Vse govori v prid Črnogork, a to je lahko tudi zanka

Selektor Uroš Bregar pred nocojšnjo prvo tekmo Slovenk na 13. evropskem prvenstvu ne izobeša bele zastave. Sinoči je Rusija na otvoritveni tekmi premagala domačo Francijo.

Objavljeno
30. november 2018 10.07
Posodobljeno
30. november 2018 10.07
Selektorja Uroša Bregarja so Slovenke v preteklosti že pozitivno presenetile, na EP 2016 so ugnale domačo Švedsko, na lanskem SP pa kasnejšo zmagovalko Francijo. Bo šlo tudi v tretje? FOTO: AFP
Nancy - Uroš Bregar sodi med trenerje, ki stojijo trdno na tleh in ne zidajo gradov v oblakih. Prisega na kakovostno delo in se ne širokousti. Je realist, vendar to ne pomeni, da v duši ni sanjač. Zaveda se, da ima Črna gora, današnja prva tekmica Slovenk na 13. evropskem prvenstvu v Franciji, boljšo reprezentanco, a verjame, da lahko naše rokometašice prikažejo dobro predstavo, morda celo podvig, ki bi jim na široko odprl vrata drugega dela.

V Črni gori je rokomet številka 1, kar zadeva ženski šport, pravzaprav nacionalni projekt, ki je že dal nekaj sijajnih rezultatov. Reprezentanca je leta 2012 osvojila zlato na EP v Srbiji in srebro na OI v Londonu, Budućnost je v letih 2012 in 2015 osvojila ligo prvakinj. Tudi letos ima ekipo, ki meri visoko, v domačih medijih jo vidijo celo kot kandidatko za zlato. Kako se je sploh lotiti z reprezentanco, ki ji primanjkuje vsega: izkušenj, centimetrov, rutine, talenta, tradicije, ugleda, tudi sredstev?

Tekma med Slovenijo in Črno goro se bo začela ob 21. uri.

Bregar opozarja, da v napadu ne sme vse sloneti na Ani Gros.

Pri nekdanjih evropskih prvakinjah je zdaj več demokracije.

Brez pripravljalne tekme


»Težko vprašanje. Mogoče bi bilo bolje, če bi se z njo srečali na drugi ali tretji tekmi. Črnogorke so pred dnevi pokazale moč na Švedskem, obakrat so bile boljše od gostiteljic,« se je po čelu popraskal Bregar, ki sploh ni imel pripravljalne tekme. Med laiki prevladuje mnenje, da je Črna gora edina premagljiva v skupini B, Francija in Rusija naj bi bili vendarle previsoki oviri.

»Tudi do mene prihajajo takšne računice, a bi se z njimi težko strinjal. Črna gora je vrhunska ekipa, ima odlične strelke in čvrsto obrambo, pogosto na meji dovoljenega. Težko bomo zdržali 60 minut, upam le, da bo padec čim manjši, ko bom prisiljen v rotacije. Ni skrivnost, da se pri nas vse vrti okrog Ane Gros, ki pa jo bo treba umiriti in razbremeniti. V zadnjih kvalifikacijah sta se v napadu izkazali Tjaša Stanko in Nina Zulić,« je igralki, ki ju vodi tudi pri Krimu Mercatorju, pohvalil Bregar, ki nima konkretnega cilja.

image
Slovenke so se že v sredo spoznale z dvorane Jean Weille, kjer jih nocoj čaka premierni nastop na EP. FOTO: Jure Eržen


»Mogoče se ponavljam, ampak naš cilj je bil priti na EP. Tukaj smo, vse kar bo več od tega, bo bonus. Seveda to ne pomeni, da smo prišli z belo zastavo. Smo ponosni športniki in želimo na vsaki tekmi zmagati, je pa res, da smo se znašli v skupini, ki je po mojem mnenju najtežja na prvenstvu,« bi si bolj ugodnega žreba želel Bregar, ki je po šestih sušnih letih 2010-2016 Slovenke popeljal na tretje zaporedno veliko tekmovanje, zato mu je RZS pred kratkim zaupala mandat do leta 2022, ko naj bi tedaj že bolj izkušeno reprezentanco popeljal do odmevnega rezultata na domačem euru.
 

Črnogorcem ni do čakanja


Ob Makedoniji bo takrat sogostiteljica tudi Črna gora in kazalo je že, da bo tudi ona pomladila reprezentanco, vendar se to ni zgodilo. »Dragan Adžić (tvorec močne Črne gore in Budućnosti; op. p.) je hotel zgradili reprezentanco za OI 2020 in EP 2022 ter se odreči izkušenim igralkam, kot so Jovanka Radičević, Katarina Bulatović in Anđela Bulatović, toda na zvezi so zahtevali takojšen rezultat in zato Adžića zamenjali s Perom Johanssonom. Gre za tipičnega predstavnika švedske šole, pod njim je v reprezentanci manj discipline, imajo pa igralke več svobode, več je demokracije na igrišču in tudi zunaj njega,« je ključno razliko v pristopu izpostavil 39-letni Bregar, ki mu je pri tekmicah posebej padla v oči Đurđina Jauković, 21-letna ostrostrelka Budućnosti.

image
Ana Gros si ne sme naložiti prevelikega bremena. FOTO: Jure Eržen


»Spada med najbolj obetavne igralke na svetu, ker igra tudi v obrambi v osrednjem bloku. Je zelo inteligentna punca, prava borka in rojena vodja,« je o 186 cm visoki igralki povedal Bregar, ki ima tudi zanjo pripravljen recept, ampak ... »Poglejte, opravili smo analize, dobro smo se pripravili na Črno goro, veliko trenirali, ampak to ni nobeno jamstvo. Na koncu se vselej pokažejo individualne odlike. A pomembne bodo tudi glave,« se Bregar oklepa enačb, po katerih se lahko iz več minusov hkrati rodi tudi plus.

Na sinočnji otvoritveni tekmi se je tukaj v Nancyju že zgodilo manjše presenečenje. Rusija je s 26:23 premagala domačo Francijo.