Certa holding: Parkiriščna skupščina neveljavna

Priznana je skupščina, kjer je vpliv uveljavila družba Postojnska jama.

Objavljeno
14. maj 2018 09.58
Posodobljeno
14. maj 2018 11.55
Dogajanje pred stavbo je bilo burno.
Cerkno - Koprsko višje sodišče je kot neutemeljeno zavrglo pritožbo, da se ne objavi zapisnika »parkiriščne skupščine« družbe Certa holding lanskega novembra. Nasprotniki prevzema družbe pooblaščenke so namreč pripravili svojo skupščino na parkirišču pred cerkljanskim večnamenskim centrom, češ da jim je bil vstop v stavbo onemogočen.

Po skupščini so zapisnik poslali registracijskemu sodišču, a ga je nato notarka Sonja Železnik umaknila. Zaradi tega jo je večinski lastnik Certe Holding Postojnska jama tudi prijavila notarski zbornici.

Kot je navedlo višje sodišče, ki s tem potrjuje sklep novogoriškega okrožnega sodišča, skupščina ni bila izvedena na kraju, ki je bil s sklicem predviden, da na njej ni bilo prisotno poslovodstvo, ki je skupščino sklicalo, in da ni šlo za primer, ko poslovodstvo ne bi hotelo predložiti zapisnika za objavo, saj je bila skupščina v skladu s sklicem v sodnem registru vpisanega zakonitega zastopnika tega dne, tudi izvedena v prostorih, kjer je bila sklicana in je bil v sodni register predložen predlog za objavo zapisnika skupščine.

Nasprotniki Postojnske jame, ki so združeni v civilni pobudi Ozaveščena Cerkljanska, so spodbijali odredbo sodišča v registrskem postopku, da se zavrne objava notarskega zapisnika o skupščini in sklep sodišča, da predloga za objavo zapisnika skupščine ni vložila upravičena oseba, češ da jim je bil prostor za skupščino ukraden in da so bili prisiljeni izpeljati na parkirišču.

Višje sodišče je obenem potrdilo, da je direktor holdinga Borut Pirih pooblaščen za zastopanje. "Zdaj je vendarle jasno, da parkiriščna skupščina ni veljavna. Zdaj se bomo lahko ukvarjali s pozitivnimi zadevami in razvojem, ne pa s stvarmi iz preteklih let," je bil zadovoljen z razsodbo iz začetka aprila, a jo je holding prejel šele pretekli teden.