Za Celjane liga NLB ne bo sprehod v parku

Začenja se 28. sezona v ligi NLB, časi debelih krav so še zaostrili konkurenco. Danes Dobova z Mariborom, v nedeljo dolenjski derbi v Novem mestu. Združenje prvoligašev še ni izvolilo predsednika.

Objavljeno
07. september 2018 06.00
Posodobljeno
07. september 2018 06.00
Celjani (v napadu Igor Anić) se se lahko v Novem mestu prepričali, da domača sezona zanje ne bo sprehod v parku. FOTO: Tomi Lombar
Ljubljana - Osemindvajseta sezona se za nevtralne ljubitelje rokometa ne bi mogla začeti bolj mikavno, s senzacionalno zmago Krke proti Celju Pivovarni Laško v superpokalu, kar pritrjuje trditvam, da je pred nami eno najbolj izenačenih prvenstev doslej. Sezono 2018/19 v ligi NLB bosta nocoj odprla Dobova in Maribor (19), derbi prvega kola bo v Novem mestu.

Še dolgo po superpokalni tekmi je bila pred dvorano Marof veselica, kapetan David Didovič je razkazoval pokal, iz katerega je dajal piti tovarišem, junakom večera. Mnoge od njih je zjutraj čakala služba, a se jim ni mudilo v postelje.

Nocoj se bo začelo 28. državno prvenstvo v rokometu.

Zmaga Krke proti Celju je napoved izenačene sezone.

Kar 10 klubov od 12 si je za cilj zastavilo končnico za prvaka.


Blizu je sedela delegacija Celja Pivovarne Laško, ki je bila pred tem neuspešna pri kandidaturi Sebastjana Gergete za predsednika združenja prvoligašev. Gergeta je ducatu klubov predstavil vizijo razvoja lige NLB, toda prepričeval je prepričane. Manjši klubi, ki so pred tem Celju in Gorenju že preprečili igranje v ligi SEHA, so bili spet trmoglavi. Gergeti je zmanjkal en glas (6:6).
 

Gergeta bo moral počakati dva tedna


Glede na izjave po seji pa je mogoče pričakovati, da bo čez dva tedna vendarle dobil zadostno podporo. Ne nazadnje protikandidata Dušana Šiška iz Krškega, ki ga na seji ni bilo zaradi političnih obveznosti, nihče zares ne vidi kot primernega za to funkcijo. Klubi so si bili namreč enotni v tem, da je liga NLB dober produkt, ki bi ga veljalo razvijati v smeri boljše organiziranosti, prepoznavnosti in obiskanosti tekem. Pomemben korak je storila pisarna RZS, liga bo še bolj kot doslej prisotna na televiziji, prenosi tekem bodo na TV Slovenija in Sportklubu.

Pari 1. kola, danes: Dobova – Maribor (19), jutri: Dol TKI Hrastnik – Urbanscape Loka, Sviš – Trimo Trebnje (19), nedelja: Krka – Riko Ribnica, sreda: Jeruzalem Ormož – Gorenje (Ljutomer, 19); preloženo na 17. 10.: Koper – Celje Pivovarna Laško.


Prvenstvo bo po pričakovanjih zelo zanimivo. Časi debelih krav so mnoge klube prepričali, da so malce razrahljali pasove, velika večina jih je bodisi zadržala jedro ekipe bodisi jo še okrepila. Izjema je Gorenje, ki je močno pomladilo in pocenilo zasedbo, vseeno pa v svoje vrste privabilo kar nekaj zelo obetavnih rokometašev, s katerimi bo novi trener Zoran Jovičić želel v nekaj letih spet napasti vrh. Na njem je že pet let Celje Pivovarna Laško, 22-kratni prvak. Tri naslove ima Gorenje, po enega propadla Cimos in Prule.

image
Med trenerji (od leve Aleš Sirk z Dola, Robert Beguš iz Loke, Branko Tamše iz Celja in Mirko Skoko iz Krke) je pred začetkom sezone vladalo prijateljsko vzdušje. FOTO: Roman Šipić

 

Od začetka vseh 12 ekip


Liga NLB bo po dveh letih že od začetka popolna, ker sta Celje in Gorenje zapustila ligo SEHA. Na predstavitvi prvoligašev so samo Celjani odkrito povedali, da je za njih sprejemljiva le ubranitev naslova. Kar devet klubov pa ima isti cilj: nastop v končnici za prvaka: poleg Gorenja, Ribnica, Kopra, Loke in Krke, ki so bili v njej v prejšnji sezoni, tudi Maribor, Dobova, Jeruzalem in Trimo. Samo novinca, Sviš Ivančna Gorica in Dol TKI Hrastnik, bi bila zadovoljna že, če bi jima uspelo ostati med najboljšimi.

Na splošno velja prepričanje, da Celjanom nihče ne more vzeti trofeje, čeprav jim je Krka pokazala, da jih ne čaka mirna plovba ali sprehod v parku. Na mestih od 2 do 10 se obeta silna gneča, vsak bo lahko premagal vsakega. Ob Gorenju sta glavna kandidata za drugo mesto Ribnica in Koper, vsi trije zastopajo Slovenijo v pokalu EHF. Ribničani so izgubili Nika Henigmana, toda našli zamenjavo v obetavnemu Tilnu Strmljanu, Koprčani praktično niso spreminjali zasedbe, podobno kot Krka. Loka je že tradicionalno nevarna, tako bo ostalo tudi po odhodu prvega strelca Aleksa Kavčiča v Velenje.
 

Maribor bo gradil na mladih


Med klubi, ki si želijo nazaj na stare pozicije, sta Trimo in Maribor. Če bo prvi, ki ga je prevzel Benjamin Teraš, težko pariral konkurenci, pa bi Štajerci utegnili narediti korak višje. Da jim ambicij ne manjka, so pokazali, ko so v svoje vrste zvabili občasnega reprezentanta Nika Medveda, pa tudi, ker so na mesto direktorja imenovali Branka Bedekovića, člana srebrnega rodu iz leta 2004. V Taboru so odločeni v mozaik postaviti še zadnji kamenček, tj. okrepiti rokometno šolo, ki naj bi v prihodnosti zagotavljala jedro doma vzgojenih igralcev. Toda vsak začetek je težak in takšen bo tudi današnji uvod v sezono pri zelo odločni
Dobovi.

image
Celjani si obetajo šesti zaporedni naslov. FOTO: Tomi Lombar