Zahteve protestnikov: »Vemo, kaj bi: Hočemo neposredno demokracijo«

Nasprotovanje vladi Janeza Janše je tudi ta petek na shodu po mestnem središču Ljubljane izrazilo več tisoč ljudi.

Objavljeno
26. junij 2020 18.55
Posodobljeno
26. junij 2020 22.16
Tudi današnji protivladni protest je bil množično obiskan. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Borut Tavčar, Katja Miklavčič
Borut Tavčar, Katja Miklavčič
Nasprotniki vlade aktualnega premiera Janeza Janše so se danes na ulicah Ljubljane zbrali drugič v tem tednu. Današnji protest je sledil sredini alternativni proslavi ob dnevu državnosti, organizirani na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi.

Spomnimo, sredina alternativna proslava se je začela ob 19.00 na Prešernovem trgu, nagovorom aktivistov pa je sledil sprehod po ulicah središča Ljubljane. Udeleženci proslave in shoda so bili kritični do pregrajevanja prestolnice in do, med drugim, predsednika RS Boruta Pahorja – zbrana množica se je ustavila tudi pred predsedniško palačo, kjer so zbrani prižigali sveče in, denimo, zahtevali, da predsednik ne obišče fojb. 

Današnji shod je bil – enako kot predhodne petkove demonstracije – množično obiskan (po navedbah Policijske uprave Ljubljana je bilo udeležencev 3500). Protestniki so se sprehodili po mestnem središču, vzdušje je bilo mirno in prijetno, Trg republike pa danes ni bil ograjen. Udeleženci shoda so ponovno zahtevali Janšev odstop, vlado obtoževali, da krade, in zahtevali neposredno demokracijo. Policisti so izvedli 6 postopkov ugotavljanja identitete, kršitev pa doslej niso zaznali. 

Kronološki potek današnjega protivladnega shoda si lahko preberete tukaj:

20.51 Shod se je zaključil s pozivom, naj se protesta prihodnji petek udeleži še več ljudi. Tudi ozvočenje bo predvidoma boljše. Udeleženci shoda so policistom zaploskali za prijetno spremljanje.  

image
Današnji shod se je zaključil na Kongresnem trgu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


20.36 Na Kongresnem trgu se vrstijo pozivi za neposredno demokracijo in k odstopu aktualne vlade. Pisatelj Boris A. Novak je menil: »Janez, nekoč si bil junak, danes si slepar.«

20.26 Okoljevarstveni aktivist Rok Rozman (Balkan River Defense) je pozval k udeležbi na jutrišnjem dogodku Za naravo ob Savo. 

20.22 »Protestiram proti vsem strankam, ki so omogočile Janševo vlado,« je povedala udeleženka; njeno izjavo so pospremili vzkliki: »Janša dol, ljudstvo gor!«

image
FOTO: B. T.


image
Trg republike danes ni bil ograjen. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


20.20 Potem ko so se udeleženci z vzkliki izrekli proti nasilju, strahovladi ter za barvitost in sprejemanje, lahko po mikrofonu poseže kdorkoli od udeležencev – tako da deluje demokracija. 

20.14 Na Kongresnem trgu potekajo nagovori. »Vemo, kaj bi: Hočemo direktno demokracijo,« je bilo rečeno.

20.05 Protestniki so zavili na Kongresni trg, kamor v sredo niso mogli. Dostop do Kongresnega trga je bil namreč onemogočen zaradi uradne proslave ob dnevu državnosti. 



19.51 »Osvobajanje okupirane Ljubljane«: 



19.43 Ob Gregorčičevi ulici, kjer je sedež Vlade RS, protestniki vzklikajo: »Lopovi!«

19.34 Protivladni shod je zopet množično obiskan. Po mestnem središču svoje nasprotovanje vladi izraža več tisoč ljudi. 

19.25 Protivladni shod po ljubljanskem mestnem središču poteka v prijetnem vzdušju, slišati je žvižge in zvončkljanje. Na plakatih protestnikov gre tudi ta petek brati zapise, ki vlado obtožujejo kraje javnega denarja. 

19.17 Protestniki se ne bodo odpravili na Trg republike, ki sicer danes za spremembo ni ograjen, temveč po ulicah »okupirane« Ljubljane. 

image
Kulturnik Jaša Jenull je ob začetku shoda nagovoril nasprotnike aktualne vlade. FOTO: B. T.


19.10 Kulturnik Jaša Jenull je nagovoril zbrane: »Če se sprašujete, kaj se dogaja – stopnjujemo, nobena ograja nas ne bo ustavila.«

18.58 Udeleženci današnjega protivladnega shoda se zbirajo na Prešernovem trgu. 



image
Protestniki so Prešernovemu spomeniku simbolno nadeli okove. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


image
Protestniki so se zbrali na Prešernovem trgu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo