Obramba prešibka za presenečenje: 36 lukenj v slovenski mreži

Na prvi tekmi 13. evropskega prvenstva v rokometu je ekipa Uroša Bregarja izgubila proti Črni gori z 32:36. V drugem polčasu Slovenke boljše za dva gola. V nedeljo proti ranjenim Francozinjam.

Objavljeno
30. november 2018 23.25
Posodobljeno
01. december 2018 00.22
Tjaša Stanko je dosegla 100. gol za Slovenijo. FOTO: Jure Eržen
Nancy - V Nancyju vsi že nekaj dni častijo svetega Nikolaja in stopnjujejo božično vzdušje, toda slovenske rokometašice so v pokrajini Lorena že v prvem polčasu doživele zakasneli črni petek. Po 12:18 je bila vrnitev proti Črni gori zanje misija nemogoče.

Na prvi tekmi evropskega prvenstva so Slovenke doživele poraz in vse kaže, da se bodo po tekmah proti Franciji (nedelja) in Rusiji (torek) poslovile od eura v Franciji, toda predstava v drugem polčasu vliva nekaj malega upanja na drugačen razplet.

Slovenija : Črna gora 32:36 (12:18)

Dvorana Jean Weille, gledalcev 1500, sodnici Nastase in Stancu (Romunija).
Slovenija: Zec (9 obramb), Vojnović; Gros 8 (3), Krajnc, Žabjek, Stanko 5, Abina, Barič, Mavsar 7 (3), Ferfolja 3, Zulić 3, Pišek, Vučko, Krhlikar, Beganović 5, Amon 1; Črna gora: Rajčić 1 (12 obramb, Nenezić; Radičević 7, Jauković 6 (1), A. Bulatović 1, Klikovac, Ujkić, Premović, K. Bulatović 2 (1), Brnović 5, Pavičević, Ramusović 2, Mehmedović 4, Despotović 3, Raičević 4, Grbić 1; sedemmetrovke: Slovenija 6 (6), Črna gora 3 (2); izključitve: Slovenija 4, Črna gora 12.


Le v uvodnih minutah, ko sta se ekipi še iskali, so bile Slovenke enakovredne nekdanjim evropskim prvakinjam (2012). Po 11 minutah je Tjaša Stanko dosegla 100. reprezentančni gol za izenačenje na 4:4. »Kaj mi to pomaga, ko je naša ekipa izgubila,« je bila stotica v slabo tolažbo mladi Mariborčanki, ki je na koncu zbrala pet golov.

image
Črnogorke so preluknjale slovensko mrežo. FOTO: Jure Eržen


Od takrat je šlo vse po notah favoritinj iz Črne gore, ki so polnile mrežo Branke Zec, na drugi strani pa Slovenke z izjemo Ane Gros niso bile nevarne, nizale so napake in izkušena Jovanka Radičević je eno od njih kaznovala z zadetkom za 11:6 v 20. minuti.

Slovenke, ki so se na EP uvrstile skozi zadnje sito kot najboljša tretja reprezentanca v kvalifikacijah, niso zmogle moči za vrnitev. Ob polčasu so zaostale za velikih šest golov. Selektor Uroš Bregar si je obetal veliko boljši štart v euro, a dekleta enostavno niso bila pri stvari. Ker niso imele niti ene pripravljalne tekme (Črnogorke so igrale dvakrat na Švedskem), se niso znašle, ko so občutile moč izkušenih tekmic. Obramba ni bila dovolj čvrsta.
 

Hitro stopljena razlika s 6 na 2


Bregarjev motivacijski govor v slačilnici je sicer obrodil sadove, Teja Ferfolja je znižala na 15:19 in po novi ukradeni žogi je Ines Amon razliko iz polčasa prepolovila ter črnogorskega selektorja Pera Johanssona prisilila v minuto odmora. Po njej je Branka Zec ubranila sedemmetrovko, nakar je Nina Zulić storila prekršek v napadu. Hitro se je odkupila in v naslednjem napadu zadela za 17:19, ko je že zadišalo po zasuku. 

image
Nina Zulić je vodstvo znižala na dva gola, 17:19. FOTO: Jure Eržen


Nič ni bilo od tega, po zadetku Mavsarjeve za 18:20, so se Črnogorke prebudile in odgovorile z dvema goloma, vseeno pa tekma za Slovenke še ni bila izgubljena. Bregarjeva minuta odmora v 38. minuti je spet imela pozitiven učinek. Grosova je s sedmih metrov dosegla šesti gol, še vedno pa je bila rakava rana v obrambi, ki ni zmogla v nizu krotiti črnogorskih napadalk. Po golu Tamare Mavsar za 20:23 so Balkanke znova zadele dvakrat, ko je Mavsarjeva iz bližine zadela zgolj vratarko Marino Rajčić, pa je bilo že bolj ali manj jasno, da presenečenja ne bo, je pa skupina slovenskih navijačev še vedno vztrajala in napenjala glasilke.
 

Sledita velesili Francija in Rusija


Nekaj skromnega upanja sta ob vstopu v zadnjo četrtino vrnila nova obramba Branke Zec in zadetek Aneje Beganović za 23:26. Da to ne bo slovenski večer, pa je nakazala smola Grosove, katere strel se od prečke ni odbil na pravo stran vrat. Voz je začel nezadržno drveti navzdol in Črna gora je ušla na rekordnih sedem golov (33:26; 54. minuta) ter brez težav prišla do zmage. Vseeno pa gredo Slovenkam pohvale, ker jih uvodni šok ni povsem vrgel iz tira in so grizle še globoko v drugi polčas.

Razpada sistema ni bilo. »Saj ga ni moglo biti, ker sistem imamo in vanj verjamemo,« je povedal Bregar in menil, da bi lahko bilo tudi drugače: »Ko smo lovili zaostanek, smo imeli nekaj smole, tudi odločitve sodnic nam niso šle v prid. Vseeno lahko pohvalim dekleta, ki so prikazala dober rokomet in na trenutke nadigrala močne Črnogorke

image
Ana Gros je bila najboljša strelka z osmimi goli, a ji to ni bilo v tolažbo. FOTO: Jure Eržen


V nedeljo ob 15. uri se bodo Slovenke pomerile proti domači Franciji, ki je izgubila otvoritveno tekmo z Rusijo in bo žejna krvi, v torek pa še z Rusinjami. Nina Zulić je vzrok za poraz videla v obrambi. »Tekme nismo odprle slabo, ampak žoge nam niso šle v gol. Odbitki so šli v roke Črnogork, prejemale smo lahke zadetke. Tekmice niso ničesar spremenile, igrale so natanko tako, kot smo pričakovali, pa jih vseeno nismo mogli zaustaviti. Škoda, da nismo bile še malenkost bolj agresivne. Kakorkoli obrnemo, 36 prejetih golov je preveč za zmago proti takšni reprezentanci,« je priznala "Zula".

Tamara Mavsar: »Kljub porazu in velikem številu prejetih golov sem kar zadovoljna, pokazale smo značaj, borbenost, tudi v kriznih trenutkih nismo popustili. Črna gora je izkušena ekipa, ki se zna prilagoditi vsaki situaciji. Gremo tekmo za tekmo. Francija bo želela maščevanje za lanski poraz iz Nemčije, ampak ne bomo se vdali vnaprej

image
Tamara Mavsar je bila po tekmi zadovoljna s predstavo Slovenk. FOTO: Jure Eržen