Meta ve, da zmore več in miri – počasi, saj njen čas še prihaja

Prvič v zgodovini pohorskega tekmovanja dve zmagovalki, Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova.

Objavljeno
01. februar 2019 22.10
Posodobljeno
01. februar 2019 22.10
Slovenska adutinja Meta Hrovat se ni spoprijateljila s pohorsko progo. Ve, da zmore več, a rada je tudi realna. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Maribor – Prvič v zgodovini Zlate lisice sta si dve tekmovalki prismučali zmago. Enak čas sta na veleslalomu dosegli Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova. Razdelili sta si tudi denarno nagrado. Vsaka je v žep pospravila po 28.000 evrov. Če bi bila zmagovalka le ena, bi ta odnesla 10.000 evrov več. Točke sta si zagotovili dve slovenski smučarki: Meta Hrovat je bila drugič v tej zimi med deseterico, Ilka Štuhec je vknjižila 20. mesto.

Čeprav se je veleslalom odvijal na delovni dan, ki je postregel še z dežjem, so zvesti ljubitelji športa v ciljni areni (štajerski prireditelji so jih našteli 5000) pripravili čudovito navijaško vzdušje. Zanimivo, v zraku je plapolalo več slovaških zastav kot slovenskih. Petra Vlhova je v svoji domovini zelo vroča in v Maribor ji je sledila četa podpornikov. »Petra, Petra!« so glasno vzklikali, ko se je povzpela na najvišjo stopničko, na kateri ji je družbo delala Shiffrinova. »Moram se jim zahvaliti. Počutila sem se, kot bi bila doma,« je njen uspeh ob njihovi spodbudi dobil še dodatno razsežnost. To je bila njena druga zmaga v veleslalomu v karieri, kar kliče po nadaljevanju trdih treningov, saj je formula, po kateri dela njena ekipa na čelu z Liviom Magonijem, ki je nekoč treniral Tino Maze, zelo uspešna.

image
Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova sta si razdelili tudi denarno nagrado, vsaka je prejela po 28.000 evrov. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Shiffrinova ni delovala kot najsrečnejši človek pod Pohorjem, ko je v cilju videla, da je izenačila čas tekmice, ne pa nastopa končala s prednostjo, kot je vajena. Napaka v finišu ji je odnesla samostojno zmagoslavje. »Vsi si želimo zmagati, ampak včasih je lepo biti v športu, v katerem je lahko zmagovalcev več, saj si jih več zasluži prvo mesto,« je razmišljala v izjavah vedno korektna Američanka, ki ta čas vodi v vseh razvrstitvah disciplin z izjemo smukaške. To sezono je s svojimi uspehi v svetovnem pokalu zaslužila več kot pol milijona evrov, kar je za sto tisočakov več od najboljšega pri moških Marcela Hirscherja.


Očitala si je neumne odločitve


Vlogo slovenske adutinje je upravičila Meta Hrovat na 8. mestu. To je bil njen tretji mariborski veleslalom, prinesel ji je prve točke na terenu, ki ji ni najbolj ljub. Z rezultatom je bila zadovoljna, z nastopoma ne. »S to progo se nisva spoprijateljili, dvakrat sem odstopila, letos pa sem vendarle dosegla cilj,« je komentirala. Očitala si je – kot je dejala – neumne odločitve pri linijah, ki so ji vzele preveč časa, in nekaj tehničnih napak.

Vlhova se je zaradi številnih slovaških navijačev počutila kot doma.
Shiffrinova je v svetovnem pokalu v tej zimi zaslužila največ, več kot Hirscher.
Danes bo na Pohorju slalom, zadnja tekma pred svetovnim prvenstvom.


»Vedno je lahko boljše, ne smeš pa imeti nerealnih pričakovanj. V veleslalomu počasi napredujem, pokazala sem raven, ki sem jo ta čas sposobna, a vem, da zmorem še več, kar kažem na treningih, na tekmah pa – počasi. Prišli bodo tudi boljši nastopi, ko bom postala tako suverena kot pri vadbi,« je povedala in dodala, da bo današnji rezultat zanjo dobra popotnica za današnji slalom (ob 10. in 13. uri bodo tekmovale še Ana Bucik, Maruša Ferk, Neja Dvornik, Klara Livk in Andreja Slokar): »Na slalomskih smučeh se počutim dobro, domače in lahko le z mirnostjo pričakujem štart.«


Robnikova brez SP


Prvič po marcu 2018 je tekmovala Tina Robnik. Pohorje zapušča v zadnji tretjini uvrščenih, a pomembneje od rezultata je bilo, da je začutila tekmovalni utrip in dobila odziv operiranega kolena. »V spodnjemu delu sem začela v zavojih oddrsavati, nisem naredila vsega pravilno, nisem si več zaupala. Ko pa enkrat začneš delati zavoje na način, ki ni pravi, se težave kopičijo. Na koncu sem se borila za preživetje. Vendar pa nisem razočarana. Za sabo nimam količine treningov, na podlagi katere bi lahko pričakovala dober izid. Predvsem sploh nisem smučala na podlagi, kot je bila na tekmi, tudi takšne dolžine ne. Vidim pa v tem nastopu pozitivne stvari, iz te izkušnje bom črpala dodatno voljo za naprej,« je vrnitev opisovala Lučanka, ki na svetovno prvenstvo ne bo potovala.

Še zanimivost – minilo je 40 let od premiernih točk za svetovni pokal v slovenskem ženskem alpskem smučanju. Dosegle so jih Anja Zavadlav, Metka Jerman in Bojana Dornig prav na Zlati lisici.

V Åreju konec kariere za Vonnovo


Lindsey Vonn, ki jo od rekordnih 86 zmag za svetovni pokal v lasti Ingemarja Stenmarka ločijo le še štiri, ne bo več lovila mejnika. »Po dveh čustvenih tednih sem sprejela najtežjo odločitev v življenju,« je zapisala na družbenih omrežjih. Tekmovala bo le še v smuku in superveleslalomu na svetovnem prvenstvu v Åreju – enako kot norveški as Aksel Lund Svindal – in nato končala bogato kariero, v kateri je premikala meje in se uspešno vračala po poškodbah. »Moje telo kriči, naj neham in tokrat ga moram poslušati,« je sporočila in dodala, da se ne predaja, le začenja novo poglavje.