Sava bi več časa za pripravo predloga prisilne poravnave

V Savi pravijo, da potrebujejo več časa zato, ker so štiri upnice Save prodale svoje terjatve.

Objavljeno
09. december 2015 13.08
iza*Abersek
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana − Sava je včeraj na sodišče vložila predlog za podaljšanje roka za vložitev predloga prisilne poravnave za dva meseca, torej do sredine februarja prihodnje leto.

Po prvotnem scenariju bi morala Sava (in drugi upniki Save) predlog prisilne poravnave vložiti do 16. decembra, a bi se lahko vse skupaj še nekoliko zavleklo. Sava namreč prosi sodišče za več časa za pripravo načrta finančnega prestrukturiranja, s katerim poskuša upnice prepričati o projekcijah svojega prihodnjega poslovanja in načrtovanega razdolževanja.

Kot so danes pojasnili v Savi, so se zato odločili zaradi spremembe upniške strukture. »Obveščeni smo bili o prodaji terjatev štirih pomembnih upnikov. Novi upniki v postopek prisilne poravnave prinašajo nove interese in nove zahteve. Da bi lahko uskladili interese vseh, torej tudi poglede novih upnikov, in vsem omogočili enakopravno obravnavo, je Sava že vložila predlog za podaljšanje roka. Enako bodo po naših informacijah storili tudi upniki. To bo omogočilo pripravo kakovostnega načrta finančnega prestrukturiranja, ki bo deležen ustrezne podpore upnikov tudi v fazi glasovanja,« med drugim pojasnjujejo v Savi.

Pred časom je banka Unicredit svojo terjatev do Save prodala investicijskemu skladu York Global Finance Offshore BDH in vse kaže, da so se zato odločile še Gorenjska banka in banka Raiffeisen.

Investicijski sklad York Global Finance Offshore je neposredno povezan z investicijsko družbo York Capital, ki je kupila več milijonov terjatev bank do Istrabenza.