V Trstu kmalu Barcolana, največji jadralni praznik

Slovenci bodo tudi to nedeljo pomagali krojiti vrh najboljših jadralcev srednje Evrope.

Objavljeno
11. oktober 2012 20.11
Posodobljeno
12. oktober 2012 06.00
šuligoj barcolana
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Trst - V Trstu čakajo le še zamudnike, ki se danes in jutri prijavljajo na največji jadralski praznik v Evropi - 44. Barcolano. Vincenzo Spina, predsednik jadralnega kluba Barcola Grignano (Barkovlje-Grljan), nam je povedal, da tudi letos pričakujejo med 1600 in 1800 jadrnic in na njih več kot 20.000 ljubiteljev morja, vetra in jadranja. Uspeh praznika je v mnogočem odvisen od vremena.

»V našem jadralnem društvu je včlanjenih približno 450 članov in večina od teh celo leto brezplačno pomaga, da potem s pomočjo ostalih prostovoljcev izpeljemo dogodek, ki velja za najpomembneješega v Furlaniji Julijski krajini. Poleg velikega števila jadralcev pričakujemo med 250.000 in 300.000 gledalcev in obiskovalcev praznika. Prihajajo iz vseh evropskih držav in iz številnih prekomorskih. Prostovoljci delamo brezplačno od prvega do zadnjega. Goli najnujnejši stroški organizacije znašajo 1,2 do 1,4 milijona evrov, prireditev ustvari okoli 30 milijonov evrov prihodkov. Poleg teh pa je seveda še veliko drugih posrednih in sploh ne samo poslovnih vplivov, ki jih je težko ovrednotiti,« je povedal Vincenzo Spina.

Za jadrnico so odšteli 30.000 evrov

Na tržaški obali je v »barkovljanski vasi« že postavljenih 150 stojnic, na katerih se predstavljajo različni podjetniki in najrazličnejše civilne iniciative. Tukaj se predstavlja predvsem navtična industrija, razvojni tehnološki parki, oblikovalci, humanitarni projekti (pobuda za gradnjo sirotišnice v Afriki, denimo)...

Med razstavljenimi proizvodi je letos tudi Elanova 6,3 metra dolga jadrnica E -210, ki jo bodo v posebnem srečelovu namenili enemu od prijavljenih jadralcev. Organizatorji so opremljeno Elanovo jadrnico za približno 30.000 evrov kupili od Elana, med vsemi, ki bodo vplačali štartnino, bodo 25. novembra na uradni razglasitvi rezultatov letošnje Barcolane izžrebali srečnega dobitnika jadrnice. Elan in organizatorji Barcolane že nekaj časa uspešno sodelujejo in promovirajo drug drugega na navtičnih in drugih sejmih.

Dirko bodo prenašali na televiziji

V soboto zvečer bodo poseben sprejem pripravili na tržaški prefekturi, kjer bodo predstavili projekt Esimit Europa. Dogodek je po besedah Igorja Simčiča, lastnika zmagovite jadrnice, ki edina pluje pod zastavo EU, izjemnega pomena, saj bo potekal pod pokroviteljstvom italijanske države (prefekta Alessandra Giacchettija) in tržaškega župana Roberta Cosolinija. »Barcolana je izjemen dogodek v Italiji, saj je to edina jadralska prireditev, ki jo italijanska RAI prenaša v neposrednem prenosu, kar dodatno dokazuje njeno posebnost,« poudarja Simčič.

V okviru jadralskega praznika potekajo v Trstu številne prireditve, koncerti, delavnice, predavanja, kulturni dogodki. Na morju bo v nedeljo precejšnja gneča, saj bo poleg 1800 jadrnic še kakih 800 ali tisoč drugih plovil. Že zaradi velja posebna skrb varnosti. Lani so morali tisti, ki skrbijo za varnost in pomoč dvakrat resno posredovati. V enem primeru je bum močno udaril v glavo eno od jadralk in so ji morali pomagati reševalci na morju.

Športni vrh bodo spet krojili slovenski jadralci

V drugem primeru se je izkazala Uprava RS za pomorstvo Koper, ki je pomagala poškodovani jadrnici, ki je v trčenju dobila precejšnjo luknjo in je vanjo vdirala voda. Na regati bodo veljali strogi varnostni ukrepi, udeleženci pa bodo lahko z organizatorji (in obratno) komunicirali tudi preko sms sporočil mobilne telefonije.

Na športnem področju bodo vrh spet krojili slovenski jadralci. Največ možnosti in absolutna favoritka je Esimit Europa, ki uradno pluje pod zastavo Cipra, njen lastnik Igor Simčič je član Jaht Cluba Monaco, jadrnica pa v športnem smislu nastopa za Slovensko jadralno zvezo. Skiper (kapitan) na veliki jadrnici je nemški jadralski zvezdnik Jochen Schumann, krmar Italijan Alberto Bolzan.

Na jadrnici pa je kot pomočnik taktika tudi slovenski olimpijec Vasilij Žbogar. Presenečenje (da Esimit ne zmaga) se lahko zgodi le v primeru brezvetrja ali zelo blagega in spremenljivega vetriča. Na drugem mestu bo po vsej verjetnosti koprska Maxi Jena, ki je bila že devetkrat druga in enkrat prva. Njen skiper in krmar je Mitja Kosmina, ki je s štirimi prvimi mesti in devetimi drugimi tudi najbolj uspešen jadralec na Barcolani sploh.

Dušan Puh po 18 letih spet na jadrnici Fanatic

Tretja je bila lani in tudi na nedeljski preizkušnji za pokal Fernetti umaška jadrnica Shining, ki jo krmari Željko Perovič iz Podgrada (slovenski in hrvaški državljan), poleg njega je v posadki tudi vsaj pol ducata drugih slovenskih jadralcev. To je hkrati tudi najuspešnejša hrvaška jadrnica. Velikega Viharnika, ki je lani zasedel prsenetljivo 4. mesto, letos zaradi poškodbe ne bo.

Bo pa Dušan Puh, ki ima tudi štiri zmage na Barcolani, po 18 letih spet jadral na jadrnici Fanatic (na njej je prvič zmagal leta 1994). Ta ima zgolj teoretične možnosti, da se uvrsti med deseterico. Med najboljšimi bo tudi avstrijska jadrica E1 iz portoroškega Jadralnega kluba Pirat, ki jo krmari Toš Skrt Golja in je bila lani šesta.