Tottenham proti Ajaxu: v Londonu odpirajo polfinale lige prvakov

Vstopamo v obdobje lige prvakov, ko najmočnejše tekmovanje na svetu žanje pozornost tudi zunaj nogometnega miljeja.

Objavljeno
30. april 2019 09.01
Posodobljeno
30. april 2019 09.01
Ajax je v tej sezoni zabil že 160 (!) golov, v njegovem napadu igrajo odlično uigrani Hakim Ziyech (Maroko), Dušan Tadić (Srbija) in David Neres (Brazilija). FOTO: AFP
Nogometna družina ne praznuje 1. maja, njen največji praznik v tej sezoni bo 1. junij, ko se bosta v Madridu pomerila najboljša kluba v ligi prvakov. V Londonu in Barceloni danes in jutri ne bodo goreli kresovi, morda bo zagorela le kakšna bakla. Prav tako nogometaše Tottenhama, Ajaxa, Barcelone in Liverpoola ne čaka dela prost dan, pač pa delovno intenzivni večer in igra z 10.000 vrtljaji na minuto ... Napočil je teden za polfinale lige prvakov.

image
Tottenham bo krenil nad Ajax brez pomoči prvih napadalcev Harryja Kana in Heung-Min Sona. FOTO: Delova Infografika


Vstopamo v obdobje lige prvakov, ko najmočnejše tekmovanje na svetu žanje pozornost tudi zunaj nogometnega miljeja. Ene delijo goli, slog igre in (ne)smiselnost uvedbe videotehnologije (VAR), druge privlači blišč edinstvenega spektakla na razprodanih štadionih, tretji seštevajo milijarde evrov, četrte zanima nova pričeska Neymarja ali novi avto Cristiana Ronalda.



Brazilec in Portugalec sta že opravila svoje, zvečer ob 21. uri bo šlo v Londonu za prvinski nogomet in spopad (nekoč) podobnih športno-poslovnih filozofij, ki v tej sezoni žanjeta simpatije po vsej stari celini. Danski as Christian Eriksen je eden najboljših zveznih igralcev na svetu, prav njegova življenjska zgodba pa razkriva tesno podobnost Tottenhama in Ajaxa, drevišnjih tekmecev na najnovejšem nogometnem objektu v Londonu, za katerega je angleški klub odštel približno milijardo evrov.


Odšla tudi Luka Modrić in Gareth Bale


Eriksen je tipičen produkt Ajaxove mladinske akademije, ki je leta 2013 okrepil slačilnico Tottenhama, v obratni smeri je potovalo 13 milijonov evrov. Zdaj se nahaja pred novo selitvijo, saj je eden redkih nosilcev igre, s katerim Londončani (še) niso našli skupnega jezika za podaljšanje pogodbe. Novi klub bi moral zanj odšteti najmanj petkrat večji znesek ... Tudi Tottenham namreč živi od prodaje najdražjih eksponatov: Luka Modrić, Gareth Bale (oba Real Madrid) in Kyle Walker (ManCity) so le trije, ki so odšli v zadnjih letih. Ajax bi lahko poleti prodal številne dragulje: De Jong (86 milijonov €), De Ligt (85), Ziyech, Van der Beek, Neres, Tagliafico in še kdo bi lahko zapustil Amsterdam.

image
AFP Korejski napadalec Son Heung-Min zaradi rumenih kartonov ne bo mogel pomagati Tottenhamu v prvi tekmi z Ajaxom. FOTO: AFP


Omenjeni mojstri si bodo poskušali zrežirati sanjsko poslovilno zabavo – s prvo uvrstitvijo v finale lige prvakov po trinajstih letih, ko jih je v Rimu premagal Juventus. Tottenham se zdi tekmec po meri Ajaxa: zdelan po strahovitem ritmu tekem v premier league in (pre)močno načet zavoljo odsotnih prvih adutov Harryja Kana (poškodba) in Heung-Min Sona (kartoni). Toda njegov trener Mauricio Pochettino želi izkoristiti edinstveno priložnost kluba in prvi polfinale po davnem letu 1962 nadgraditi z zgodovinskim nastopom v finalu.


Pochettino: Na novem štadionu ob boku najboljšim


»Tega ne smemo zamuditi. Moramo razmišljati šampionsko in nekatere manjkajoče fante nadomestiti z značilnim kolektivnim pristopom. Redno se uvrščamo med najboljše štiri v Angliji, s selitvijo na novi štadion smo se postavili ob bok največjim. Želimo zgraditi veliko zgodbo in začeti jo želimo pisati že z Ajaxom,« je zatrdil Pochettino, ki bo poslal v konico napada španskega veterana Fernanda Llorenteja.

Torkov večer v ligi prvakov
Polfinale lige prvakov bodo odprli na najnovejšem štadionu v Londonu.
​Tottenham in Ajax krasi podobna športno-poslovna filozofija delovanja.
Tottenham se zdi tekmec po meri Ajaxa, toda Londončani imajo svoj načrt.