Grosova se je ob prihodu v Nancy počutila kot Neymar

Danes ob 21. uri s tekmo Francija – Rusija začetek 13. evropskega prvenstva za ženske. Slovenke jutri s Črno goro, ki meri na kolajno.

Objavljeno
29. november 2018 08.42
Posodobljeno
29. november 2018 08.42
Slovenke bodo drugič zapored in skupaj šestič nastopile na EP. FOTO: Jure Eržen
Nancy - Težko bi se 13. evropsko prvenstvo za rokometašice začelo bolj spektakularno. Nocoj ob 21. uri se bodo v Nancyju pomerile gostiteljice, svetovne prvakinje iz Francije, ter olimpijske zmagovalke iz Rusije. To bo srečanje skupine B, v kateri so tudi Slovenke, ki jih jutri čaka morda že ključna tekma s Črno goro.

Reprezentanca selektorja Uroša Bregarja je na prizorišče dopotovala včeraj zgodaj popoldne, potem ko je ob 4.30 štartala iz Zreč, poletela iz Zagreba v Pariz ter potem z vlakom TGV s hitrostjo prek 300 km/h odbrzela proti Nancyju, slikovitem mestu v pokrajini Lorena. Po namestitvi v hotelu Mercure le lučaj od znamenitega trga Stanislas je zvečer sledil trening v dvorani Jean Weille, ki sprejme 6000 gledalcev.

Francija in Norveška bosta danes odprli 13. EP.

Norvežanke so favoritinje, a konkurenca je huda.

Slovenke so sinoči "preizkusile" dvorano v Nancyju.

Prvenstvo v petih mestih


Prvenstvo bo v petih mestih: ob Nancyju bodo gostitelji Brest (4500), Montbeliard (6400), Nantes (12.000) in Pariz (15.600). Ducat reprezentanc, ki se bodo prebile iz prvega dela, bo tekmovanje nadaljevalo v Nantesu (združile se bodo po tri ekipe iz skupin A in B) in Nancyju (C in D), zaključni boji bodo v dvorani Bercy.

image
Foto


Naslov evropskih prvakinj iz Švedske 2016 branijo Norvežanke, ki so bile kar sedemkrat najboljše na stari celini in veljajo tudi tokrat za favoritinje št. 1, količnik na stavnicah je 2,1. A konkurenco imajo hudo, Francozinje, Rusinje, Nizozemke in Romunke se odkrito spogledujejo z zlatom; Črnogorke, Danke in Švedinje računajo na kolajno; želijo si jo Srbkinje, Madžarke in Španke; drugi del ne bi smel biti vprašljiv za Poljakinje, Nemke in Čehinje, le za Slovenke in Hrvatice (1:251) velja, da bi bil podvig že preboj iz skupine.

image
Slovenke so imele za začetek zgolj regeneracijski trening, ki ga je spremljala glasba. FOTO: Jure Eržen


Glede na to, da so se naša dekleta že drugič zapored na euro uvrstile kot zadnje, tj. kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca v kvalifikacijah, je logično, da jim pripada vloga avtsajderk. Toda dejstvo, da so na prejšnjih velikih tekmovanjih premagale Švedsko (EP 2016) in Francijo (SP 2017) ter da so v kvalifikacijah namučile Dansko in dvakrat remizirale z močno Češko, jih ne gre vnaprej odpisati.
 

V Franciji 196.337 rokometašev


Bregar je na tretje zaporedno veliko tekmovanje odpeljal 17 igralk, imel je obilo težav s sestavo ekipe, vendar ni dvoma, da bo ta "grizla". Nenazadnje bodo skoraj vse igralke zastopale Slovenijo tudi na domačem EP leta 2022 (Celje, Ljubljana). Baza je namreč zelo omejena, vsega skupaj Slovenija premore 150 članic. Kot primerjava, časnik L'Equipe je zapisal, da je rokomet v Franciji po množičnosti četrti šport, registriranih je kar 196.337 rokometašev in rokometašic. Nogomet je na osmem mestu! Slovenija je druga najmanjša država udeleženka, samo Črna gora je po površini manjša, toda v ženskem rokometu je zanjo velesila. Tamkajšnji časnik Vijesti je včeraj kar na 32 straneh izdal prilogo Skupaj po novi evropski naslov.

image
V Nancyju dvorana sprejme 6000 gledalcev. FOTO: Jure Eržen


Medtem ko v Franciji in še marsikje mrzlično odštevajo ure do štarta eura 2018, pa so slovenske rokometašice domovino zapustile skoraj v ilegali. Tudi tukaj v Nancyju nimajo veliko sogovornikov v maternem jeziku. Ob reprezentanci, ki jo vodi Anja Frešer, bodo v teh dneh z njimi predsednik RZS Franjo Bobinac, generalni sekretar Goran Cvijič ter Jure Cvetko, predvideni vodja organizacijskega odbora za EP 2022.

Medijska podpora je skromna, zgolj javna televizija in radio ter osrednji časnik imajo tukaj svoje ljudi. Slovenke pa bo spodbujalo 30 še navijačev, ob prihodu jih je prišla pozdravit Ljudmila Bodnjeva, zdaj delegatka EHF. Malce nenavadno, z reprezentanco je na svojo pobudo in stroške dopotoval tudi nekdanji selektor Tone Tiselj ...
 

Bron fantov dobra popotnica


Slovenkam majhno zanimanje celo godi, gre za neizkušeno zasedbo, ki ni vajena pritiska. Po prvem treningu so imele dobre občutke, kemija je prava, pravijo. Njihovi rojaki imajo sijajne spomine na Francijo, tukaj so lani na SP osvojili bron. Pri dekletih bi bila ena zmaga in odhod v Nantes vredna odličja, še posebej za edino zvezdnico Ano Gros, ki ji je Francija druga domovina, tukaj je že šesto sezono in je prejela že kopico individualnih nagrad. Ob prihodu se je počutila kot pariški zvezdnik Neymar, ki je sinoči premagal Liverpool. Vsi domači in tudi tuji novinarji so se zgrnili okrog nje, vsakemu je ustregla.

image
Ana Gros je daleč najbolj znana slovenska rokometašica. FOTO: Jože Suhadolnik


»Seveda ima to prvenstvo zame posebno draž. Menim, da smo sposobne narediti dober rezultat in se Francozom pokazati v lepi luči. Tukaj je rokomet zelo priljubljen, to bo prvenstvo presežkov, že vso leto se stopnjuje napetost, dvorane bodo polne, igral se bo vrhunski rokomet, Vesela sem, da je Slovenija del tega,« začetek komaj čaka Grosova, ki je za reprezentanco zabila že 377 golov, vseh ostalih 16 igralk skupaj 467 ...

Skupine na 13. EP v Franciji


Skupina A (Nantes): Danska, Srbija, Švedska, Poljska.

Skupina B (Nancy): Francija, Rusija, Slovenija, Črna gora.

Skupina C (Montbeliard): Madžarska, Španija, Nizozemska, Hrvaška.

Skupina D (Brest): Norveška, Romunija, Nemčija, Češka.