Maja Makovec Brenčič dobila podporo odbora

Pristojni parlamentarni odbor je predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport ocenil kot ustrezno.

Objavljeno
06. maj 2015 10.38
Maja Makovec Brenčič
Ti. Kr., Ozadja
Ti. Kr., Ozadja

Ljubljana − Parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino se je sestal že tretjič v zadnjih osmih mesecih z enakim razlogom — da sliši predstavitev kandidatke za ministrico. Tokrat je bila to Maja Makovec Brenčič, profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti ter prorektorica Univerze v Ljubljani za prenos znanja.

Predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič je bila ustrezna. Za je glasovalo deset poslancev, štirje proti.

Poudarki njene predstavitve:

- celovit razvoj celotne vertikale izobraževanja

- razviti je treba celovit model zagotavljanja kakovosti

- povezovanje z gospodarstvom

- urediti mrežo šol

- osmisliti preverjanje znanja (matura, NPZ)

- mednarodna odprtost na vseh ravneh − tudi jezika, ob skrbi za slovenski jezik

- treba je sprejeti zakon o visokem šolstvu in zakon o raziskovalni in razvojni dejavnosti, čim prej, ob dialogu z deležniki. Pri pripravi zakona o visokem šolstvu je treba izhajati iz predloga Jerneja Pikala in izhodišč, ki so bila napisana v času ministrovanja Stanke Setnikar Cankar.

- prehod na institucionalno akreditacijo

- vsako delo mora biti plačano, sploh če zahtevamo, da se pripravništvo izvaja

- lažji prenos znanja, ob ustreznih pravilih in jasnih institucionalnih normah

- zavzemala se bo, da bo za visoko šolstvo iz proračuna namenjeno 2 odstotka BDP.

***

Obe predhodnici na položaju ministrice za izobraževanje, znanost in šport sta uspešno prestali zaslišanje na odboru, a se je njuno ministrovanje predčasno končalo. Prof. dr. Stanka Setnikar Cankar je odstopila marca, potem ko je Supervizor razkril, da je v zadnjih dvanajstih letih poleg redne plače prejela po avtorskih in podjemnih pogodbah še dobrih 600.000 evrov izplačil iz javnega sektorja, od tega kar 540.000 od fakultete za upravo, ki jo je od 2009 do 2013 kot dekanja tudi vodila. 

Mandat njene naslednice mag. Klavdije Markež se je končal še hitreje, odstopila je po petih dnevih ministrovanja. Tednik Demokracija je namreč razkril, da je njena magistrska naloga, ki jo je zagovarjala na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju, plagiat. Iz diplomske naloge študenta ekonomske fakultete je menda dobesedno poleg nekaj drugih strani prepisala tudi zaključek. 

Državni zbor bo o ministrskih kandidatkah (tudi o Andreji Katič za obrambno ministrico) predvidoma odločal prihodnji teden. O datumu bo najverjetneje odločil kolegij predsednika državnega zbora, ki bo v petek.