Kulturni hrami brez gledalcev, marsikje se skušajo prilagoditi

Od danes velja uredba Ministrstva za zdravje o prepovedi prireditev v zaprtih prostorih z več kot 100 obiskovalci.

Objavljeno
10. marec 2020 16.43
Posodobljeno
10. marec 2020 16.44
V Operi in baletu Ljubljana so odpovedali vse predstave, ki so na programu do izteka marca. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Uredba Ministrstva za zdravje o prepovedi prireditev v zaprtih prostorih z več kot 100 udeleženci je marsikje povzročila odpoved celotnih javnih programov, marsikje skušajo dostopnost programov prilagoditi, tudi tako, da nižajo število razpoložljivih vstopnic. Razmere se spreminjajo iz dneva v dan ali ure v uro, z njimi tudi odločitve vodstev.

V osrednji kulturni ustanovi, ljubljanskem Cankarjevem domu, so z izjemo razstav prestavili ali odpovedali vse prireditve, ki so bile na programu do vključno 15. marca.

Sodeč po objavah na spletnih straneh in obvestilih, ki smo jih prejeli iz slovenskih gledališč, so se v teh odločili predvsem za umik predstav z velikih odrov, program na malih ostaja.



V ljubljanski Drami bodo ohranili predstave in druge dogodke v Mali drami, Drama Kavarni in na levem odru. V Operi in baletu Ljubljana so odpovedali vse predstave, ki so na programu do izteka marca. V Mestnem gledališču ljubljanskem so odpovedali predstave, ki so na sporedu na velikem odru do 13. marca, napovedan spored na Mali sceni pa ostaja nespremenjen. Število sedežev v njej so omejili na 75.

V Slovenskem mladinskem gledališču so odpovedali predstave v zgornji dvorani, na katerih bi se zbralo več gledalcev. Spored predstav v spodnji dvorani, program Dežela pridnih in program Nove pošte ostaja do nadaljnjega nespremenjen. V Stari elektrarni za 12. marec še napovedujejo premiero predstave Postaja samobitno, namenjene manjšemu številu obiskovalcev, medtem ko bo nedeljska predstava odpadla. V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo omejili število vstopnic na Velikem odru in Odru pod zvezdami, ostali odri pa imajo, kot so zapisali, manjše število sedežev. Program zaenkrat ostaja nespremenjen.
 

Brez Dnevov komedije


V SNG Maribor so do nadaljnjega odpovedali vse predstave in koncerte v Veliki, Stari in Kazinski dvorani ter v dvorani Union. V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so odpovedali vse predstave na Velikem odru, vključno s festivalom Dnevi komedije. Podobno so vse predstave na velikem odru do 15. marca odpovedali v Prešernovem gledališču Kranj. Vse prireditve so prestavili tudi v Mestnem gledališču Ptuj. V SNG Nova Gorica so odpovedali celoten program do 22. marca.

image
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kinodvorane ostajajo odprte


V Slovenski kinoteki so objavili, da bodo tamkajšnje predstave v okvirih dovoljenih parametrov še naprej potekale nemoteno. Enako v Kinodvoru, v katerem napovedujejo strogo upoštevanje navodil in priporočil vseh pristojnih ustanov. V Koloseju so zapisali, da so v dvoranah uvedli nov sedežni režim, ki dovoljuje večji razmak med obiskovalci. Med njimi je vsaj en vmesni sedež prost, vsaka druga vrsta v dvorani je prazna, število obiskovalcev dvorane pa omejeno na do 100 ljudi.
 

Odpovedani koncerti


Do preklica so odpovedani koncerti Slovenske filharmonije. Jutrišnji koncert Mladih virtuozov je prestavil tudi Festival Ljubljana. V Kinu Šiška so prestavili več dogodkov do 18. 3., ohranili bodo tiste s predvidoma manj obiskovalci.

Zelo veliko odpovedi dogajanja, ki je bilo na sporedu do konca marca, je tudi v Mestni knjižnici Ljubljana. Vse knjižnice v njenem okviru sicer delujejo po običajnem urniku.

image
Razstave MG+MSUM ostajajo odprte za posameznike in manjše skupine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Razstave brez otvoritev


Muzeji in razstavišča ostajajo odprti, v njih so se sodeč po doslej objavljenih ukrepih odpovedali predvsem formalnim otvoritvam in obrazstavnim programom. V Narodnem muzeju Slovenije so vse napovedane prireditve prestavili, muzej je odprt le za posameznike, za napovedane skupine ne. V Narodni galeriji so zaradi trenutnih okoliščin odpovedali javne prireditve, kot so vodstva, predavanja in ustvarjalne delavnice za otroke.

Razstave MG+MSUM ostajajo odprte za posameznike in manjše skupine. Vse javne prireditve so odpovedane tudi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, Muzej novejše zgodovine ostaja odprt za posameznike in manjše skupine. Sodeč po sporočilih iz razstavišč bodo odpovedana tudi odprtja razstav, kar pomeni, da bodo nove razstave dostopne brez teh.