Počivalšek: Najboljši nadzor nad morebitnimi zlorabami bonov bodo uporabniki sami

S prvim junijem se odpirajo nastanitveni obrati nad 30 sob, zdravilišča, bazeni in velnes centri, o uporabi bonov in nadzoru ni prav veliko novega.

Objavljeno
29. maj 2020 11.55
Posodobljeno
29. maj 2020 14.15
Boni bodo prenosljivi do drugega kolena, in to na podlagi izjave. FOTO: Leon Vidic/Delo
Še preden so turistični vavčerji, eden od ukrepov iz tretjega interventnega svežnja, zaživeli, že so se začele spletati domislice, kako bi bilo mogoče iz tega čim več iztržiti. »Bon smo uvedli, da zagotovimo goste, obračanje denarja in ohranimo delovna mesta, ki jih je v turizmu skoraj 160.000, zato sem še toliko bolj presenečen, ko opažam, da poskušajo nekateri ponudniki bone zlorabiti. Trg bo to kaznoval. Takšen ponudnik bo izgubil zaupanje in ogrozil lastna delovna mesta,« je na današnji tiskovni konferenci poudaril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Vladni govorec Jelko Kacin pa je oznanil, da se s prvim junijem odpirajo nastanitveni obrati nad 30 sob, zdravilišča, velnes in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti. Zaprte ostajajo diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah trgovine.



»Potrudite se za domačega gosta, to je najdragocenejši gost. Uporabnikom bonov pa svetujem, da poiščejo naše skrite bisere in izrabijo možnost za zdrav in nepozaben oddih. Izkoristite ga dobro in z zavedanjem, da gre za dober namen. Ohranjajmo naš turizem čist, zelen in trajnosten,« je pozval Počivalšek.

Obvezna karantena za prebivalce tretjih držav


Ob vstopu v Slovenijo morajo v obvezno karanteno vsi, ki prihajajo iz tretje države, ne glede na državljanstvo ali bivališče, je sporočil Jelko Kacin. Danes je tako na letališču Brnik pristalo letalo Air Serbia s 24 potniki iz Beograda. Dvanajst jih je moralo v karanteno, nekateri pa so se raje vrnili domov.


V turizmu je ogroženih na milijone delovnih mest, saj je to eden izmed najbolj delovno intenzivnih sektorjev gospodarstva, je poudaril minister. Po nekaterih ocenah bo slovenski turizem potreboval kar pet let, da se postavi na noge. To bo vplivalo na vse slovensko gospodarstvo, saj predstavljajo učinki turizma več kot desetodstotni delež v slovenskem BDP. Lani so kar 72 odstotkov prenočitev ustvarili tuji turisti, letos pričakujejo upad za 25, tudi do 50 odstotkov.

Tretji paket ukrepov poskuša pomagati turizmu s subvencioniranjem delovnega časa (20 do 25 ur na teden) in nadomestilom za čakanje na delo, najboljša odločitev pa so gotovo boni, je prepričan Počivalšek. Povpraševanje po namestitvah se izjemno povečuje, kar potrjuje pravilnost odločitve, da sredstva za podporo turizmu preusmerimo v bone, je dejal. Višina državne pomoči v obliki bonov je ocenjena na 345 milijonov evrov, na 172 milijonov evrov so ocenjeni še mulitplikativni učinki. Počivalšek je ob tem pozval lokalne skupnosti, naj si še na njihovem območju zamislijo podobne vavčerje.

image
Turistični ponudniki letos levji delež gostov pričakujejo iz Slovenije. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Uredba bo določila začetek veljavnosti


Vsak polnoletni državljan bo prejel vavčer za 200, mladoletni pa za 50 evrov, ki ga bo lahko izkoristil za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v drugih turističnih nastanitvenih obratih. Sprva je bilo napovedano, da bodo začeli veljati že z začetkom junija, zdaj vse bolj kaže, da jih bodo lahko ljudje koristili pozneje. »Uredba, ki bo določila natančen rok, kdaj jih bo mogoče uporabljati, se še pripravlja, a ker je to zahtevno, ugotavljamo, da je bolj pomembno, da dorečemo vse podrobnosti. Verjamem, da bo to zelo hitro, kmalu po potrditvi zakona v državnem zboru,« je zagotovil Počivalšek.

Boni bodo prenosljivi do drugega kolena, in to na podlagi izjave. Unovčljivi bodo do 31. decembra letos. Vseh bonov ne bo treba porabiti pri enem ponudniku, je še dejal minister. Nadzor bo izvajala tržna inšpekcija, Furs ji bo zagotovil podatke za to, veliko bo odvisno od potrošnikov, ki bodo opozorili na nedovoljene prakse. Kupec bo nepoštene prakse kaznoval s tem, da bo šel drugam: »Najboljša kontrola bomo kupci sami, ki bomo znali pri izbiri destinacije oceniti, kdo je pripravil korektno ponudbo.«

Primer dvojnih cen enega izmed ponudnikov, ki je zakrožil po medijih, je namreč že nakazal, da se zlorabe bodo dogajale in da bi lahko te na videz brezplačne počitnice prispevale k dvigu cen v turizmu. Vladni govorec Jelko Kacin je že včeraj zagotovil, da vlada pri ponudnikih nastanitev razlikovanja ne bo dovolila, še vedno pa ni znano, kako bo to preprečila oziroma nadzorovala. Na tržnem inšpektoratu za zdaj odgovarjajo, da obseg njihovih pristojnosti zakonsko še ni urejen. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj na twitterju ponudnike pozval, naj se potrudijo za slovenske goste, saj niso samoumevni.

image
Primer dvojnih cen enega izmed ponudnikov, ki je zakrožil po medijih, je že nakazal, da se zlorabe bodo dogajale. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Slovenci že lani ustvarili 4,4 milijona prenočitev


Ponudniki turističnih storitev letos pričakujejo levji delež gostov iz Slovenije, že v prejšnjih letih pa ta delež ni bil zanemarljiv. Slovenci so namreč v letu 2019 doma ustvarili 4,4 milijona prenočitev, skupno število prenočitev, torej domačih in tujih gostov, pa je preseglo 15 milijonov. Domači turisti k vsem prenočitvam prispevajo torej četrtinski delež, so poudarili pri Slovenski turistični organizaciji (STO), ki letos spodbuja k počitnikovanju doma s kampanjo Zdaj je čas. Moja Slovenija.

»Vsekakor slovenskim turističnim ponudnikom priporočamo, da so pri oblikovanju cen storitev, ki jih bodo gostje plačevali s turističnimi boni, korektni. Verjamemo pa tudi, da se ponudniki zavedajo pomena domačih turistov in so prepoznali priložnost, da uspešno nagovorijo še več prebivalcev Slovenije, zgradijo zaupanje in dolgoročen odnos,« so poudarili na STO.

Višje in drugačno zaračunavanje cen zaradi uporabe turističnih bonov je skrajno nepošteno tudi po mnenju članov stranke SAB, zato so k tretjemu svežnju vložili dopolnilo, ki nedvoumno določa, da turistični ponudniki ne smejo ponujati različnih cen za isto storitev.

Amandma k predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije je vložilo tudi Združenje turističnih vodnikov Slovenije. Njihov predlog bi omogočil koriščenje bonov tudi za turistične aranžmaje z vodenjem, prevozom, vstopnine v naravne parke in muzeje, kopališča in terme. »S kvalitetnimi turističnimi paketi, ki bi nudili več kot le prenočitev z zajtrkom, bi omogočili državljanom preživljanje zanimivega oddiha,« so prepričani v združenju. Glede tega amandmaja Počivalšek ni mogel dati komentarjev.