Andraž Šporar ob selitev v Torino

Zadnji dan prestopnega roka v petih najmočnejših nogometnih prvenstvih je na Old Trafford pripeljal tudi Edinsona Cavanija.

Objavljeno
06. oktober 2020 08.55
Posodobljeno
06. oktober 2020 11.41
Italijanski nogometni prvoligaš Torino si je zaželel Andraža Šporarja, portugalski Sproting, ki je pozimi kupil slovenskega reprezentanta, pa preveč evrov. FOTO: Mario Cruz/Reuters
G. N.
G. N.
Ljubljana - Peterica največjih nogometnih lig je zaprla prestopni rok. Od vidnejših prvenstev so mogoči le še prestopi na Portugalskem, kjer je bil blizu odhoda Andraž Šporar. Italijanski klub Torino je zanj poslal uradno ponudbo, pri čemer je želel najprej enoletno posojo. Sporting, kamor je Šporar prestopil pozimi, pa ni sprejel ponudbe, saj je zahteval takojšnje plačilo osmih milijonov evrov odškodnine.

Med vidnejšimi prestopi v zadnjih urah je bila selitev Atleticovega zveznega igralca Thomasa Parteyja k Arsenalu. Vrednost prestopa je 50 milijonov €. Tudi urugvajski veteran Edinson Cavani si je izbral ugledni klub, po 200 prvenstvenih tekmah za PSG, za katerega je dosegel kar 138 golov, bo najmanj eno sezono igral za Manchester United. Pogodbo je sklenil z možnostjo podaljšanja še za eno leto. Njegova letna plača bo znašala 11 milijonov evrov, ki se lahko z bonusi poviša še za štiri milijone €.

image
Edinson Cavani bo zabijal gole za Manchester United. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


»Manchester United je eden največjih klubov na svetu in v veliko čast mi je biti tukaj. Zelo se veselim začutiti vzdušje Old Trafforda, ko bo to seveda varno za navijače,« je povedal 33-letni napadalec.

Pri Manchestru, ki je slabo štartal v prvenstvo in minulo nedeljo doživel enega od najhujših polomov, ko ga je na Old Traffordu s 6:1 premagal Tottenham s Josejem Mourinhem na trenerskem stolčku, so največ kupovali. Iz Bergama (Atalante) so pripeljali nadarjenega 18-letnega zveznega igralca Amada Traoreja. Atalanta bo takoj zaslužila 25 milijonov evrov, še dodatnih 15 milijonov € bi lahko navrgli bonusi.

image
AFP Ganec Thomas Partey se je iz Ateltica preselil k Arsenalui. FOTO: Paul Ellis/AFP


Na Old Trafford se seli še brazilski branilec Alex Telles. Sedemindvajsetletni nogometaš je bil doslej član Porta, za katerega je skupaj dosegel 26 golov in več kot 50 podaj.


Stara dama ujela domačega kapitalca


V Italiji je Juventus naposled ujel enega od najboljših mladih italijanskih igralcev Federica Chieso. Pogodba je nekoliko nenavadna in je prilagojena neugodnim razmeram na trgu. Chiesa bo najprej dve leti posojeni član Juventusa, za kar bo plačal 10 milijonov €. Po dveh letih pa bo 22-letnega italijanskega reprezentanta lahko odkupil za 40 milijonov €, v primeru uspešnih predstav in lovorik pa se bo ta znesek povečal še za 10 milijonov €. Za 15 milijonov € je Roma od Manchester Uniteda  le odkupila Angleža Crisa Smallinga in z njim sklenila triletno pogodbo.

image
Federico Chiesa je novi član Juventusa. FOTO: Miguel Medina/AFP


V Bayern se je vrnil Douglas Costa


Evropski prvak Bayerna se je tudi zelo potrudil in v zadnjem trenutku pripeljal Španca Marca Roco, Kamerunca Erica Maxima Choupo-Motinga, Brazilca Douglasa Costo, ki se je vrnil po treh letih pri Juventusu, in še Francoza Bouna Sarra.

Za Bayern že igra šest Francozov: Benjamin Pavard, Corentin Tolisso, Kingsley Coman, Lucas Hernandez, Michael Cuisance in Tanguy Nianzou.

V Leipzig se iz Rima kot posojen igralec Rome seli 21-letni Nizozemec Justin Kluivert.