Trump je našel svoje anarhiste

Republikanski predsednik grozi »avtonomni coni« Seattla, medtem po odstranjujejo sporne spomenike.

Objavljeno
11. junij 2020 16.45
Posodobljeno
11. junij 2020 17.30
Prosti koncert pred zasedeno policijsko postajo v »avtonomni coni« Seattla. FOTO: David Ryder/AFP
New York – »Grde anarhiste je treba ustaviti!« Republikanski predsednik ZDA Donald Trump je v Seattlu našel »domače teroriste«, ki jih vidi na delu že vse začetka protestov proti grozljivi smrti temnopoltega Georgea Floyda med policijsko aretacijo v Minneapolisu. Največje mesto zvezne države Washington na obali Tihega oceana je dobilo »avtonomno cono Capitol Hilla« z oboroženimi protestniki na barikadah in kontrolnih točkah, ki policiji preprečujejo vstop v mestno četrt.

Po grožnji z ognjem in zasedbo je izpraznjena tudi policijska postaja v vzhodnem policijskem okrožju, ki so opremili z napisom »ljudsko okrožje Seattla«. Policija poroča o zahtevah lokalnim trgovinam in drugim lokalom, naj začnejo plačevati za svojo varnost, Trump pa grozi, da bo sam naredil red, če tega ne bo uspelo »levo radikalnim demokratom«, ki vodijo Seattle. O izzivih za zakon in red pa poročajo tudi iz nekaterih drugih delov države. V Minneapolisu, kjer so protestniki požgali več trgovin in lokalov, lastniki ponekod najemajo zasebnike z dovoljenjem za nošnjo orožja za zagotovitev varnosti.

Preberite še: Brat Georgea Floyda pozval k reformi policije

Medtem se newyorški policisti pritožujejo, da so jih politiki velemesta pustili na cedilu in napovedujejo izstope in upokojitve, v obeh velikih političnih strankah ZDA pa vendarle pripravljajo reforme njihovega dela. Policistu Dereku Chauvinu, ki je v Minneapolisu skoraj devet minut s kolenom pritiskal na vrat umirajočega Floyda, so kljub številnim pritožbam dovolili urjenje mladih policistov.

image
Prizor iz filma V vrtincu. FOTO: Press Release


Proti sedanjemu statusu quo ameriške družbe se bojujejo tudi drugod. V Virginiji so že umaknili nekaj spomenikov generalom sužnjelastniške konfederacije iz ameriške državljanske vojne, v minulih dneh v Richmondu pa so protestniki v jezero odvrgli spomenik »odkritelju Amerike« Krištofu Kolumbu ter na piedestal zapisali, da je bil začetnik genocida. V Bostonu so spomenik italijanskemu trgovcu in raziskovalcu obglavili, v Richmondu pa ni več niti spomenika predsedniku konfederacije Jeffersonu Davisu, ki je tam stal od leta 1907. Demokratska predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi zahteva tudi umik vseh spomenikov vojakov in politikov konfederacije v ameriškem kongresu.

Vse pa kaže, da bodo pri pretočni platformi HBO Max kmalu vrnili na spored znameniti film »V vrtincu«. Pred prikazom filma iz leta1939 z Vivien Leigh in Clarkom Gableom v glavni vlogi, ki v romantični luči prikazuje zadnje obdobje konfederacije, napovedujejo uvodno besedo afriško-ameriški strokovnjaka.