Severna Koreja izstrelila dva neidentificirana izstrelka

Izstrelitev sledi objavi Pjongjanga, da se več ne čuti zavezanega moratoriju na preizkušanje jedrskega orožja in raket dolgega dometa.

Objavljeno
02. marec 2020 07.26
Posodobljeno
02. marec 2020 09.39
Pogovori med ZDA in Severno Korejo o severnokorejskem programu jedrskega orožja in ameriških gospodarskih sankcijah so zastali lani po propadlem februarskem vrhu med Donaldom Trumpom v Hanoju. FOTO: Heo Ran/Reuters
V. U.
V. U.
Južnokorejska vojska je objavila, da je njena severna soseda včeraj opravila izstrelitev dveh za zdaj neidentificiranih izstrelkov. Izstrelitvi sledita objavi Pjongjanga, da se več ne čuti zavezanega moratoriju na preizkušanje jedrskega orožja in raket dolgega dometa, kar je sledilo zastoju v pogajanjih z ZDA.

Kot poroča AFP, sta bila po podatkih vojske Južne Koreje oba izstrelka sprožena iz regije Wonsan proti vzhodu oziroma morju. »Vojska spremlja dogajanje in možnost dodatnih izstrelitev ter je v pripravljenosti,« je povedal tamkajšnji vojaški vrh.



Severni Korejci so v drugi polovici lanskega leta izvedli serijo preizkusov orožja, nazadnje novembra. Sami so jih označevali za preizkušanje sistemov večkratne izstrelitve raket, v mednarodnem prostoru so jih označevali za testiranje balističnih raket. Realizirali so tudi statične preizkuse raketnega pogona, nazadnje decembra.

Ob začetku leta je Kim Džong Un na zasedanju komunistične partije objavil, da se Severna Koreja več ne počuti zavezane moratoriju na preizkuse jedrskega ali medcelinskega raketnega orožja. Iz Pjongjanga so prišle tudi grožnje o skorajšnjem novem strateškem orožju.

image
FOTO: Heo Ran/Reuters

 

Pogovori med ZDA in Severno Korejo zastali po lanskem neuspelem vrhu


Napoved Kim Džong Una je prišla za tem, ko ZDA v predvidenem časovnem obdobju, do začetka leta, niso omilile sankcij proti Severni Koreji. Pogovori med ZDA in Severno Korejo o severnokorejskem programu jedrskega orožja in ameriških gospodarskih sankcijah so zastali lani po propadlem februarskem vrhu med severnokorejskim voditeljem in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Hanoju.

Kot dodaja AFP, ima Severna Koreja dolgo zgodovino izkazovanja vojaške sposobnosti z namenom pridobivanja koncesij. Ob tem sta se včerajšnji izstrelitvi zgodili v času, ko poskuša severnokorejska oblast preprečiti izbruh okužbe s koronavirusom, ki bi lahko v slabo pripravljeni državi povzročila opustošenje.

Doslej v državi niso potrdili niti enega primera okužbe z virusom, ki je na Kitajskem in po svetu povzročil že več kot 3000 smrti.

image
FOTO: Heo Ran/Reuters