKI Hrastnik 3, Sviš Ivančna Gorica 2.