Peklenski uvodni nalogi za Tamaro in Kajo

Jutri se bo v Parizu začel zadnji turnir za grand slam v tej nenavadni teniški sezoni.

Objavljeno
26. september 2020 11.55
Posodobljeno
26. september 2020 11.55
Rafael Nadal je teniški kralj Pariza, osvojil je že 12 naslovov. FOTO Christophe Simon/AFP
Pariz - Kar nenavadno je odštevanje do Roland Garrosa v zadnjih septembrskih dneh. V primerjavi z ustaljenim koledarjem sloviti pariški teniški turnir zaostaja za štiri mesece, a takšna je pač cena prav posebnega leta, v katerem je športni svet ostal brez olimpijskih iger, nogometnega eura in tudi Wimbledona. Tako bo prav spektakel na peščeni podlagi v francoski metropoli, tokrat s šestimi slovenskimi akterji, zaokrožil letošnjo prestižno serijo turnirjev za grand slam.

»Tour de France in Roland Garros sodita med naše letne klasike,« je pred kratkim v posebnem pogovoru za TV Slovenija poudarila Florence Ferrari, veleposlanica Francije v Sloveniji, in se veselila, da navzlic zahtevnim razmeram rojaki v domovini vendarle prirejajo omenjena športna spektakla. Prvi je že pod streho, Slovencem bo kajpak ostal v posebnem spominu po izjemnih predstavah zmagovalca Tadeja Pogačarja in drugouvrščenega Primoža Rogliča, zdaj je na vrsti še novo poglavje nove teniške zgodbe, dolge že 127 let.

image
Aljaž Bedene bo edini Slovenec v moški konkurenci Roland Garrosa. FOTO: Leon Vidic/Delo


V francoski metropoli so naši športniki že večkrat vidno opozarjali nase, tudi v teniškem utripu turnirja je bil slovenski pečat viden. Najbolj leta 1977, ko je Mima Jaušovec dvignila pokal zmagovalke. Ta je doslej sploh edini za kogarkoli iz Slovenije na turnirjih serije za grand slam. V izjemni konkurenci – pa četudi tokrat ne bo newyorške zmagovalke Naomi Osaka, pariške branilke lovorike Ashley Barty kot tudi ne Biance Andreescu – se zdi novo slovensko končno slavje utopično, seveda pa bi bilo iz našega zornega kota že imenitno, ko bi vsaj kdo med četverico adutov v posamični konkurenci (Aljaž Bedene, Polona Hercog, Tamara Zidanšek, Kaja Juvan) dočakal drugi teden turnirja, kar se zdi zlasti težko dosegljivo za zadnji dve.


1000

gledalcev na dan je zdaj najvišje dovoljeno število, čeprav je bila meja pred tremi dnevi drugačna – 5000


Boj z nekdanjima št. 1


Pred sicer silno obetavno Juvanovo je že za uvod zelo visoka ovira. Pomerila se bo z Angelique Kerber, trikratno zmagovalko turnirjev serije grand slam (Melbourne 2016, New York 2016, Wimbledon 2018) in obenem največjo zvezdnico nemškega ženskega tenisa po upokojitvi nepozabne Steffi Graf. »Toda Kaja je že prestala breme nastopov največjih teniških štadionov, zato se lahko sproščeno loti dvoboja,« nam je iz Pariza sporočil njen trener Robert Cokan in se podobno kot stanovski kolegi spraševal, kako bo sploh z uvodnim sporedom, saj vremenska napoved naslednjih dni na prizorišču razkriva pogoste padavine ...

image
Kaja Juvan se resno pripravlja za izziv na pesku, pomerila se bo s slovito Nemko Angelique Kerber. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tudi pred Zidanškovo je silno zahtevna naloga – Garbiñe Muguruza, tako kot omenjena Nemka tudi že številka 1 ženske svetovne lestvice, predstavlja španski tenis, ta pa je sploh na pariškem pesku kot doma. Sploh v izvedbi izjemnega Rafaela Nadala, že 12-kratnega zmagovalca Roland Garrosa! Bedene in Hercogova pa bosta imela opraviti za uvod z lažjima tekmecema – Arthur Rinderknech in najstnica Diane Parry sta resda domačina, vendarle pa doslej še brez vidnejših dosežkov na turnirjih najvišje ravni. Slovenske barve bosta med dvojicami branili še Katarina Srebotnik in Andreja Klepač. Na seznamu favoritov ni prav novih imen. Jasno, Nadal lovi pariško zmago št. 13, posebej bo po nesrečni newyorški diskvalifikaciji motiviran Novak Đoković, lani tu v polfinalu ni bil kos Dominicu Thiemu, nazadnje zmagovalcu odprtega prvenstva v ZDA. V ženski konkurenci na stavnicah pa prepričljivo vodi Romunka Simona Halep.