Neznanci na Dunaju razbili skulpturo s čipko

Na Fritz-Gruenbaumovem trgu pod Flakturmom je ostal le prazen podstavek.

Objavljeno
21. maj 2019 07.25
Posodobljeno
21. maj 2019 08.23
Skulptura na Dunaju je uničena. FOTO: Eva Petrič
Idrija, Dunaj – Skulptura slovenske multimedijske umetnice Eve Petrič je dunajsko ulico krasila le en dan, saj jo je tik po odprtju neznanec hudo poškodoval. »Na dan odprtja so mi organizatorji sporočili, da so skulpturo našli razbito na tleh. Vzrok bi utegnil biti veter, a tisti, ki so izdelali podstavek in skulpturo postavili, menijo, da je bil vandalizem. Tako mi je rekel tudi župan 6. okraja Markus Rumelhart,« je za Delo povedala Eva Petrič.
 
Sedem skulptur, med njimi tudi slovensko, v katero je umetnica vpletla motiv idrijske čipke, so na ogled postavili ob počastitvi 30. obletnice prve peš cone v dunajskem 6. okrožju. Matična celica potenciala – totem – je s soncem obsijana z znamenitim Flakturmom, ostankom druge svetovne vojne, v ozadju žal »svetila« le nekaj ur.

Slovenska instalacija je bila postavljena na začetku cone na Fritz-Gruenbaumovem trgu pod Flakturmom (protiletalski betonski stolpi iz druge svetovne vojne). Vrt skulptur je postavljen kot popestritev 200 metrov dolge Barnabitengasse, ki povezuje popularno nakupovalno »Mariahilferco« z bolj bohemsko unikatno »Gumpendorferco«, je še povedala umetnica.

image
Eva Petrič in njen totem, še preden so ga uničili. FOTO: Arhiv Eve Petrič


​Nova skulptura na ogled do konca maja

 
»Moje umetniško delo Stem Cell Potential Totem s poudarjenim vzorcem idrijske čipke simbolizira povezave med prebivalci dunajskega 6. okrožja. Delovala naj bi kot totem številnih, pogosto tudi nevidnih načinov, ki povezujejo danes zelo multikulturno prebivalstvo tega dunajskega okraja, obenem pa tudi izpostavljala potencial Flakturma, da se z akvarijem, ki zdaj domuje v njem, iz opomnika grozot druge svetovne vojne spremeni v totem, ki slavi življenje,« je povedala Eva Petrič.
 
Predstavniki mesta Dunaj so slovenski umetnici naročili, naj izdela novo skulpturo. Ta bo enaka prejšnji, le da bo narejena iz močnejšega materiala, ki se težje zlomi.

Eva Petrič že več let sodeluje s Čipkarsko šolo Idrija. Eden najbolj odmevnih skupnih projektov je bila umetniška instalacija Bela golobica na valovih alfa, ki sta jo umetnica in idrijska čipkarska šola predstavili na svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA.


»Sprva sem imela idejo, da bi iz razbite naredila novo, potem pa so bili organizatorji mnenja, da je to že druga zgodba in da bi taka skulptura preveč spominjala na vandalizem ter s tem vnašala neko negativnost v dogodek, ki mora biti optimističen.«
 
Nova skulptura naj bi bila po njenih besedah končana ter s tem znova postavljena na ogled radovednim očem do konca maja.