Ford bo v Kanadi odpustil 450 delavcev

V Kanadi bo prav tako odpuščal tudi General Motors.

Objavljeno
29. oktober 2019 12.21
Posodobljeno
29. oktober 2019 12.42
V Oakvilleu bo Fordova zastava poslej plapolala za manj delavcev. Foto Fred Thornhill/reuters
J.B.P.
J.B.P.
Vodstvo kanadske podružnice ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford v Oakvilleu je včeraj napovedalo, da bodo zaradi opustitve proizvodnje dveh modelov avtomobilov te znamke morali odpustiti 450 zaposlenih. To je več kot desetina vseh zaposlenih v oakvillski Fordovi tovarni, poroča kanadski časopis The Star.
 

Opuščajo proizvodnjo Flexa in Lincolna MKT


image
V kanadskem Oakvilleu so leta 2008 začeli sestavljati model Ford Flex, ki ga sedaj ukinjajo in z njim 450 delovnih mest. Foto Chris Helgren/reuters


Z novembrom bodo v Oakvilleu prenehali proizvajati Fordov SUV Flex, ki je bil v proizvodnji od leta 2008, in model Lincoln MKT in zato bo toliko delavcev odveč, so sporočili iz Forda Canada. Letos v začetku leta so napovedali tudi odpuščanje 200 drugih delavcev. V tovarniškem sindikatu so sicer presenečeni nad tolikšnim obsegom odpuščanj, čeprav se je opustitev proizvodnje omenjenih modelov avtomobilov napovedovala že dalj časa. Sedaj sindikalisti predlagajo, da naj Ford poveča obseg proizvodnje preostalih modelov ali pa naj iz ZDA v Oakville prenesejo proizvodnjo še kakšnega drugega modela avtomobila. 

image
Proizvodnjo v Fordovi tovarni v Oakvilleu bodo zmanjšali in odpuščali delavce. Foto Fred Thornhill/reuters


Medtem ko v Kanadi odpuščajo, pa je Ford v ZDA letos poleti odprl razširjeno tovarno, v katero je vložil milijardo ameriških dolarjev in kjer so na novo zaposlili 500 delavcev.
 

General Motors zapira celo tovarno


To pa letos ni edini udarec avtomobilski industriji v kanadski provinci Ontario, saj bodo v Oshawi čez nekaj tednov zaprli tovarno General Motorsa z 2.600 zaposlenimi, proizvodnjo pa opušča tudi Fiat  - Chrysler, ki je tu zaposloval okrog 1.400 ljudi.