Tradicionalna jed, ki že dolgo ni več ponujena le z bakalco

Na prazniku idrijskih žlikrofov na pokušino okrog 20 različnih variacij tradicionalne idrijske jedi.

Objavljeno
24. avgust 2019 14.33
Posodobljeno
24. avgust 2019 15.56
Žlikrofi so znani po vsej Sloveniji. FOTO: Anja Intihar
Idrija - V mestu se danes odvija Praznik idrijskih žlikrofov, s katerim skuša organizator - Mladinski center Idrija - Idrijo umestiti na slovenski kulinarični zemljevid. Domačini in turisti v središču mesta tako spoznavajo tradicionalno kulinarično posebnost, ki je iz tradicije že pred časom prešla v sodobnost, le veljavo ji je še potrebno dati. In to takšno, kakršno si jed nedvomno zasluži.

Številni ponudniki na stojnicah žlikrofe še do poznega popoldneva ponujajo na približno 20 različnih načinov - najbolj poznani z bakalco so tako dobili številne variacije, od vegetarijanskih, do žlikrofov z bučkino, čebulno ali špargljevo omako. Na 10 stojnicah je predstavljenih več kot 25 različnih načinov postrežbe žlikrofov.

»V ospredju je vsekakor promocija idrijskih žlikrofov. Menimo, da se mora dvigniti cena temu produktu, ker lahko prinese višjo dodano vrednost v gastronomskem smislu. Smo pa s praznikom razširili tudi promocijo idrijsko-cerkljanske kulinarike, lokalnih ponudnikov, iščemo tudi ponudnike iz drugih regij, ki ponujajo žlikrofom podobne produkte, se pravi polnjene testenine na različne načine,« je namen festivala v besede prelil Tilen Božič iz Mladinskega centra Idrija.

image
Praznik ponuja žlikrofe na več kot 20 različnih načinov. FOTO: Anja Intihar


Letošnja novost - kobariški štruklji in bovški krafi


Vsako leto se trudijo obiskovalcem ponuditi novosti - letos je to povezovanje s Severnoprimorsko regijo. »Povabili smo mladega podjetnika iz kobariškega konca ter gospoda iz Koroške, iščemo torej tudi rudarsko sorodne pokrajine. Črt Butul je z nami, kuhar mlade generacije, ki prav tako črpa iz lokalnega okolja,« je dodal Božič. Lani so za obiskovalce pripravili med 600 in 700 kilogrami žlikrofov, letos si želioj to številko še dvigniti.

Kaj žlikrofi kot tradicionalna jed pridobijo, ko jih obiskovalcem ponudimo še na druge, manj znane načine? »Predvsem gre za kulinarični eksperiment, da torej poskušamo žlikrofe tudi na drugačne načine.

Tako jedi dodamo zraven še nekaj več, ponudimo bolj pester program, več različnih okusov,« je povedal kuhar iz Hotela Jožef, ki je na eni od bogato založenih stojnic množici delil porcije tradicionalne idrijske jedi.

image
Danes lahko poskusite tudi tradicionalno pijačo geruš. FOTO: Anja Intihar


Blogerka Anja Burger, ki se je odpravila na kulinarični pohod po mestu, je bila po zaključku navdušena: »Presenečena sem nad tako pestro ponudbo. Ne poznam idrijske kulinarike in presenetilo me je, kako drugačne so jedi tu od jedi iz drugih koncev Slovenije.« 

Bogat program Praznika idrijskih žlikrofov, ki je v mesto privabil turiste od blizu in daleč - precej jih je združilo prijetno s koristnim in se pred kosilom udeležilo še prvega Hg Traila - je navdušil tudi idrijskega župana Tomaža Venclja, ki tako kot organizatorji festivala že pogleduje v leto 2021, ko bo Slovenija prevzela naziv Evropska gastronomska regija. V mestu načrtujejo, da bi vidno vlogo pri tem imela tudi Idrija, ne zgolj z žlikrofi, pač pa tudi z ostalimi tradicionalnimi dobrotami, od ocvirkovce do smukavca.

»Kulinarične prireditve so povsod eden od največjih potencialov. Mislim, da je uvrstitev Idrije oziroma festivala med šest glavnih prireditev za gastronomsko regijo leta 2021 potrditev, da smo na pravi poti,« je dejal Vencelj.

Idrijski žlikrofi so sicer prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija zaščitila v shemi zajamčena tradicionalna posebnost. Prave idrijske žlikrofe lahko tržijo le certificirani proizvajalci, ki natančno upoštevajo tradicionalno recepturo in sestavine.