V njenih čevljih

Opustila sem idejo, da bom kdaj elegantna v visokih petah, čeprav sem začela vaditi zgodaj.

Objavljeno
06. marec 2020 06.00
Posodobljeno
06. marec 2020 06.42
V tednu, ki se bo sklenil s praznikom žensk, sem v edinih nosljivih salonarjih krevsala na prireditev Ona 365. FOTO: Jure Eržen
Kadar je mama delala popoldne, sem racala pred ogledalom v njeni zbirki salonarjev in zgornjem delu kostima. Bila sem odvetnica, ki doseže pomembno zmago, učiteljica, ki v mlade glave vbija učenost, ali preprosto dama, ki pelje plišastega kužka na sprehod. Pri tem sem neusmiljeno gazila po zadnjih delih elegantnih obuval in uničila vse po vrsti.

Odtlej se je v moji omari zamenjalo mnogo obuval, tudi takšnih s peto, ki jih razvrščam v kategorije od srednjeveških mučilnih naprav do znosnih, če večino časa sedim. Na srečo sem pognala dovolj visoko, da lahko tudi v japonkah uživam v razgledu, toda nekatere priložnosti preprosto kličejo po elegantni obutvi.

V tednu, ki se bo sklenil s praznikom žensk, sem v edinih nosljivih salonarjih krevsala na prireditev Ona 365. Kakšne ženske, kakšne zgodbe, kakšna navdihujoča življenja! Ona desetletja je postala zdravnica naroda Jožica Maučec Zakotnik, polna dvorana je z močnim aplavzom potrdila, da so ta večer zmagovalke prav vse. »Kaj nekoga postavi v ospredje? Znanje, vedenje, odločnost? Besede in dejanja? Da, in nedvomno človečnost,« je nagovorila zbrane urednica One Sabina Obolnar.

Od trenutka, ko sem rodila deklico, mali glavici vcepljam, da lahko s trudom doseže vse in da se stvari v življenju ne delijo na ženske in moške. Zadnjič sem jo pospremila v šolo. V garderobi je trem sošolcem natrosila komplimente, odvihrala v razred, oni pa so obožujoče zrli za njo. Preden sva se poslovili z objemom, sem ji rekla, da mislim, da so vsi trije zatrapani vanjo. »Vem, revčki so,« je milostno pripomnila.

Zanjo me ne skrbi, lekcije je usvojila in v življenju se bo odlično znašla. Me pa malce skrbi za vse tiste fantke, ki jim doma morda dopovedujejo, da še vedno živimo v moškem svetu.