Tudi ledeniki na Vzhodni Antarktiki se talijo vse hitreje

Precej hitrejše je taljenje na Zahodni Antarktiki. Vzhodni del celine je zelo slabo raziskan in obstaja več neznank. 

Objavljeno
11. december 2018 12.41
Posodobljeno
11. december 2018 13.41
Ledenik na Vzhodni Antarktiki FOTO: NASA/Michael Studinger 
Če bi se stalil ves led na Vzhodni Antarktiki, bi to močno spremenilo obale našega planeta, a znanstveniki so dolgo časa verjeli, da je ta del celine bolj stabilen od zahodnega dela. A novi Nasini satelitski posnetki kažejo znatno taljenje na eni osmini vzhodne obale v zadnjem desetletju. Led je tam zdaj tanjši, prav tako se taljenje pospešuje. Posledice za oceane bi lahko bile zelo velike.

V zadnjih letih so raziskovalci že večkrat opozorili, da se ledenik Totten, kjer je dovolj vode, da bi se gladina morij dvignila za okoli tri metre, tali. Zdaj so ugotovili, da se talijo še štirje ledeniki zahodno in še več manjših ledenikov vzhodno od Tottena.

»Totten je največji ledenik na Vzhodni Antarktiki, zato smo najbolj osredotočeni nanj. A ko se ozremo še malo naokoli, je jasno, da se tudi drugi ledeniki obnašajo podobno,« je dejala glaciologinja Catherine Walker iz Nasinega centra Goddard, ki se je v raziskavi osredotočila na nove zemljevide, ki med drugim kažejo višino ledenika. Ugotovila je, da so se štirje ledeniki na zahodu znižali za skoraj tri metre od leta 2008. Podobno se je zgodilo ledenikom ob obali Wilkes, kjer se je nižanje višine od leta 2009 skoraj podvojilo in se zdaj znižuje za okoli 24 cm na leto.

image
Ledeniki, kjer so odkrili pospešeno taljenje. FOTO: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens 


Pri Nasi so opozorili, da gre pravzaprav za majhne količine v primerjavi z izgubami, ki jih trpi Zahodna Antarktika. Pa vendar, kot je poudaril Alex Gardner, glaciolog pri Nasinem laboratoriju JPL, spremembe niso videti naključne, ampak sistematične.

Vzroki za taljenje so najverjetneje toplejše vode, ki jih spremenjeni vzorci vetrov in taljenje in zmrzovanje morskega ledu potiskajo iz globin. Še vedno je veliko neznank, kako toplejši ocean vpliva na te ledenike, saj je Vzhodna Antarktika slabo raziskana. Največje neznanke so topografija površja pod samim ledom in oblika oceanskega dna pod ledenimi policami, ki odloča, kako vode krožijo okoli kontinenta.