Pjongjang bo nadaljeval z razvojem jedrskega orožja

Napoved Kim Džong Una prihaja za tem, ko ZDA do začetka novega leta niso omilile sankcij zoper Severno Korejo.

Objavljeno
01. januar 2020 15.55
Posodobljeno
01. januar 2020 20.34
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je še vedno pripravljen pogovarjati z Washingtonom. FOTO: AFP
Ka. M., STA
Ka. M., STA
Severna Koreja bo preklicala moratorij na testiranje jedrskih bomb in medcelinskih balističnih raket ter bo v prihodnje predstavila »novo strateško orožje«. Tako je na zasedanju vodstva severnokorejske vladajoče partije povedal njen voditelj Kim Džong Un, gre brati v tujih tiskovnih agencijah. 

Napoved Kim Džong Una prihaja za tem, ko ZDA v predvidenem časovnem obdobju, torej do začetka novega leta, niso omilile sankcij zoper Severno Korejo. Spomnimo, pogovori med ZDA in Severno Korejo o severnokorejskem programu jedrskega orožja in ameriških gospodarskih sankcijah so zastali lani po propadlem februarskem vrhu med severnokorejskim voditeljem in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Hanoju.

image
Napoved o ukinitvi moratorija je bila predstavljena na večdnevnem zasedanju centralnega odbora severnokorejske vladajoče partije. FOTO: AFP


Navkljub prekinitvi moratorija se je Kim Džong Un še vedno pripravljen pogovarjati z ameriškimi oblastmi. V odgovoru na preklic moratorija je ameriški državni sekretar Mike Pompeo vodstvo v Pjongjangu komentiral, da si ZDA ne želijo konfrontacije z državo.