Postojnska jama dokončno prevzela Cerkljansko

Certa holding: Marjan Batagelj napoveduje nižjo odkupno ceno delnic, potem ko je prevzem uspel

Objavljeno
24. julij 2018 16.23
Posodobljeno
24. julij 2018 16.23
Marjan Batagelj je videl, prišel, prevzel. Foto Jure Eržen/Delo
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Družba Postojnska jama se je naposled znebila lastniške konkurence v družbi pooblaščenki Certa holding. Z odkupom skorajda petinskega deleža v zadnjem tednu je skupaj nakupila 67 odstotkov vseh delnic.
Blaž Močnik
"Končno bomo začeli delati in Cerkljanskemu prinesli mir," je bil zadovoljen predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj. Prah, ki se je dvignil pred dobrima dvema letoma, ko je Ilirika začela odkupovati delnice navidezno lastniško zaprtega holdinga, se je polegel. Bržkone tudi s pomočjo sodnih epilogov, ki so šli v prid zaradi lanskih dveh skupščin. Postojnska jama je zdaj izplačala še dva dozdajšnja večja delničarja Jožefa Močnika, ki je razpolagal z desetimi odstotki delnic, in Stanislava Eržena s sedemodstotnim deležem. Za nameček je pridobila še deleže številnih malih delničarjev. "Večina je spoznala, da je te deleže bolje prodati zdaj kot pa čez pol leta," je dejal Batagelj, ki napoveduje nižjo odkupno ceno, potem ko je prevzem uspel.
"Zdaj pričakujem plaz ponudb, saj ne bo nihče hotel ostati zaklenjen v lastništvu. Razume se, da bomo kupovali od tistih, ki bodo prišli najprej, tudi zato, da bomo do malih delničarjev korektni, zato bomo v določenem časovnem obdobju še kupovali po 3,2 evra za delnico. Potem pa bo cena zagotovo drugačna, zagotovo nižja." je napovedal. Spustila se bo vsaj na 2,95 evra. Takšnega prevzemnega uspeha Batagelj ni pričakoval, je priznal: "To bi bilo pred enim letom skorajda preveč optimistično, bilo je pa predvidljivo. V Cerknem je bilo namreč v zadnjem času preveč koristoljubja posameznikov in premalo skrbi za razvoj. Vedeli smo sicer, da naši nasprotniki vendarle niso tako homogeni, čeprav so navidez delovali enotno. Imeli so le nas Postojnsko jamo, kot prevzemnika, ki so jo lahko napadali, praviloma brez argumentov. Ampak saj bi kogarkoli, ki bi zmotil njihov red, ko so branili koristi. Drugega kupca, kot je Postojnska jama, pa ni bilo in ga tudi ne bo. Po zadnjih nakupih pa sploh ne."
Čeprav ima po statutu Certe holding posamezni lastnik ne glede na delež največ deset odstotkov glasovalnih pravic – pobuda Ozaveščena Cerkljanska je imela pred zadnjimi nakupi Postojnske jame teoretično celo več glasov od večinskega lastnika –, Batagelj napoveduje, da dokumenta ne bodo spreminjali. Ocenjuje namreč, da je 20 odstotkov glasov, kjer jih polovico prispeva naložbeni sklad Alfi kot drugi največji lastnik in dodatna pooblastila malih delničarjev povsem dovolj.
Certa holding je sicer večinski lastnik Certe, ki obvladuje družbo Hotel Cerkno s tamkajšnjim smučiščem, kobariško proizvodno tovarno medicinskih pripomočkov Tik, medtem ko ima še četrtinski delež v Eti Cerkno.