Facebook spet s težavami s hroščem

Zaradi napake so nekatere aplikacije imele dostop do več fotografij kot običajno.

Objavljeno
14. december 2018 18.35
Posodobljeno
14. december 2018 18.35
FOTO: Getty Images
S. S.
S. S.
Facebook je danes objavil, da so morda tretje osebe dostopale do zasebnih fotografij milijonov uporabnikov. »Naša ekipa je odkrila hrošča, ki je prizadel uporabnike, ki so nekaterim aplikacijam dovolili dostop do fotografij na družbenem omrežju. Napako smo odpravili, a morda so imele nekatere aplikacije 12 dni med 13. in 25 septembrom dostop do več fotografij kot običajno,« so zapisali pri Facebooku.

Prizadetih bi lahko bilo do 6,8 milijona uporabnikov.

Pojasnili so, da posameznik z odobritvijo določenim aplikacijam poda dovoljenje do fotografij, ki so objavljene na časovnici facebooka. V tem primeru pa je hrošč dovolil dostop do fotografij, ki jih je uporabnik delil na zgodbah (stories) ali tržnici (marketplace).

Še več, omogočil je dostop do fotografij, ki jih uporabnik niti ni objavil na facebooku. »Primer: če posameznik naloži fotografijo, a jo nato ne objavi, ker ni bilo povezave ali je moral prekiniti zaradi dela, shranimo kopijo fotografije, da jo lahko uporabnik naloži kasneje,« je na blogu zapisal Tomer Bar, vodja inženiringa pri Facebooku.  

»Žal mi je, da se je to zgodilo,« je dodal. V prihodnjih dneh bodo obvestili uporabnike, ki so morda bili prizadeti. Obvestilo jih bo vodilo do spletnega centra s pomočjo, kjer bodo lahko preverili, ali so bili tarča hrošča. Aplikacijam, ki so dostopale do teh fotografij, bodo pri Facebooku pomagali z brisanjem.