Cristiano Ronaldo po Angliji in Španiji najboljši še v Italiji

Portugalec je že v drugi sezoni postavil nov mejnik, po premier league in la liga je najučinkovitejši tudi v serie A.

Objavljeno
23. junij 2020 10.00
Posodobljeno
23. junij 2020 10.14
V Bologni je Cristiano Ronaldo po svojem osmem golu z enajstih metrov v tej sezoni v serie A prekosil tudi doslej najučinkovitejšega rojaka v zgodovini italijanskega prvenstva  Ruia Costo. FOTO: Miguel Medina/AFP
G. N.
G. N.
Ljubljana - Po pokalnem razočaranju, ko je po enajstmetrovkah lovorika pripadla Napoliju, je Juventus tolažbo našel v prvenstveni tekmi 27. kola. Na gostovanju v Bologni je z 2:0 premagal moštvo trenerja Siniše Mihajlovića, strelca pa sta bila Cristiano Ronaldo z 11-m in Paulo Dybala. Juventus je s tekmo več ušel prvemu zasledovalcu Laziu na štiri točke (66:62). Rimsko moštvo bo jutri gostovalo v Bergamu pri Atalanti, za katero bo po lažji poškodbi bržkone znova nared njen najboljši igralec slovenski reprezentant Josip Iličić.

V Bologni je padel še en Ronaldov mejnik. Postal je učinkovitejši Portugalec v najmočnejšem italijanskem prvenstvu. V komaj svoji drugi sezoni na Apeninih je dosegel 43. gol in prehitel Ruia Costo, ki je v Italiji igral kar osem sezon in je dosegel 42 golov.

image
Devet sezon v španskem prvenstvu sta Lionel Messi (levo) in Cristiano Ronaldo bila bitko za najboljšega strelca. FOTO: Albert Gea/Reuters


Ronaldo je v tej sezoni enajst tekem pred koncem prekosil tudi svoj lanski strelski učinek v serie A, ko je dosegel »le« 21 golov, zdaj je pri 22 golih. Od tega jih je osem dosegel z bele točke.

Napadalec z Madeire je pri 35 letih zbirko podvigov dopolnil še s tretjim iz rubrike najboljši portugalski strelec v različnih prvenstvih. Z naskokom najučinkovitejši je tudi v angleški premier league, v kateri je na 196 tekmah v dresu Manchester Uniteda zabil 84 golov.

Posebno Ronaldovo poglavje je špansko prvenstvo, v katerem je v devetih sezonah za madridski Real dosegel 311 golov v 292 tekmah, s čimer je tudi z naskokom najboljši tudi v kraljevskem klubu. V obdobju od 2009 do 2018, v katerem je Ronaldo nosil Realov dres, je bil učinkovitejši le argentinski zvezdnik Lionel Messi, ki je dosegel 329 golov.