V Nancyju še tretje presenečenje »à la Slovénie«?

Slovenske rokometašice so odpotovale na evropsko prvenstvo v Francijo. Selektor Uroš Bregar je imel veliko težav s sestavo reprezentance, a verjame, da bo ta pustila dober vtis. Najprej v petek s Črno goro.

Objavljeno
28. november 2018 06.00
Posodobljeno
28. november 2018 06.00
Tamara Mavsar se je izkazala na prejšnjem EP na Švedskem, lansko SP pa je izpustila zaradi operacije kolena. FOTO: Uroš Hočevar
Ljubljana - Na tretje zaporedno veliko tekmovanje in šesto evropsko prvenstvo so zgodaj davi odpotovale slovenske rokometašice. Na papirju sodijo med avsajderke 13. eura v Franciji, a dekleta selektorja Uroša Bregarja so odločena nadaljevati tradicijo in pripraviti vsaj eno presenečenje.

Cilj je bil z uvrstitvijo na EP 2018 izpolnjen že junija, ko je remiju na Češkem sledilo rajanje na igrišču. Zdaj je tiha želja preboj v glavni del v Nantes, v katerega iz Nancyja vodijo tri mesta. Toda skupina B bi bila težko težja, nasproti bodo stale tri velesile: svetovne prvakinje in gostiteljice iz Francije, olimpijske prvakinje iz Rusije ter Črnogorke, nekdanje evropske prvakinje in olimpijske podprvakinje (2012).

Slovenke bodo šestič zaigrale na evropskem prvenstvu.

V prvem delu bodo tekmice Črna gora, Francija in Rusija.

Selektor Uroš Bregar gradi reprezentanco za domače EP 2022.

Ne bodo stavile na enega konja


Za znova pomlajene in oslabljene Slovenke se zdi misija nemogoče, ampak pri njih se človek hitro naje zarečenega kruha. Tako so na prejšnjem EP 2016 presenetile gostiteljice iz Švedske in na lanskem SP kasnejše šampionke iz Francije. Že ena zmaga pa bi lahko zadostovala za napredovanje med 12 najboljših ekip stare celine. Na prvo žogo se zdi edini realen scenarij uspeh že na petkovi prvi tekmi proti Črni gori (21), ampak Tamara Mavsar noče delati računic brez krčmarke.

image
AP Ana Gros je najboljša slovenska strelka in bo kot dolgoletna članica francoskih klubov (Metz, Brest) še posebej motivirana za dober rezultat. FOTO: AP


»Že res, da največ časa posvetimo pripravi na prvo tekmo, vendar nas zgodovina uči, da ni dobro vsega staviti na enega konja. Spomnite se prvenstva pred dvema letoma, ko smo vsi razmišljali o Srbiji, pa doživeli poraz, nakar smo premagali Švedsko,« je spomnila Mavsarjeva, ki je zaradi poškodbe kolena izpustila lansko SP.

»Vesela sem, da sem spet zraven in da lahko zastopam Slovenijo. Vemo, kakšne tekmice imamo v skupini, a na prvenstvo se ne odpravljamo z belo zastavo. Ključ bo v obrambi, če bo ta dovolj agresivna in bo omogočala lahke zadetke, lahko upamo na dobre predstave in dober rezultat,« je prepričana Mavsarjeva, ki je zdravstvene težave že sprejela kot redne spremljevalke. Zlomljeni nos se še vedno ni povsem zacelil, zato je Bregar noče uporabiti kot izpostavljene igralke v obrambi 5-1, v kateri se sicer odlično znajde.

image
Polona Barić bo prvič zaigrala na velikem tekmovanju. FOTO: Blaž Samec


Baričevi v tretje le uspelo


Ta vloga bo pripadla Poloni Barič, še eni igralki, ki se je drži smola kot pijanec plota, zaradi poškodb je tik pred zdajci morala prečrtati EP 2016 in SP 2017, za 26-letno Izolanko bo to tako prvo veliko tekmovanje, četudi sodi med bolj izkušene v mladi slovenski vrsti. Za nameček bo po sili razmer kot desničarka morala krpati luknjo na desnem krilu.

image
Tjaša Stanko je junija Slovenkam pristreljala nastop na EP. FOTO: Mavric Pivk


Samo ena levoroka igralka


Bregar je sicer imel na pripravah v Laškem in Zrečah skupaj 20 igralk, a zgolj dve levoroki strelki, ob glavni adutinji Ani Gros zgolj še neizkušeno Živo Čopi, a njo je, tako kot Eleonoro Kodele, sinoči kot zadnji prečrtal s seznama potnic. Alja Koren se je poškodovala na tekmi Krima, Barbara Lazović je znova odpovedala udeležbo, Bregarju ni uspelo prepričati Neli Irman, da bi še enkrat preložila reprezentančno upokojitev ...

Irmanova in Korenova nista edini, ki ju ne bo v primerjavi z lanskim mundialom v Nemčiji, kjer so Slovenke po porazu v osmini finala izpadle proti Švedski in osvojile zelo solidno 14. mesto. Poškodovana je vratarka Amra Pandžić, Alja Vrček je noseča.

image
Nina Zulić je v zadnjih dveh sezonah upravičila velika pričakovanja. FOTO: Uroš Hočevar


V vrata se vrača izkušena, 32-letna Branka Zec, ki bo pomagala Maji Vojnović. Na mestu krožne napadalke pa so kar štiri igralke, Lina Krhlikar, Teja Ferfolja, Taja Čajko in po novem spet Aneja Beganović, ki je sicer pred kratkim samovoljno zapustila Krim, vendar jo je Bregar vseeno sprejel v reprezentanco. Popolni novinki na veliki sceni pa sta Čajkova in Jasmina Pišek.


Glavne adutinje: Gros, Stanko, Mavsar ...


Seveda bo največ odvisno od nosilk igre, kot so kapetanka Grosova, Mavsarjeva, Baričeva, Tjaša Stanko in Nina Zulić. Odkritje turnirja bi lahko bila Hana Vučko, vsaj tako si obeta Bregar, ki mu na Rokometni zvezi Slovenije nihče ne bo zameril, če se bodo Slovenke po treh tekmah poslovile od Francije. Pogodbo so mu podaljšali do leta 2022, ko bo Slovenija skupaj z Makedonijo in Črno goro gostila EP, francoski euro s sloganom "handbalissime" bo tako le eden od pomembnih stebrov pri gradnji reprezentance, ki naj bi v Celju in Stožicah skušala izboljšati doslej najboljšo uvrstitev z EP, 9. mesto iz leta 2004 na Madžarskem.