Praznik v Bercyju, Francozinje prvič na rokometnem Mont Blancu

Domača reprezentanca je prišla do prve zlate kolajne na evropskih prvenstvih. V finalu je padla Rusija s 24:21. Slovenke junija z Makedonkami za SP 2019.

Objavljeno
16. december 2018 19.20
Posodobljeno
16. december 2018 19.43
Francozinje so prvič stopile na rokometni Mont Blanc. FOTO: AP
Pariz - Francoske rokometašice so naslovu svetovnih prvakinj dodale evropsko krono, potem ko so v finalu 13. evropskega prvenstva v pariški dvorani Bercy premagale Rusijo in se ji oddolžile za uvodni poraz v Nancyju. Tam so nastopile tudi Slovenke, ki so se razveselile razpleta žreba parov kvalifikacij za SP 2019 na Japonskem. Makedonija ne bi smela biti previsoka ovira za reprezentanco Uroša Bregarja.

Slovenke so euro končale že po prvem delu, toda poslovile s se v slogu, z zmago proti olimpijskim prvakinjam iz Rusije. Pravo nagrado za podvig so prejele z zakasnitvijo, na sobotnem žrebu v Parizu. Ker so zasedle 13. mesto, so bile še zadnje med nosilkami, ples kroglic pa jim je namenil Makedonijo.
 

Bregar: Ugoden žreb, a ne bo lahko


Gre sicer za reprezentanco v vzponu, a to velja tudi za Slovenijo, ki bo imela vlogo favoritinje. Z Makedonkami so se Slovenke nazadnje merile na tekmi za 3. mesto na junijskih sredozemskih igrah v Taragoni in zmagale s 30:29. V kvalifikacijah za EP 2016 pa so bile v Mariboru boljše s 35:17, v Skopju pa z 22:21. Odločilni tekmi za nastop na SP 2019 na Japonskem, bosta junija prihodnje leto, Slovenke pa bodo imele prednost domačega igrišča na povratni tekmi. Zanimivo, Slovenija in Makedonija bosta skupaj s Črno goro leta 2022 gostili prvenstvo stare celine.

Bregar, ki bo želel dekleta popeljati tudi na četrto zaporedno veliko tekmovanje, je bil zadovoljen, vendar tudi previden. »Izognili smo se Češki, Hrvaški in Poljski, ki so igrale na tem EP, vendar je Makedonija, v kateri je najboljša igralka naša krimovka Sara Ristovska, spoštovanja vredna reprezentanca. Na sredozemskih igrah je bil težek dvoboj. Dobro je, da igramo drugo tekmo doma,« je ocenil Bregar, čigar besede, da se je Slovenija znašla v najtežji predtekmovalni skupini, so se potrdile.
 

MVP Ana Vjahireva


Že pred tekmama za kolajne so izbrali idealno sedmerko EP, ki jo sestavljajo Amandine Leynaud (Fra), Majda Mehmedović (ČG), Noemi Hafra (Mad), Stine Oftedal (Nor), Alicia Stolle (Nem), Carmen Martin (Špa) in Crina Pintea (Rom) in Kelly Dulfer (Niz), za najboljšo igralko (MVP) pa so izbrali Rusinjo Ano Vjahirevo.

image
AFP Levoroka Ana Vjahireva je bila izbrana za najboljšo igralko EP in tudi finala. FOTO: AFP


Zanimivo, izpustili so Cristino Neagu, ki je Romunijo pripeljala do polfinala, a se ob tem huje poškodovala. S 44 goli je bila tretja najboljša strelka, strelski naslov je šel Srbkinji Katarini Krpež. Slovenska kapetanka Ana Gros je s 25 zadetki zasedla 19. mesto, četudi je odigrala zgolj tri tekme.

Romunke so brez svoje glavne zvezdnice ostale brez kolajne, potem ko so v tekmi za tretje mesto izgubile proti Nizozemski z 20:24. To je že četrta zaporedna kolajna za dekleta iz dežele tulipanov, ki so na SP 2015 osvojile srebro, prav tako na EP 2016 ter na SP 2017 bron.
 

Deseta kolajna za Krumbholza


V pariški dvorani Bercy, kjer so se lani naslova svetovnih prvakov veselili njihovi rojaki, so francoske rokometašice razveselile več kot 15.000 gledalcev, med njimi sta bila tudi Nikola Karabatić in nogometni zvezdnik Kylian Mbappe, potem ko so v ponovitvi finala z OI v Riu ugnale Rusijo ter se na seznamu evropskih prvakinj pridružile Norvežankam, Dankam, Madžarkam in Črnogorkam.

image
REUTERS Allisin Pineau je v solzah zapustila igrišče, potem ko je prejela rdeči karton. FOTO: Reuters


Odločilno prednost so si ustvarile na začetku drugega polčasa, ko so ušle na 16:13, iztirila jih ni niti izključitev kapetanke Allison Pineau zaradi nevarno izvedene sedemmetrovke, potem ko je žoga oplazila lice vratarke Ane Sedojkine, ob koncu je blestela Alexandra Lacrabere.

To je bila jubilejna deseta kolajna za selektorja Olivierja Krumbholza, njegov kolega Jevgenij Trefilov pa je ostal brez edinega zlata, ki mu manjka na ruski klopi. Naslednje evropsko prvenstvo bo leta 2020 na Danskem in Norveškem.

Francija : Rusija 24:21 (13:12)

Francija: Leynaud (8 obramb), Glauser (4); Coatanea 1, Ayglon 2, Pineau 2 (2), N'Gouan, Zaadi 2, Houette 2, Dembele, Flippes, Kanor 2, Edwige 2, Foppa, Nze Minko 4, Niombla 1, Lacrabere 6 (2); Rusija: Sedojkina (8 obramb), Trusova; Kuznjecova 2, Kočetova, Dmitrijeva 5, Sen 3, Vjahireva 7 (5), Sudakova, Samohina 1, Makejeva 1, Malašenko, Managarova 1, Skorobogačenko, Petrova 1, Frolova, Snopova; sedemmetrovke: Francija 7 (4), Rusija 5 (5); izključitve: Francija 6, Rusija 6; rdeči karton: Pineau (36).

Tekma za 3. mesto – Nizozemska : Romunija 24:20 (15:8; Elisein 6; Polman 7, Groot 5); končni vrstni red: 1. Francija, 2. Rusija, 3. Nizozemska, 4. Romunija, 5. Norveška, 6. Švedska, 7. Madžarska, 8. Danska, 9. Črna gora, 10. Nemčija, 11. Srbija, 12. Španija, 13. Slovenija, 14. Poljska, 15. Češka, 16. Hrvaška.

Idealna postava EPvratarka: Amandine Leynaud (Francija); levo krilo: Majda Mehmedović (Črna gora); leva zunanja: Noemi Hafra (Madžarska); srednja zunanja: Stine Oftedal (Norveška), desna zunanja: Alicia Stolle (Nemčija), desno krilo: Carmen Martin (Španija); krožna napadalka: Crina Pintea (Romunija); najboljša obrambna igralka: Kelly Dulfer (Nizozemska); MVP: Ana Vjahireva (Rusija); najboljša strelka: Katarina Krpež (Srbija, 50 golov).

Žreb kvalifikacij za SP 2019: Slovenija – Makedonija, Nemčija – Hrvaška, Danska – Švica, Švedska – Slovaška, Srbija – Poljska, Češka – Črna gora, Avstrija – Madžarska, Španija – Islandija.