Socialni demokrati v boj z evroposlanko, poslancema, županom in državno sekretarko

Strankino predsedstvo potrdilo kandidatno listo. Po prvih anketah sodeč se jim v Bruslju obeta eno poslansko mesto.

Objavljeno
18. februar 2019 05.32
Posodobljeno
18. februar 2019 23.19
Kandidatom bodo dokončno zeleno luč dali na marčevski volilni konvenciji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ljubljana – Predsedstvo Socialnih demokratov, stranke, ki si jih po objavljeni prvi uradni projekciji, v Bruslju ponovno obeta en sedež, je danes tudi uradno potrdilo svoje kandidate za evropske volitve. Dokončni pečat bodo dobili na volilni konvenciji, ki bo prihodnji mesec. Mesto nosilke si je prislužila Tanja Fajon, ki že dva mandata opravlja funkcijo evropske poslanke.

Nižja mesta bosta zasedla domača poslanca Matjaž Nemec (tudi strankin podpredsednik) in Milan Brglez, državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Dominika Švarc Pipan, svetovalka predsednika državnega zbora za mednarodne zadeve Neva Grašič, nekdanji dolgoletni direktor centra za rehabilitacijo Soča Franc Hočevar in murskosoboški župan Aleksander Jevšek. Uvrstitev na volitvah v Evropski parlament sicer ni ključnega pomena, saj je lahko vsakdo od kandidatov izvoljen s preferenčnim glasom.  
 

Proti zapiranju celine


»Na podlagi krvave druge svetovne vojne, zmagovite zavezniške koalicije proti fašizmu in nacizmu, je nastala moderna Evropa. Evropa, ki daje človeka v prvi plan, Evropa, ki je govorila o solidarnosti, razumevanju in sodelovanju med narodi. EU, kakršna je sedaj, vodena pod diktatom EPP, ni uspela reševati nastalih težav. Velika moč EU kleca pred pohlepom in napačnimi idejami, Evropa se zapira. Meje, ki jih ni več bilo, se ponovno pojavljajo. Socialni demokrati ne pristajamo na takšno Evropo,« je uvodoma dejal predsednik stranke Dejan Židan.

»Hočem drugačno Evropo, Evropo, ki bo spet demokratična, simbol povezovanja narodov, ki bo prinašala mir in blaginjo,« je svojo ponovno kandidaturo za sedež v Evropskem parlamentu pojasnila nosilka liste. Poudarila je, da na volitve vodi izjemno ekipo, ki gre na zmago.

»Verjamemo v Evropsko unijo, a vemo, da je tudi ogrožena. Zaradi populizma in sil, ki razdirajo to skupnost, moramo narediti vse za dober rezultat na evropskih volitvah,« je prvak SD in predsednik DZ Dejan Židan komentiral januarja. Že tedaj se je kot nosilko liste omenjalo Tanjo Fajon, za katero je Židan poudaril, da je edina slovenska poslanka v evropskem parlamentu, ki je tudi podpredsednica politične skupine. »Prepoznavna je zato, ker se bori za interese Slovenije in pozabi na politično barvo, ko je to potrebno.«

 

Fajonova še po tretji mandat


image
Tanja Fajon izstopa med slovenskimi evroposlanci, saj je po svoji aktivnosti v zgornjih sedmih odstotkih vseh 751 poslancev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Poslanka je bila na prejšnjih volitvah pred petimi leti izvoljena s preferenčnimi glasovi in je močno premagala tedanjega predsednika stranke Igorja Lukšiča, nosilca liste. Od 32.484 glasov, ki jih je prejela stranke, so ji volivci namenili 11.691 glasov.

Podpredsednica politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu je postala v svojem drugem mandatu leta 2014. Trenutno končuje svoj drugi poslanski mandat, v katerem vodi dve delovni skupini stranke za boj proti ekstremizmu in terorizmu.

Pred tem je bila dolgoletna dopisnica RTV Slovenija v Bruslju, medijske izkušnje si je diplomirana novinarka nabirala tudi drugod. Podiplomski študij mednarodne politike je zaključila na pariški univerzi. Na domačih tleh je podpredsednica SD, prav tako vodi strankin odbor za zunanje zadeve.
 

Na listi uveljavljena politična imena


image
FOTO: Sašo Radej
Matjaž Nemec, poslanec

Magister mednarodnega poslovanja in drugi mandat poslanec državnega zbora, pred tem pet let desna roka Boruta Pahorja, dve leti kot predsednika republike in še tri kot predsednika vlade. Vmes opravljal delo analitika v vladnem uradu za komuniciranje ter komercialista v zasebnem sektorju. V prejšnjem mandatu je bil podpredsednik državnega zbora, v tem sklicu pa vodi odbor za zunanjo politiko ter delegacijo Interparlamentarne unije.


image
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dominika Švarc Pipan, državna sekretarka na MP

Doktorica politoloških znanosti in magistra javnega mednarodnega prava, ki je lani postala državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu. Pred tem delala kot samostojna pravna svetovalka, med 2014 in 2016 na tožilstvu mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo, še pred tem sodelavka meddržavnega sodišča v Haagu. Je tudi podpredsednica Jadranskega sveta.


image
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Milan Brglez, poslanec

Doktor mednarodnih odnosov in magister pravnih znanosti, predavatelj na katedri za mednarodne odnose na FDV. V preteklosti podpredsednik Rdečega križa,
V svojem prvem poslanskem mandatu je bil predsednik državnega zbora v kvoti SMC, lani ko je bil vanj izvoljen drugič, je prestopil k SD. Je podpredsednik odbora za zadeve EU in član delegacije državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.


image
FOTO: Blaž Samec/Delo
Neva Grašič, svetovalka v kabinetu predsednika DZ

Diplomantka evropskih študij in aktivna članica Mladega foruma, strankinega podmladka.

Nekdanja podpredsednica Mladih evropskih socialistov in ustanovna članica Kluba evropskih študentov.

O socialni politiki je svetovala nekdanji ministrici za delo, družino in socialne zadeve ter predsedniku republike, zdaj o mednarodnih zadevah svetuje predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu.


image
FOTO: Roman Šipić/Delo
Franc Hočevar, upokojenec

Magister managmenta, ki je celotno kariero deloval v zdravstvu; dve desetletji kot direktor Inštituta za rehabilitacijo – Soča, krajši čas tudi kot prvi mož ljubljanskega UKC.

O zdravstvenih vprašanjih je svetoval dvema nekdanjima predsednikoma republike, študentom je predaval socialno patologijo, kot prostovoljec pa je bil aktiven v zvezi prijateljev mladine, kateri je tudi predsedoval. V stranki vodi Forum starejših.


image
FOTO: Blaž Samec/Delo
Ljubica Jelušič, predavateljica na FDV

Doktorica vojaške sociologije, zaposlena na FDV kot profesorica za področje mirovnih operacij, sociologije in politologije vojske ter varnosti v Jugovzhodni Evropi.

V Pahorjevi vladi postala prva obrambna ministrica, med 2013 in 2014 je bila poslanka državnega zbora.

Že drugi mandat je podžupanja v sežanski občini, prav tako je podpredsednica Zveze združenj borcev za vrednote NOB.





image
FOTO: Jože Žerdin/Delo
Aleksander Jevšek, murskosoboški župan

Pravnik in doktor kriminalistike, ki drugi mandat vodi murskosoboško občino. Za njim je dolgoletna kariera v policiji, pred upokojitvijo je bil med drugim prvi mož slovenskih kriminalistov. S področjem je povezan še danes, saj predava na fakulteti za varnostne vede ter na višji policijski šoli v Tacnu. Leta 2011 se je neuspešno potegoval za poslanca na listi LDS.