Z novim trenerjem nova obzorja

Vesni Fabjan všeč sezona 2018/19, polna šprintov.

Objavljeno
19. oktober 2018 06.00
Posodobljeno
19. oktober 2018 06.00
Vesna Fabjan se veseli poolimpijske zime.

FOTO: Matej Družnik/Delo
Ljubljana - Ljubljana – Med tistimi, ki se veselijo tekmovalne poolimpijske zime v smučarskem teku, je vsekakor Vesna Fabjan. Izkušena reprezentantka je namreč močna zlasti v prostem slogu, prav v tem pa bo v prihajajoči zimi kar 10 šprinterskih preizkušenj, med drugim tudi na svetovnem prvenstvu. Fabjanova se bo v naslednjih dneh preizkušala na ledeniku Dachstein, znanem jesenskem baznem taboru slovenskih tekačev.

V Avstriji je večina članov udarne ekipe za novo sezono zbrana že nekaj dni, le Anamarija Lampič bo ta del priprav preživela pri osebnem trenerju Stefanu Saraccu v Livignu ob meji Italije s Švico. Fabjanova pa se bo po nekaj planiških dneh preselila v Ramsau, bivališče športnikov in seveda številnih običajnih turistov pod omenjenim ledenikom na avstrijskem Štajerskem.

»V zadnjih tednih sem precej pozornosti namenila bazičnemu treningu. Gre za daljšo telesno vadbo, takrat ni tako pomembna interna konkurenca, zato me niti ni motilo, da so bili ob meni v Planici le nekateri člani mladinske zasedbe. Zdaj pa je tudi pri meni napočil čas za selitev na sneg, Vem, ni prav dobrih razmer za vadbo, ker je ob zadnjih visokih temperaturah tudi na ledeniku snežne odeje manj kot ponavadi ob tem času, a vseeno ne bo nič narobe, če bom vsaj za silo preizkusila zimsko opremo v naravnem okolju,« razmišlja bronasta olimpijka iz Sočija 2014, ki pa s svojim učinkom v prejšnji sezoni nikakor ne more biti zadovoljna. Zato ne skriva motivacije glede nove zime, povrhu ji ustreza, da tekaški koledar razkriva lepo število preizkušenj v prostem slogu. Ta bo tokrat tudi na največji tekmi v šprintu – nazadnje, denimo na olimpijskih igrah v Koreji, je bil na sporedu šprint s klasičnim korakom.


Na premieri je ne bo


»To je res že kar nenavadno, saj se ne spomnim, kdaj smo imeli, vključno s tekmo za svetovno prvenstvo, 10 šprinterskih preizkušenj prostega sloga. Seveda me je to sprva razveselilo, toda obenem se bom zime morala lotiti zelo premišljeno, dovolj časa nameniti regeneraciji in ne siliti za vsako ceno na sleherno preizkušnjo,« se dobro zaveda 33-letna reprezentantka iz Besnice pri Kranju. Tako bo podobno kot v prejšnji sezoni izpustila uvodno tekmo v Kuusamu na Finskem. »Prvič bom nastopila na naslednji postaji v Lillehammerju, bolj pomemben od te prve poti na Finsko pa je zame takrat kakovosten trening. Med zimo in selitvami s prizorišča na prizorišče ni prav veliko možnosti za ustrezno vadbo, zato kaže izkoristiti čas še v teh zadnjih novembrskih dneh,« razmišlja Fabjanova. Po omenjenem nekajdnevnem preizkusu ledeniškega snega v Avstriji jo čaka vrnitev domov, november nato že prinaša trening v Skandinaviji: »In ko smo enkrat novembra na evropskem severu, se že občuti tudi tekmovalni duh, sezona je pred vrati.«

V tej poolimpijski sezoni za svetovni pokal resda ne bo tekme na domačem prizorišču, a motiv je pri Fabjanovi močno navzoč. Obenem je po spremembah pri reprezentanci bolj sproščena, saj je znano, da nazadnje s svojim trenerjem Markom Gracerjem nista našla skupnega jezika z dosedanjim glavnim in odgovornim pri slovenski reprezentanci – Saraccom. Odkar je vlogo slednjega prevzel Nejc Brodar, so se obzorja iz zornega kota naše tekačice zjasnila. »Najbolj pomembno je, da bo tako tudi med tekmovalno sezono. Vsem nam mora biti v interesu, da smo najboljši in se veselimo slehernega uspeha,« je še dejala pred odhodom v Ramsau.