Dončić za las ob trojni dvojček, Dallas pokleknil v zadnji sekundi (VIDEO)

Košarkarje Denverja je do mukoma priborjene zmage s 100:99 ob zvoku sirene s težkim metom popeljal Nikola Jokić.

Objavljeno
15. marec 2019 06.32
Posodobljeno
15. marec 2019 06.54
Luka Dončić ni bil daleč od petega trojnega dvojčka v sezoni. FOTO: Isaiah J. Downing/Reuters
Denver – Košarkarji moštva Dallas Mavericks bi lahko niz šestih zaporednih porazov v ligi NBA (v prejšnjih dvanajstih dvobojih so bili uspešni enkrat samkrat) prekinili na najlepši možen način – z zmago na gostovanju pri drugouvrščeni zasedbi zahodne konference, a je bil Denver v domači dvorani Pepsi Center po zares dramatični končnici in zaostanku boljši s 100:99.


Dallas že 12 zmag za končnico


Gostitelje je nov uspeh, 45. v sezoni, le še utrdil na drugem mestu in so si domala že zagotovili napredovanje v izločilne boje, pred devetim Sacramentom imajo namreč kar dvanajst zmag naskoka. Razglašeni Dallas se s končnico že dolgo ne spogleduje več, za osmouvrščenim moštvom Los Angeles Clippers prav tako zaostaja dvanajst zmag ob odigrani tekmi manj.


V nedeljo proti Clevelandu


Do konca rednega dela sezone ga čaka le še 14 dvobojev, med drugim tudi »slovenski« derbi z Miamijem Gorana Dragića konec meseca, kar pomeni, da ima zgolj še teoretične možnosti za čudež in napredovanje v osmerico zahoda, vendar pa nima več sam škarij in platna v rokah. Nov izziv ga čaka v noči na nedeljo, ko bo gostil ekipo Clevelanda, predzadnjo na vzhodu.


Navdušujoče zabijanje Dončića


Dallas je vodil večji del prve četrtine in nato, po delnem izidu 8:0, tudi na glavni odmor odnesel šest točk naskoka (57:51). V tretji četrtini je prednost poskočila že na +12, nato pa v zadnjem delu začela kopneti. Denver je izenačil na 95:95, gostje so odtlej še dvakrat vodili, nazadnje z 99:98, ko je po samostojni akciji navdušujoče zabil Luka Dončić in za nameček še izsilil osebno napako Paula Millsapa.

IZIDI LIGE NBA


Denver Nuggets : Dallas Mavericks 100:99 (Luka Dončić 24 točk, 11 skokov, 9 podaj, 2 pridobljeni in 3 izgubljene žoge v 35 minutah)

Indiana Pacers : Oklahoma City Thunder 108:106
Orlando Magic : Cleveland Cavaliers 120:91
Boston Celtics : Sacramento Kings 126:120
Toronto Raptors : Los Angeles Lakers 111:98
Utah Jazz : Minnesota Timberwolves 120:100


Jokić v zadnji sekundi


Žal pa je 20-letni Ljubljančan nato 5,8 sekunde pred koncem zgrešil dodatni prosti met in tako tekmecu omogočil lažjo pot do zmage, kar je srečno, v zadnji sekundi obračuna, s težkim košem unovčil srbski center Nikola Jokić. Dončiću je v uteho ostalo, da je bil ponovno najboljši strelec svojega moštva, spogledoval se je tudi s trojnim dvojčkom, ki bi bil zanj peti v sezoni.


Blizu trojnega dvojčka


Kljub zelo slabemu metu za tri točke (1:8) je v kar 35 minutah na parketu dosegel 24 točk (prosti meti 3:7, za dve 9:15), dodal pa še enajst skokov in devet asistenc, pa tudi dve pridobljeni žogi, istočasno si je privoščil tri napake. Najučinkovitejši je bil v zadnji četrtini, ko je prispeval osem točk, tudi zadnje štiri Dallasove na tekmi. Jalen Brunson je dodal 20 točk.

image
Nikola Jokić je odločilni koš dosegel v zadnji sekundi. FOTO: Isaiah J. Downing/Reuters


Millsapovih 33 točk


V zmagovalni vrsti je poleg Jokića, ki se je ponovno izkazal z dvojnim dvojčkom za 11 točk in 14 skokov, izstopal Paul Millsap, ki je bil z odličnim metom za dve točki (13:16) celo učinkovitejši od Dončića, ustavil se je namreč pri 33 točkah, dodal pa še osem skokov. Zmagovalcem se ni maščevalo niti slabo metanje trojk, iz 29 poskusov so jih namreč zadeli zgolj osem.