Popotnik Pogačar: Dubaj, Malta, Verona, Milano, Monte Carlo (VIDEO)

Veliki slovenski up je že začel priprave na naslednjo sezono, za katero se mora odločiti med Girom in Tourom.

Objavljeno
19. november 2019 10.19
Posodobljeno
19. november 2019 10.19
Tadej Pogačar je svojo srčno izbranko Urško Žigart spremljal na predstavitvi ekipe Ale BTC Ljubljana v Veroni. FOTO: Frane Kranjec/Prijavim.se
Verona - Tadej Pogačar je svojo izjemno krstno sezono med profesionalci, v kateri je slavil kar osem zmag, sklenil že na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru konec septembra. Odtlej si je dodobra »napolnil baterije« in se tudi že začel pripravljati za naslednjo sezono, pred katero mora tako kot tekmeci še razrešiti vprašanje, ali bo nastopil na Giru ali Touru. O tem, da bo na štartu olimpijske cestne dirke v Tokiu, ni dvomov.

Pogačar, ki je kolesarsko Slovenijo in svet najbolj navdušil s tremi etapnimi zmagami, končnim 3. mestom in belo majico najboljšega mladega kolesarja na Vuelti, že dolgo ni dirkal, vendar ni miroval. V zadnjih tednih ga ni bilo kaj dosti videti v domačem Klancu nad Komendo. S srčno izbranko Urško Žigart sta si, potem ko je ona končala sezono v dresu ekipe BTC City Ljubljana, privoščila en teden oddiha na Malti, v soboto sta bila skupaj v Veroni na predstavitvi nove italijansko-slovenske naveze v ženskem poklicnem kolesarstvu, ekipe Ale BTC Ljubljana. Pot ju nato ni vodila nazaj v Slovenijo, temveč na zahod, včeraj je Pogačar v Cambiagu pri Milanu obiskal sedež Colnaga, proizvajalca koles, s katerimi tekmuje v dresu moštva UAE. Sledi še urejanje selitve v Monte Carlo, ki je zaradi ugodnejših davčnih in v hladnejših mescih tudi pripravljalnih pogojev prebivališče številnih kolesarjev najvišje ravni.

image
AFP Tadej Pogačar je v krstni sezoni med profesionalci slavil osem zmag, najbolj pa je navdušil na Vuelti s tremi etapnimi zmagami, končnim 3. mestom in belo majico najboljšega mladega kolesarja. FOTO: AFP


»Z Urško sva si na Malti oddahnila, za menoj je kar dolg premor, zato sem zdaj že začel pridno trenirati, gremo s polno paro naprej,« je 21-letni slovenski kolesarski dragulj za Delo povedal v Veroni in dodal: »Ženska kolesarska scena je zelo zanimiva, je nekoliko drugačna kot moška glede dirkanja in organizacije klubov. To se sicer spreminja, vse bolj je podobna moški ravni organizacije, to podiram, veselim se dosežkov nove ekipe prihodnje leto.«
 

Odločitev bo padla v Španiji


Poti ga v zadnjih dveh mesecih sicer niso vodile le po Evropi in Sredozemlju. Pred tem je bil z moštvenimi kolegi tudi v Dubaju. »Imeli smo neke vrste 'team building' v Združenih arabskih emiratih, bilo je super. O programu dirk za prihodnjo sezono pa se še nismo dogovorili. Ideje so v zraku, nič pa še ni dorečenega. Odločitve bodo padale na decembrskih skupnih pripravah v Španiji,« je nadaljeval Pogačar.



In kam se nagiba, k bolj tradicionalni trasi Gira s kar tremi vožnjami na kronometer ali k Touru z zelo razgibano traso, v katero so vključili le eno vožnjo na čas? »Obe trasi sta zanimivi, obe mi tudi ustrezata. Nagibam pa se k razmisleku, da so olimpijske igre zelo kmalu po Touru. Za prihodnje leto je pred vsemi zelo težka odločitev. S Tourom se mi ne mudi, če bo šlo tako naprej, bom imel še dovolj priložnosti. Za olimpijske igre pa se nikoli ne ve, so na vsaka štiri leta in vprašanje je, kdaj bo naslednjič na njih trasa, ki bi mi tako ustrezala. Na njih bi bil rad zelo dobro pripravljen. Zato bi bilo bolje nastopiti na Giru, Tour je preblizu igram, če bi bil vmes kakšen teden več časa, bi bilo idealno, tako pa nisem prepričan,« je Pogačar spregovoril o pomislekih, ki jih imajo malodane vsi specialisti za tritedenske dirke, ki se jim prihodnje leto ponuja izjemno redka priložnost na OI. Japonska trasa je izrazito hribovita in vprašanje je, ali si bodo lahko tisti, ki se bodo na Touru do 19. julija borili za rumeno majico, že dovolj opomogli, da bi bili le šest dni kasneje konkurenčni v boju za olimpijsko zlato.



»Za prihodnjo sezono se nismo še nič odločili. Tadeju ustreza trasa Toura, skoraj gotovo ga bomo videli na štartu Vuelte. V Benidormu, kjer se bomo na pripravah zbrali 8. decembra, bomo temeljito proučili možnosti, tudi to, ali izbrati Giro ali Tour,« je za italijansko spletno stran Tuttobiciweb direktor ekipe UAE Mauro Gianetti povedal na obisku pri legendarnemu Ernestu Colnagu. Ustanovitelju prestižne blagovne znamke (na njegovih kolesih je dirkal tudi Eddy Merckx), ki pri 87 letih še vedno vodi svoje podjetje, je Pogačar podaril belo majico z Vuelte.


Miselnost šampiona


Gianetti je ob tem poudaril, kako v arabski ekipi, del katere sta tudi Andrej Hauptman in Jan Polanc, cenijo nadarjenega Slovenca. »Pogačar je izjemen fant, ena njegovih glavnih vrlin je umirjenost. Nič ga ne iztiri, ne pozna stresa in to svojo držo dobro prenaša na ekipo. Odlično se je odrezal na Vuelti, ki je bila izjemno naporna in, ne pozabimo, njegova prva tritedenska dirka doslej. Tadej je eden redkih, ki lahko pri srčnem utripu 180 na minuto trezno razmišljajo in vedno vedo, kaj narediti. Ima miselnost šampiona, vemo, da smo šele na začetku dolge poti, vendar je ta fant izjemno prepričljiv. Vsi ga imamo radi, zna biti del ekipe. Ima vse, da bo še naprej rastel in ustvaril izjemno kariero,« je še dejal Gianetti, nekoč odličen kolesar za največje enodnevne dirke.

image
Pri ekipi UAE, pri kateri sodeluje tudi s slovenskim selektorjem Andrejem Hauptmanom (levo), so prepričani, da je Tadej Pogačar na začetku izjemno uspešne kolesarske poti. FOTO: Miha Hočevar