Čeferin: Prav je, da je UEFA žrtvovala največ

Evropsko prvenstvo zaradi koronavirusa prestavljeno za leto dni. Rešitev klubske sezone, če bo le mogoče. Prestavljena tudi Copa America.

Objavljeno
17. marec 2020 17.17
Posodobljeno
17. marec 2020 18.11
Evropejci so se pogovarjali prek videokonference, ki jo je vodil prvi mož Uefe Aleksander Čeferin. FOTO: Reuters
J. S., P. Z., STA, tuje agencije
J. S., P. Z., STA, tuje agencije
Nyon - Evropska nogometna zveza (UEFA) je zaradi epidemije koronavirusa tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021. »To je bila edina logična rešitev, saj Uefa tako velikega tekmovanja ne more pripeljati v negotovost,« je povedal Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije, ki je bila tudi udeležena na sestanku.

Nov termin EP je predviden med 11. junijem in 11. julijem 2021. Namen preložitve je, da bodo nacionalna prvenstva lahko po koncu prekinitve dokončala domače sezone in da bosta lahko končani tudi liga prvakov in evropska liga. Rezervna rešitev je bila preložitev na letošnji december, a ni imela podpore. Predlog o preložitvi za eno leto je na videokonferenci podprla večina od 55 zvez ter predstavnikov klubov, lig in igralcev.

Evropsko prvenstvo, ki je luč sveta ugledalo leta 1960, je bilo prestavljeno prvič doslej. Potekalo bo prvič v 12 mestih in 12 državah: v Amsterdamu, Bakuju, Bilbau, Bukarešti, Budimpešti, Københavnu, Dublinu, Glasgowu, Londonu, Münchnu, Rimu in St. Peterburgu. Finale bo na londonskem Wembleyju.
 

Zmaga nevidnega sovražnika


Uefa je zasedala prek videokonference, ki jo je vodil prvi mož Uefe Aleksander Čeferin. Nekdanji šef NZS je službo prevzel jeseni 2016, kmalu po koncu eura 2016 v Franciji, zato bo zdaj euro 2021 njegov prvi na čelu evropske nogometne družine. Odločitev za preložitev za 364 dni je nato uradno potrdil izvršilni odbor Uefe.

»Smo krovna organizacija v športu, za katerega živi in diha veliko ljudi in ki je moral poklekniti pred nevidnim in hitrim sovražnikom. V teh časih mora nogometna skupnost pokazati odgovornost, enotnost, solidarnost in altruizem. Zdravje navijačev, osebja in igralcev je v tem duhu naša prioriteta. Uefa je tako preučila veliko predlogov, s katerimi bomo lahko izpeljali do konca ostala tekmovanja. Ponosen sem na odziv mojih kolegov iz vse Evrope. Prevladoval je resnični duh sodelovanja. Vsi se zavedamo, da smo morali za višje cilje nekaj žrtvovati,« je povedal Čeferin.
 

Čeferin: Namen pred dobičkom


»Pomembno je, da je Uefa vodila ves proces in naredila največjo žrtev. Prestavitev na leto 2021 pomeni velik finančni udarec za Uefo, ampak storili bomo vse, da nihče v njeni družini ne bo prikrajšan. To je bila odločitev v korist evropskega nogometa kot celote,« je nadaljeval uveljavljeni pravnik.

»Nogomet je velika sila v družbi. Rešitev, da bi prvo vseevropsko prvenstvo potekalo v praznih štadionih in zapuščenih navijaških conah, medtem ko bi bila celina v izolaciji, ni bila sprejemljiva. še zlasti ne ob praznovanju 60. obletnice tekmovanja. Vsem klubom, ligam in športnikom bi se rad zahvalil za veliko delo in sodelovanje. Posebna zahvala iz dna mojega srca gre 55 zvezam, njihovim predsednikom in generalnim sekretarjem, ter mojim kolegom v izvršilnem odboru, za podporo in modro odločitev. Zadnje podrobnosti bomo razrešili v prihodnjih tednih, ampak osnovne stvari so sprejete in to je velik korak naprej. Moramo pokazati, da smo sposobni vodje. Demonstrirali smo solidarnost in enotnost. Namen pred profitom. To so dosegli danes,« je bil na slogo v nogometni družini ponosen Čeferin.



V iskanju rešitve za to in naslednjo sezono so sodelovali tudi predstavniki drugih organizacij izpod istega dežnika, kot so Lars-Christer Olsson (združenje nogometnih lig), Andrea Agnelli (predsednik Juventusa in združenja najboljših klubov), predstavniki igralcev in predsedniki 55 Uefinih članic, tudi NZS. Predsednik Italijanske zveze (Figc) Gabriele Gravina je pozval partnerje, naj preložijo euro 2020 na račun rešitve klubske sezone.


 

Dve delovni skupini: finančna in tekmovalna


Na sestanku so se odločili ustanoviti tudi dve delovni skupini. Ena se bo ukvarjala s spremembami zapletenega tekmovalnega koledarja, druga pa bo razpravljala o tem, kako se soočiti s finančnimi posledicami preložitve. Nenazadnje je Uefa od EP pričakovala več kot dve milijardi evrov in za katerega je dobila skoraj 30 milijonov zahtevkov za vstopnice.

image
Uradna žoga EP bo Adidasova Uniforia. FOTO: AFP


Kljub temu, da se je po poročanju New York Timesa že pred tem Uefa sestala tudi z lastniki televizijskih pravic, sponzorji in drugimi, pa jo čaka milijonski upad dohodka. Nekateri mediji so v ponedeljek poročali tudi o tem, da naj bi Uefa zato od domačih prvenstev zahtevala 300 milijonov evrov kompenzacij, a je krovna evropska zveza to zanikala.
 

Prvaki trenutno vodilni, če bo sezone konec


Glede samega tekmovalnega koledarja bo imela preložitev EP 2020 nanj velik vpliv tudi za naslednjo sezono. Med drugim takrat Uefo čakata organizacija ženskega EP v Angliji in EP do 21 let v Sloveniji in Italiji ter tudi lige narodov, obenem pa je bilo za poletje 2021 predvideno tudi razširjeno klubsko SP.

image
Trofeja za najboljšega v Evrpi bo lastnika dobila šele prihodnje leto. FOTO: AFP


A hkrati bo enoletni zamik EP omogočil prav domačim ligam, da dokončajo prvenstva v tej sezoni. Če to zaradi novega koronavirusa ne bo mogoče, je Uefa predlagala, da naslov prvaka osvoji trenutno vodilni na lestvici. Prav tako je ta korak pomemben v luči dokončanja sezone v ligi prvakov in evropski lige, v španskih medijih se je med drugim pojavila informacija, da naj bi po novem finale lige prvakov igrali 27. junija, evropske lige pa 24. junija.
 

V ligi prvakov F4?


Uefa razmišlja tudi o zmanjšanju števila klubskih tekem do konca sezone. Eden izmed predlogov je ta, da bi v četrtfinalu in polfinalu lige prvakov odigrali le po eno tekmo na nevtralnem terenu. Po drugem scenariju bi četrtfinale lige prvakov izpeljali po predvidenem formatu, sledil pa bi zaključni turnir najboljših štirih. Ta bi bil tako kot finale v Istanbulu.

image
Izvedbo letošnjega evropskega prvenstva je preprečil izbruh koronavirusa. FOTO: Reuters


Nekaj težav povzročajo neodigrane tekme že v osmini finala. V četrtfinalu so že Atletico Madrid z Janom Oblakom, Atalanta z Josipom Iličićem, Leipzig s Kevinom Kamplom in PSG, medtem ko morajo povratne tekme odigrati še Real Madrid in Manchester City, Barcelona in Napoli, Juventus in Lyon ter Bayern in Chelsea. V evropski ligi so odigrali zgolj šest tekem prvega dela osmine finala, obračuna Sevilla vs. Roma ter Inter vs. Getafe sta bila preložena, tudi usoda te bo verjetno znana po današnjem sestanku, bila pa naj bi podobna tisti lige prvakov.

S preložitvijo eura na junij 2021 in z rešitvijo nacionalnih prvenstev – da bi klubsko sezono izpeljali do konca, četudi v juliju, in ohranili obstoječe TV pogodbe – bodo v negotovem obdobju koronavirusa pridobili vsi. Seveda le v primeru, če bo »sodeloval« tudi covid-19.