Sproščena Mikaela v Mariboru najprej k frizerju

Izjemna Shiffrinova tudi v Mariboru nikomur ne dokazuje ničesar. Na Pohorju tudi Goggia, ki po izjemni vrnitvi še ni na 100 odstotkih. 

Objavljeno
31. januar 2019 19.00
Posodobljeno
31. januar 2019 20.30
Mikaela Shiffrin je po preizkusu proge o vtisih debatirala z mamo Eileen. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Maribor – Pet veleslalomskih tekem, štiri zmagovalke. Takšna je bilanca te sezone v tej disciplini. Vse bodo jutri na štartu 55. Zlate lisice, tudi Mikaela Shiffrin, edina, ki je v tej zimi zmagala dvakrat. Američanka je bila na tem tekmovanju nepremagljiva štirikrat, nazadnje lani v Kranjski Gori, ko je slavila v slalomu in veleslalomu. V Mariboru deluje sproščeno, med drugim si je v mestu privoščila obisk frizerja.



Shiffrinova, ki ima v skupnem seštevku svetovnega pokala kar 600 točk prednosti pred Petro Vlhovo – ta ji bo najbolj nevarna konec tedna –, je po včerajšnjem preizkusu terena o vtisih s proge debatirala z mamo Eileen, svojo prvo trenerko, ki jo spremlja na tekmah. Ko je odpela vezi, je delovala sproščeno. Kako to držo spremeni v zmagovalno? »Najbolje smučam, ko sem sproščena. Moj cilj je biti hitra, a hkrati ne zategnjena. Gre pravzaprav za iskanje ravnotežja,« je dejala.

Čeprav je Maribor zadnje prizorišče pred svetovnim prvenstvom, pravi, da s tem ni obremenjena. »Za sabo imam dober trening, zadovoljna sem s smučanjem, nimam pa nikakršnih pričakovanj, saj mi ni treba ničesar dokazovati, do te tekme je bila moja sezona odlična, zato bi rada tudi uživala. Zelo mi je všeč ta proga, odlično izhodišče pred SP!« je oddala priznanje Pohorju in opisala, kaj čaka karavano. »Ta preizkušnja je bolj šprinterska, a tudi zato zanimiva, ker lahko napadejo vse tekmovalke, s tem pa je manj možnosti za veliko prednost,« je pripovedovala šampionka, ki je v Mariboru poskrbela za novo pričesko. »To je bil edini dan v tej zimi, ko sem zares imela čas," je bila navdušena nad storitvijo v majhnem salonu v mestu.«

image
Mikaela Shiffrin je po preizkusu proge o vtisih debatirala z mamo Eileen. Mikaela Shiffrin je po preizkusu proge o vtisih debatirala z mamo Eileen. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Na vrhunec sezone na Švedsko bo odpotovala po jutrišnjem slalomu. Na SP bo tekmovala v obeh tehničnih disciplinah, verjetno tudi v superveleslalomu, kombinacija je še v zraku, izpustila pa bo smuk. »Odločali se bomo na prizorišču,« je razkrila.

  • V tej sezoni na petih veleslalomih štiri zmagovalke.
  • Edina med njimi, ki je v tej disciplini zmagala na Pohorju, je Tessa Worley.
  • Prva favoritinja je Shiffrinova, lanska zmagovalka Kranjske Gore.

 

Francozinja v boj za zmago


Poleg Shiffrinove so v tej sezoni v veleslalomu zmagale še Tessa Worley, Federica Brignone in Vlhova. Worleyjeva je edina med četverico, ki je v Mariboru že premagala vse v tej disciplini. Ta čas je druga veleslalomistka sveta. »Zadovoljna sem s sezono do zdaj, stanovitna sem. Res pa je, da je v veleslalomu veliko tekmovalk, ki zmorejo na vrh, zato sem vesela, da sem v tej družbi. Na vsaki tekmi napadam na zmago in to bom poskusila tudi v Mariboru,« je napovedala Francozinja.

Mariborski veleslalom bo zanjo zelo pomemben, saj bo zadnjič imela priložnost pokazati, kaj zmore, preden se bo podala na SP. »Vsaka tekma je zame pomembna, na vsaki se skušam 100-odstotno osredotočiti, na izbrani dan pokazati največ. Resda je SP pred vrati in bi se lahko že ozirali k temu dogodku, ampak ni še čas za to. Pred nami je mariborski vikend, v katerem bi rada pokazala najboljše predstave in se šele potem osredotočila na vrhunec sezone,« je povedala, kako se bo lotevala preizkušenj.

image
Favoritinje Zlate lisice. FOTO: Delova infografika


Na Pohorju je tudi Sofia Goggia, najboljša smukačica minule zime, ki se je prvič v tej sezoni predstavila prejšnji konec tedna v Garmischu, po poškodbi se je vrnila z dvema 2. mestoma v hitrih disciplinah. »V Åre se v vsakem primeru odpravljam v soboto, zato sem se odločila priti v Maribor na veleslalom. Dobro se počutim, vse je zdaj lažje, napredujem smučarsko, napreduje tudi moja noga. Nisem še na 100 odstotkih, a delam na tem, da bom. Bolečine še čutim, ampak med smučanjem nimam težav, kar je zame najbolj pomembno,« je še povedala italijanska sogovornica.