Že v prvem polčasu konec upanja Slovenk

Gostiteljice rokometnega EP Francozinje so bile previsoka ovira za Bregarjeve izbranke, ki so izgubile z 21:30.

Objavljeno
02. december 2018 16.41
Posodobljeno
02. december 2018 18.28
Ana Gros je iz dvanajstih poskusov iztržila pet zadetkov. FOTO: Jean-Christophe Verhaegen/AFP
J. P.
J. P.
Nancy – Slovenske rokometašice so morale, po predvčerajšnjem porazu s Črnogorkami, danes na evropskem prvenstvu v Franciji še drugič s skupini B na kolena. Na nasprotni strani so jim namreč stale nabrušene gostiteljice, ki so bile na popravnem izpitu po uvodnem neuspehu proti Rusinjam – in ga brez težav opravile. Z devetimi zadetki razlike (30:21) so izenačile najvišjo zmago doslej v medsebojnih obračunih s Slovenkami, ki bodo na novo priložnost čakale do torka, ko jih v Nancyju ob 18. uri čaka obračun z Rusijo.


Vojnovičeva izkoristila priložnost


Današnji dvoboj je bil hitro odločen, Francozinje so namreč začele poletno in nemudoma ušle s 5:0, nato pa do odmora prednost oplemenitile do +9 (17:8). To pomeni, da so že v prvem polčasu opravile glavnino naloge v lovu za prvim parom točk na turnirju. Slovenke v nadaljevanju niso imele več česa izgubiti, selektor Uroš Bregar se je odločil za logično menjavo in med vratnice namesto nerazpoložene Branke Zec postavil Majo Vojnovič, ki se mu je zahvalila z odlično predstavo, 38-odstotno uspešnostjo in osmimi obrambami.

image
Aneja Beganovič je bila med najboljšimi Slovenkami. FOTO: Jean-Christophe Verhaegen/AFP


Prvi gol v 13. minuti


Slovenke so imele v prvi četrtini tekme popolnoma zvezane roke v napadu, prvič so zadele šele ob koncu trinajste minute, ko je granitno francosko obrambo vendarle prebila krožna napadalka Teja Ferfolja. Po 18 minutah igre mačke z mišjo so Bregarjeva dekleta zadela zgolj dvakrat, gostiteljice prvenstva pa so brez težav plemenitile razliko in se naposled tekmicam maščevale za lanski senzacionalni poraz na svetovnem prvenstvu v Nemčiji. 


Pet golov Ane Gros


Najpogumnejša med poraženkami je bila sicer Ana Gros, ki je dvanajstkrat sprožila proti domačim vratom in petkrat zadela, medtem ko sta se po štirikrat (iz petih poskusov) med strelke vpisali Tjaša Stanko in Aneja Beganovič. V drugem polčasu so naša dekleta napadalni izkoristek vendarle dvignile na 55 %, v prvem so bile namreč zgolj tretjinsko uspešne. V zmagovalni vrsti je bila najbolj pri strelu Grace Zaadi, ki je devetkrat streljala in šestkrat zadela, izbrali so jo tudi za najboljšo igralko tekme. Francozinje so v celotnem obračunu nanizale le osem napak, Slovenke šestnajst.

image
Teja Ferfolja je šele v 13. minuti dosegla prvi slovenski zadetek. FOTO: Jean-Christophe Verhaegen/AFP


Izgubile veliko energije


»Za nas je bila to zelo težka tekma, na kateri smo izgubile veliko energije. Francozinje so se dobro pripravile na nas in niso dopustile, da bi jih še enkrat presenetile, obenem so krvavo potrebovale točki, saj so prvi dvoboj izgubile. Kljub našemu dobremu treningu se je pokazalo, da je Francija ena najboljših reprezentanc na svetu, tako da nismo mogle zmagati,« je poudarila Tjaša Stanko, Polona Barič pa: »Vse igralke, tudi tiste s klopi, smo dale vse od sebe. Nimamo si česa očitati, Francozinje so pred domačim avditorijem odigrale vrhunsko tekmo. Morda jih prihodnjič spet presenetimo.«
 

FRANCIJA : SLOVENIJA 30:21 (17:8)


Dvorana Jean Weille, gledalcev 6000, sodnika I. Covalciuc in A. Covalciuc (oba Moldavija).

Francija: Glauser (3 obrambe), Leynaud (4); Coatanea 2, Ayglon, Pineau, N'Gouan 1, Zaadi 6 (1), Houette 3, Niakate 1, Dembele 3, Flippes 3, Kanor 1, Edwige, Foppa 3, Nze Minko 4, Lacrabere 3 (1).

Slovenija: Zec (3 obrambe), Vojnovič (8); Gros 5, Krajnc, Žabjek, Stanko 4, Abina, Barič 1, Mavsar 2 (2), Ferfolja 1, Zulič 3, Pišek, Vučko, Krhlikar 1, Beganovič 4, Amon.

Sedemmetrovke: Francija 3 (2), Slovenija 2 (2).

Izključitve: Francija 4, Slovenija 4.