Türk, Zver in od danes uradno tudi Pahor

Jutri se uradno začenja mesec dni dolga predsedniška kampanja. Od 13 kandidatov za zdaj kandidaturo vložili le trije.

Objavljeno
10. oktober 2012 21.53
Zoran Potič Anže Božič, notranja politika
Zoran Potič Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Priprave kandidatov na letošnje predsedniške volitve, ki bodo 11. novembra, vstopajo v sklepno fazo – jutri se uradno začenja mesec dni dolga predsedniška kampanja. Uradno sta kandidaturi že vložila Danilo Türk in Milan Zver, Borut Pahor bo to storil danes.

Kandidaturo na letošnjih predsedniških volitvah je napovedalo 13 kandidatov, večina jih je tudi že odprla poseben transakcijski račun, na katerem zbirajo sredstva za financiranje predvolilne kamapanje. Na sedežu Državne volilne komisije (DVK) sta doslej kandidaturo vložila le sedanji predsednik republike Danilo Türk in evroposlanec Milan Zver.

Prvi jo je podkrepil s 13.000 zbranimi podpisi (potrebnih je 5000), ki jih je vložil že konec avgusta, uradni vstop v kampanjo pa bo zaznamoval s predvolilno konvencijo v petek v ljubljanskih Križankah. Zver je včeraj kot drugi uradno vložil svojo kandidaturo, podpise zanjo pa je prispevalo 30 poslancev SDS in NSi. Pri njegovi kandidaturi sta ga neformalno podprla tudi nekdanja predsedniška kandidatka, danes pa državna sekretarka na MNZ Barbara Brezigar in nekdanji predsednik DZ France Cukjati.

Namesto košnje – nuklearka

Sedanji evropski poslanec Zver je ob vljudnostnem obisku DVK dejal, da pričakuje zanesljivo uvrstitev v drugi krog volitev, ter za finiš predsedniške kampanje napovedal nekoliko drugačen pristop.

»Ne bo več, denimo, košnje trave in toliko terenskega dela, bo pa več tiskovnih konferenc, soočenj in podobnega, s čimer bom poskušal priti v stik z volilnim telesom,« je povedal 50-letni doktor družboslovnih znanosti.

Borut Pahor, ki bo prav tako kandidiral s podporo podpisov državljanov in tudi svoje stranke SD, bo kandidaturo vložil danes. Pahor sicer nadaljuje nenavadno kampanjo, ki jo je začel v poletnih mesecih, in se preizkuša v različnih poklicih. Danes bo tako delal v Nuklearni elektrarni Krško.

Ali bo preostalim uspelo izpolniti pogoje za vložitev kandidatur do izteka predpisanega obdobja, to je 17. oktobra, bo znano prihodnji teden.

Po doslej znanih informacijah preostali kandidati niso uspešni pri zbiranju podpisov. Tako je pred dnevi Monika Malešič javno pozvala poslanke vseh parlamentarnih strank, naj jo podprejo. Dva nepovezana poslanca sta jo že, potrebuje pa tri glasove. Malešičeva pravi, da ji je uspelo zbrati tudi nekaj manj kot 2000 podpisov državljanov od potrebnih 3000.