Ambros Martin: To je nečloveško

Danes na 13. EP v Franciji polfinalni tekmi: Rusija – Romunija (17.30), Francija – Nizozemska (21).

Objavljeno
14. december 2018 07.00
Posodobljeno
14. december 2018 07.00
Cristina Neagu je na šestih tekmah zbrala 44 golov in bi bila bržčas prva strelka prvenstva, če je ne bi ustavila huda poškodba kolena. FOTO: AFP
Pariz - En sam gol je odločil zadnje potnice v današnji finale evropskega prvenstva za rokometašice v Franciji. Kratko so potegnile serijske prvakinje iz Norveške, drugo mesto v skupini 2 je pripadlo Romunkam, ki pa so ostale brez najboljše igralke Cristine Neagu, zato so njihove možnosti proti Rusiji majhne. Drugi polfinale v Parizu prinaša dvoboj Francije in Nizozemke.

Po dveh tednih se je dogajanje na 13. euru preselilo v pariško dvorano Bercy. Ob 17.30 bo tekma Rusija – Romunija, ob 21. uri Francija – Nizozemska. Finale bo v nedeljo ob 17.30, še pred tem žreb parov kvalifikacij za SP, v katerem bo tudi Slovenija.

image
AFP Estavana Polman je ena glavnih adutinj Nizozemske, ki sanja o prvi zlati kolajni. FOTO: AFP


A še vedno odmeva drama iz Nancyja, kjer se do zadnjega ni vedelo, kdo bo poleg Nizozemske šel v odločilne boje. Norveška, sedemkratna prvakinja, ki je dobila šest od zadnjih sedmih šampionatov stare celine, je bila po prvem delu že odpisana, saj ni prenesla niti točke, toda potem nanizala tri zmage.

Romunija bi morala proti Madžarski zgolj potrditi drugo mesto, a presenetljivo je izgubila za dva gola, kar pa je bilo še vedno dovolj. Nastal je namreč krog treh reprezentanc s po šestimi točkami, v katerem je imela Romunija razliko v golih plus 6, Norveška plus 5 in Madžarska minus 11. Če bi Madžarke v zadnjih treh minutah dosegle en sam gol, bi v polfinale porinile Norveško. Pri slednji se je za usodnega izkazal poraz iz prvega dela proti Romuniji (23:31).
 

Šest tekem v 13 dneh


Romunke se niso mogle veseliti. Ob koncu tekme si je križne vezi strgala Neagujeva, ki je v bolečinah končala sezono. Za Romunke je pomembna kot Ana Gros za Slovenke, zato je težko verjeti, da bi lahko izločile Rusijo.

"To je najhuje, kar se lahko zgodi v športu. Sploh ni pomembno, ali smo v polfinalu ali ne, naša čustva so usmerjena h Cristini, želimo ji čim hitrejše okrevanje. Zanjo je to velika tragedija," je povedal romunski selektor, Španec Ambros Martin, in hkrati okrcal EHF zaradi prenatrpanega urnika. Nekatere reprezentance so imele manj kot 24 ur počitka. To je bila za Romunijo šesta tekma v 13 dneh: "Spored je nemogoč. Najpomembnejši so igralci, toda EHF to ne zanima."

image
AFP Levoroka Alexandra Lacrabere se je s Francijo prebila v polfinale in želi svetovnemu dodati še evropski naslov. FOTO: AFP

 

Novo ime na seznamu prvakov


Dobili bomo nove evropske prvakinje, saj nobena od štirih polfinalistk še nima naslova. Ob Norvežankah so bile namreč doslej najboljše le Danke, Madžarke in Črnogorke. Favorita je težko napovedati, vsaka reprezentanca je že imela vsaj en spodrsljaj, Francozinje že na prvi tekmi z Rusijo, Rusinje so izgubile proti Sloveniji in nazadnje Švedski, Nizozemke so doživele popoln polom z Norveško (16:29) in Romunke so izgubile z Nizozemsko in Madžarsko ...