Vrata odpira liga prvakov: Oblak in Messi nad Ronalda, Iličić nad Stojanovića

Danes začetek 65. sezone nogometne lige prvakov: odprt boj za nagrade in finale v Istanbulu.

Objavljeno
17. september 2019 07.00
Posodobljeno
17. september 2019 07.00
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin bo predal znameniti pokal za zmago v ligi prvakov 30. maja 2020 v Istanbulu. FOTO: Reuters
Kaj prinaša navijačem nova sezona najmočnejšega nogometnega tekmovanja na svetu, Uefine lige prvakov? Le še dan je do jutrišnje premiere in le redkokdaj se zgodi, da že prvo kolo prinaša toliko derbijev kot ta september. Na obzorju je sezona polna spektaklov, na igrišču pa pričakujemo ples neverjetnih 16 milijard evrov vrednega igralskega kadra. V njem bo iskalo svojo priložnost pet slovenskih legionarjev: to so Jan Oblak (Atletico), Josip Iličić (Atalanta), Petar Stojanović (Dinamo), Samir Handanović (Inter) in Kevin Kampl (Leipzig).


Favoriti Manchester City, Barcelona, Liverpool, Real Madrid, ...


Naslov evropskega prvaka brani Liverpool, ki je v zadnjem dejanju prejšnje sezone dobil angleški derbi s Tottenhamom in 1. junija v Madridu prvič po letu 2005 osvojil nogometni Mont Blanc. Tudi v novi sezoni naj bi bilo podobno: stavniški favoriti za zmago v finalu, ki bo 30. maja v Istanbulu, so (po tem vrstnem redu) Manchester City, Barcelona, Liverpool, Real Madrid, PSG, Juventus, Bayern in Atletico Madrid.

image
Liga prvakov se razteza od Lizbone do Moskve, med 32 klubi je večina evropskih težkokategornikov. FOTO: Delo


image
Tudi v sezoni 2019/20 se obeta navijačem zanimiv prvi del tekmovanja v ligi prvakov. FOTO: Delo


V dvoboju med Ronaldom in Messijem izhodiščnih 116:112


image
Jan Oblak meri visoko z Atleticom. FOTO: Blaž Samec
Na »dnu« lestvice favoritov se torej nahaja prvi slovenski nogometaš, vratar Jan Oblak, ki brani vrata madridskega Atletica. Škofjeločana čaka zahteven izziv v skupini z Juventusom, Leverkusnom in moskovskim Lokomotivom. V njej ni tipičnega avtsajderja, čeprav sodita na vrh prav vnovič čvrsti Atletico in klasični evropski gigant Juventus, katerega ime bo želel ponesti na vrh tudi neuničljivi as Cristiano Ronaldo. Zanimivo, prav portugalski megazvezdnik premore največjo bazo sledilcev, če uporabimo za merilo družbena omrežja instagram (183), twitter (80) in facebook (122): gre za 385 milijonov skupnih sledilcev. Vsota z naskokom presega tudi najbolj priljubljena kluba na svetu – Real Madrid (241 mio) in Barcelona (235) imata na družbenih omrežjih manj sledilcev kot 34-letni golgeter z otoka Madeira. CR7 je denimo zabil že 126 golov v ligi prvakov, kar je v resnici nezemeljska številka: večina najboljših nogometašev ne zbere v ligi prvakov niti toliko nastopov! Sledi mu lahko le njegov večni tekmec Lionel Messi, ki ta čas kotira pri 112 golih v ligi prvakov. Na nek način bosta Oblak in Messi – v različnih vlogah – v tej sezoni skupaj poskušala ustaviti Ronalda ...

image
Josip Iličić bo debitiral v ligi prvakov. FOTO: Uroš Hočevar
Jana Oblaka čaka velikanski izziv, saj je v dosedanjih srečanjih z Ronaldom – četudi v majici Reala – ni odnesel najbolje. Toda v ligi prvakov se bosta borila še dva izbranca slovenskega selektorja Matjaža Keka. Josip Iličić in Petar Stojanović bosta prvič v karieri srdita in hkrati neposredna tekmeca. Pri tem ne gre le za eno prosto mesto v osmini finala lige prvakov ob favoriziranem Manchester Cityju, za katerega se bodo spopadli Šahtar, Dinamo Zagreb in Atalanta. Iličić in Stojanović bi se lahko merila »mož na moža« tudi na igrišču, in sicer že v prvem kolu na zagrebškem Maksimiru. »Jojo« kot desno krilo Atalante, »Peki« kot desni bočni branilec Dinama.


Uefa bo razdelila klubom 1,95 milijarde evrov


image
Samir Handanović bo branil vrata Interja. FOTO: AFP
V boj za najvišje položaje bosta krenila tudi nekdanja slovenska reprezentanta največjega kalibra. Vratar Samir Handanović bo igral najmanj štiri derbije: Inter namreč čaka nemara najzahtevnejša skupina prvega dela lige prvakov, v kateri bosta igrali tudi Barcelona in Borussia Dortmund. Njegova pot do osmine finala bo torej posuta s trnjem. Edina skupina brez stereotipnega težkokategornika – na papirju – bo letošnji evropski domicil Leipziga, ob njem pa bodo igrali Zenit, Benfica in Lyon. Omenjena trojica si je iz 4. bobna zanesljivo najmanj želela prav Leipzig, ki sodi med tri najboljše klube v Nemčiji.

image
Kevin Kampl je adut Leipziga. FOTO: Jure Eržen
Kampla in Handanovića torej čaka izjemno izenačeno merjenje moči, njuna kluba pa bitka za čim večji delež od 1,95 milijarde evrov vredne malhe, ki jo bo Uefa razdelila med udeležence lige prvakov. Mimogrede: ta znesek predstavlja približno 25 odstotkov prihodkov, ki jih ustvarijo klubi v tej sezoni lige prvakov. Osnovna nagrada za preboj v ligo prvakov – 17 milijonov evrov – seveda predstavlja večji odstotek prihodkov za nekatere klube iz vzhodne in srednje Evrope, kar je leta 2017 z iztržkom 20 milijonov € občutil tudi proračun Maribora.


Tadić strelec in podajalec


image
Petar Stojanović igra v majici Dinama. FOTO: Mavric Pivk
Dan pred novo sezono v tekmovanju, ki tudi v Sloveniji pogosto ustavi čas ob torkih in sredah zvečer – dve tekmi bodo igrali v terminu 18.55, preostale pa ob 21.00 –, si lahko zastavimo več vprašanj. Kdo bo nasledil najboljše strelce minule sezone Lionela Messija (12), Roberta Lewandowskega (8), Sergia Agüera, Cristiana Ronalda, Dušana Tadića (vsi po 6) in najboljše podajalce (5) Saneja, Suareza, Albo in Tadića? Kateri klub bomo lahko po koncu označili za prvo presenečenje sezone, kakršni sta bili spomladi Ajax in Tottenham? In, ne nazadnje, koliko slovenskih legionarjev bo prezimilo v ligi prvakov?

16 milijard evrov
veljajo na trgu nogometaši 32 ekip v sezoni lige prvakov 2019/20


385 milijonov sledilcev
ima Cristiano Ronaldo na omrežjih twitter, facebook in instagram