Pomemben oktober za našo reprezentanco

K izbrani nogometni vrsti se je vrnil Benjamin Verbič, posebej se je razveselil vpoklica Mario Jurčević.

Objavljeno
05. oktober 2020 20.48
Posodobljeno
05. oktober 2020 20.48
Pred selektorjem Matjažem Kekom so pomembni nogometni dnevi. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
STA
Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je danes začela priprave na tri oktobrske tekme. Izbrance Matjaža Keka v sredo v Stožicah čaka prijateljska tekma s San Marinom, potem pa še dve gostovanji v ligi narodov, in sicer na Kosovu 11. oktobra in v Moldaviji tri dni pozneje. Cilj na vseh je zmaga, kot poudarjajo v slovenskem taboru.

Kek je seznam igralcev, na katere računa, objavil konec septembra, a odtlej moral opraviti nekaj sprememb. Naknadno je v izbrano vrsto povabil vezista Davida Tijanića, ki igra v dobri formi na Poljskem pri Rakowu. Ta bo dobrodošel na treningih članske vrste, saj je zaradi okužbe z novim koronavirusom moral sodelovanje odpovedati Miha Zajc.

Zaradi omejitev in karantenskih zahtev Kek ni mogel poklicati niti potencialnih prišlekov iz Azije in ZDA Denisa Popovića, Tima Matavža, Aljaža Strune in Roberta Berića, ki je konec tedna zadel že na peti zaporedni tekmi v dresu Chicaga. Še vedno ni niti Josipa Iličića, ki se šele vrača v proces treningov, je pa spet tu Benjamin Verbič. Od novincev gre omeniti Maria Jurčevića in Sandija Lovrića ter tudi Jona Gorenca Stankovića.

image
Mario Jurčevič je igral nekoč za Olimpijo, zdaj je član Osijeka v hrvaški ligi, dočakal pa je tudi reprezentančno vabilo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Zelo sem vesel tega vpoklica. To mi predstavlja neko nagrado za dosedanje delo in korak naprej v karieri,« je povedal Jurčević, ki je pred kratkim prestopil v Osijek, zdaj pa že dobil vabilo v izbrano vrsto. Kek je sicer dejal, da je o njem razmišljal že dlje časa.

»Nisem pričakoval, da bo prišlo to povabilo, ampak potihoma sem pa upal, da bo. Soigralci so sicer super, večino poznam, tudi iz prve lige, z večino sem tudi igral v mlajših selekcijah, tako da ne bo težav s prilagajanjem,« je dodal Jurčević. Ta je še poudaril, da komaj čaka, da zaigra za Slovenijo: »Da pokažem, da sem tukaj z razlogom.«

Slovenija je v ligi narodov že odigrala dve tekmi, obe doma, in sicer z Grčijo 0:0, z Moldavijo pa 1:0. V ligi C in skupini 3 imata po štiri točke Grčija in Slovenija, Moldavija in Kosovo pa po eno. »Točke pri tem niso najbolj pomembne. Pomembno je to, da pokažemo boljše igre kot septembra. Želja pa je vedno zmaga, tudi na sredini prijateljski tekmi. Dobro je to, da bomo več časa skupaj, da dobimo čim več kilometrine drug z drugim,« je povedal vezist Jaka Bijol, ki je tudi pred kratkim zamenjal delodajalca. CSKA Moskva ga je posodil Hannovru.

image
Jaka Bijol je že zbral nekaj reprezentančnih izkušenj. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


S San Marinom so se Slovenci merili štirikrat in štirikrat zmagali (2:0, 6:0, 3:0, 5:0). S Kosovom Slovenija še ni igrala, z Moldavijo pa je igrala trikrat (1:0, 2:1, 3:0). Slovenija je na lestvici Svetovne nogometne zveze 64., Kosovo je 116., Moldavija 175., San Marino pa 210.