Roglič in Bernal praznih rok, zlato kolo Julianu Alaphilippu  

Francoska revija Velo Magazine je nagrado za kolesarja leta presenetljivo podelila Francozu Julianu Alaphilippu.

Objavljeno
01. december 2019 18.00
Posodobljeno
01. december 2019 19.15
Primož Roglič je številka ena na jakostni lestvici, po izboru revije Velo Magazine pa ni kolesar leta. FOTO: Blažž Samec/Delo
Pariz - Primož Roglič je številka ena na svetovni jakostni lestvici, letos je slavil 13 zmag in je s 1. mestom na Vuelti ter 3. na Giru tudi edini, ki je bil letos na zmagovalnem odru dveh tritedenskih dirk. Vendar po izboru francoske revije Velo Magazine ni svetovni kolesar leta. To prestižno nagrado je prejel francoski zvezdnik Julian Alaphilippe.

Tako je odločila žirija 25 kolesarskih novinarjev, katere izbor je mogoče komentirati – svoji svojim. V kolesarski srenji je bil namreč edini dvom, ali bo nagrado prejel Roglič ali zmagovalec Toura Egan Bernal. Pričakovati je bilo, da bi lahko veliko težo v glasovanju imelo Kolumbijčevo zmagoslavje na francoski pentlji pri le 22 letih, saj je letos sicer slavil le pet zmag. V boju za rumeno majico Kolumbijec iz ekipe Ineos, ki je bil najboljši še na dirkah Pariz–Nica in po Švici, ni dobil niti ene etape. Roglič je poleg Vuelte dobil še dirke po Združenih arabskih emiratih, Tirreno–Adriatico in po Romandiji. Oba sta zmagovala tudi na enodnevnih dirkah ob koncu sezone. Roglič je dobil dirki po Emilii in Tre Valli Varesine, Bernal pa Gran Piemonte.

image
REUTERS Julian Alaphilippe je požel velike simpatije rojakov v boju za rumeno majico, ki jo je nosil 14 dni in jo naposled izgubil. Kljub temu so ga razglasili za kolesarja leta. FOTO: Reuters


Alaphilippe je navduševal v prvi polovici sezone, vse skupaj je slavil 12 zmag, na Touru je 14 dni nosil rumeno majico, a na koncu povsem popustil v boju z Bernalom, končal je na 5. mestu. Njegovi največji uspehi sta bili zmagi na dirkah Milano–Sanremo in Valonska puščica, dobil je tudi dve etapi na Touru. Na glasovanju je prejel 74 točk, Bernal 68 in Roglič 56.

 
image
REUTERS Tudi Egan Bernal se je kljub zmagi na Touru pod nosom obrisal za zlato kolo.  FOTO: Reuters

 

Ducat kandidatov


Žirija je izbirala med dvanajsterico,  med katero se je znašla le ena ženska, svetovna prvakinja Nizozemka Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott), ki je na SP v Yorkshiru navdušila z zmago po 104 km dolgem pobegu. Z zmago na SP se je med kandidate uvrstil tudi presenetljivi novi svetovni prvak Danec Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Poleg Rogliča, Bernala in Alaphilippa so bili kandidati še Remco Evenepoel, Philippe Gilbert (oba Deceuninck – Quick-Step), Mathieu van der Poel (Corendon-Circus), Richard Carapaz (Movistar), Caleb Ewan (Lotto-Soudal), Jakob Fuglsang (Astana) in Elia Viviani (Deceuninck – Quick-Step).



Prvi prejemnik zlatega kolesa je bil leta 1992 Miguel Indurain, petkrat ga je osvojil Lance Armstrong, ki pa so ga po dopinških razkritjih črtali s seznama, tako kot so izbrisali njegovih sedem zaporednih zmag na Touru. Zdaj je uradni rekorder Alberto Contador s štirimi nagradami. Lani jo je prejel Alejandro Valverde. Alaphilippe je sicer šele drugi Francoz s to nagrado, leta 1995 jo je prejel Laurent Jalabert.