Danes je mednarodni dan deklic

Združeni narodi ugotavljajo napredek, a še vedno je veliko deklic in žensk po svetu diskriminiranih, izkoriščanih in podrejenih. 

Objavljeno
11. oktober 2019 11.30
Posodobljeno
11. oktober 2019 11.58
Šestletna sirska begunka v Grčiji. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
J.B. P., STA
J.B. P., STA
Na pobudo Združenih narodov je 11. oktober od leta 2012 mednarodni dan deklic. Letos ta dan poteka pod sloganom Moč deklic je nepredvidljiva in neustavljiva, ker, kot poudarjajo ob tej priložnosti pri Skladu ZN za otroke (Unicef), »so deklice neustavljive, saj v sebi nosijo izjemno moč in energijo, s čimer lahko uresničijo svoj polni potencial, če imajo enake možnosti. Vlaganje v deklice pomembno prispeva k razvoju celotne družbe.«
 

Deklice in ženske se še vedno morajo boriti za svoje pravice


image
Deklica in ženska v Jemnu. FOTO: Abduljabbar Zeyad/Reuters


Toda ravno enake možnosti so marsikje po svetu tisto, za kar se ženske in deklice še vedno morajo boriti, čeprav je minilo že skoraj četrt stoletja od četrte konference Združenih narodov o ženskah v Pekingu, katere plod je Pekinška deklaracija z izhodišči za ukrepanje vlad in drugih organizacij za izboljšanje in izenačitev položaja žensk in deklic. Šele sedem let je namreč minilo od takrat, ko je tedaj petnajstletno Malalo Jusafzaj v glavo ustrelil moški, ki se ni strinjal z njenim javnim zagovarjanjem izenačevanja položaja žensk in moških v Pakistanu in zahtevami po izobraževanju (tudi) za ženske in dekleta. A Malala je samo vrh ledene gore, ki bi jo še bilo treba razbiti, da bi bili doseženi cilji pekinške deklaracije.

Še pred petimi leti je ob dvajsetletnici podpisa pekinške deklaracije pomočnica generalnega sekretarja Združenih narodov dr. Phumzile Mlambo - Ngcuka zapisala, da je »bilo veliko doseženega, a napredek je nesprejemljivo počasen in neenakomeren, še posebno za ženske in deklice na najbolj odmaknjenih območjih, ki še vedno doživljajo veliko oblik diskriminacije.« Zelo podobno izjavo bi lahko funkcionarka Združenih narodov dala tudi danes.
 

Položaj je boljši kot pred 25 leti


image
Kanadska dekliška nogometna ekipa. FOTO: Patrick Doyle/Reuters


Sicer pa napredek v zadnjih petindvajsetih letih vendarle ni zanemarljiv: v Unicefu poudarjajo, da vse več deklic danes uresničuje svoje sanje. Vse več jih namreč hodi v šolo in zaključi izobraževanje, manj se jih v času otroštva poroči in postane mati, vse več jih pridobi veščine, potrebne za delovne izzive v prihodnosti.

Kot navajajo Združeni narodi, se je delež mladih žensk, ki so se poročile v otroštvu, v zadnjem desetletju zmanjšal za 15 odstotkov. Globalna stopnja rodnosti pri mladostnicah se je zmanjšala s 65 rojstev na tisoč deklet, starih med 15 in 19 let, iz leta 1995, na 43 rojstev na tisoč deklet, starih med 15 in 19 let, v letu 2018.

Po podatkih Unicefa se je število deklic, ki ne hodijo v šolo, med letoma 1998 in 2018 zmanjšalo za 37,5 odstotka. Število nepismenih mladih žensk, starih med 15 in 24 let, se je med letoma 1995 in 2016 zmanjšalo za približno 42 odstotkov.
Prav tako se je zmanjšal delež deklic, ki so podvržene obrezovanju spolnih organov – leta 2017 je bilo eno od treh deklet, starih med 15 in 19 let, v 30 državah deležno te prakse, v primerjavi z enim od dveh deklet leta 1990.

image
Afganistanska deklica na delu. FOTO: Parwiz Parwiz/Reuters

 

130 milijonov deklic ne hodi v šolo


A še vedno vsako leto po svetu poročijo 12 milijonov deklic, mlajših od 18 let, zaradi česar se njihovo otroštvo prezgodaj konča. Dekleta, ki se poročijo v otroštvu, bolj verjetno opustijo šolanje in imajo nižjo stopnjo izobrazbe kot tista, ki se poročijo kasneje.

130 milijonov deklic, starih od šest do sedemnajst let, ne hodi v šolo, več 10.000 deklic pa je prisiljenih sodelovati v oboroženih skupinah, pogosto kot spolne sužnje, navaja Unicef.