Z novo podobo bodo tudi obratovalni stroški nižji

Center za krepitev zdravja se seli v nove prostore, poleg energetske sanacije dotrajane stavbe ZD se bodo občani razveselili predvsem stalno zaposlenega pediatra. 

Objavljeno
05. november 2019 09.07
Posodobljeno
05. november 2019 11.21
V Zdravstvenem domu Idrija bodo danes simbolično dobili tudi ključe novega reševalnega vozila, ki sta ga občini Idrija in Cerkno sofinancirali s sredstvi pristojnega ministrstva, del sredstev pa bo prispeval ZD Idrija. FOTO: Anja Intihar
Idrija – V Zdravstvenem domu (ZD) Idrija zaključujejo nekaj večjih projektov. Eden najpomembnejših je energetska sanacija stavbe, ki je trajala od konca maja. Gre za eno največji investicij v stavbo v zadnjih desetletjih, ki je bila izpeljana v javno-zasebnem partnerstvu. Glede na dotrajanost stavbe je bila prenova nujna, saj je streha ob večjih deževjih puščala, pa tudi obratovalni stroški so bili visoki. 

ZD Idrija je v lanskem poslovnem letu sicer pridelal okrog 118.000 evrov izgube (približno 2,2 odstotka), a predvsem zaradi novih zaposlitev. Energetsko sanirana stavba z novimi okni in novo streho bo tako ne le znižala obratovalne stroške, pač pa nudila boljše delovne pogoje tako za zaposlene kot za uporabnike storitev ZD. 

Občane bo najbrž še posebej razveselila novica, da so s 1. novembrom v ZD Idrija končno dobili stalno zaposlenega specialista pediatra. Kadrovsko stisko so dolgo namreč reševali z dvema upokojenima pediatrinjama – ena je bila v pokoju več kot desetletje.  


V Idriji bodo danes namenu predali tudi nove prostore Centra za krepitev zdravja (CKZ), ki bo odslej deloval v nekdanjem zdravstvenem domu. Stavba je dolga leta samevala, zato so se na občini odločili, da jo obnovijo ter izkoristijo prazne prostore. Del jih bo tako zasedla ekipa CKZ.

Center za krepitev zdravja, samostojna enota v Zdravstvenem domu Idrija, ki zaposluje strokovno usposobljene zdravstvene delavce in sodelavce za izvajanje preventivnih obravnav (diplomirane medicinske sestre, fizioterapevt, psiholog, dietetik in kineziolog), je, kot so sporočili iz ZD Idrija, v letu in pol svojega delovanja polno zaživel. Prebivalce občin Idrija in Cerkno z različnimi aktivnostmi spodbuja k spreminjanju nezdravih življenjskih navad ter krepitvi lastnega zdravja.

image
Z energetsko sanacijo bodo tudi obratovalni stroški nižji. FOTO: Arhiv ZD Idrija


CKZ so marca lani ustanovili v sklopu projekta Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih (Krepitev zdravja za vse), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. ZD Idrija je za pridobitev projekta lani uspešno kandidiral kot eden izmed 25 zdravstvenih domov. Z začetkom prihodnjega leta center prehaja v redno financiranje programov ZZZS.

V zdravstvenem domu Idrija bodo danes simbolično dobili tudi ključe novega reševalnega vozila, ki sta ga občini Idrija in Cerkno sofinancirali s sredstvi pristojnega ministrstva, del sredstev pa bo prispeval ZD Idrija. Vozni park bo po novem tako sestavljen iz enega nenujnega reševalnega vozila, treh nujnih reševalnih vozil in enega sanitetnega vozila. 


Prevzem prostorov bodo v občini danes zaznamovali z dnevom za krepitev zdravja, ki se mu bodo pridružili tudi osnovnošolci iz Idrije, Cerknega, Spodnje Idrije in Črnega Vrha nad Idrijo ter spoznavali različne poklice v zdravstvu. Med drugim si bodo ogledali reševalno službo, laboratorij, fizioterapijo in CKZ.

Prav tako bodo v sklopu prevzema novih prostorov k aktivnostim povabljeni tudi občani. Zaposleni bodo namreč izvajali meritve krvnega tlaka in sladkorja, analizo telesne sestave ter individualna svetovanja za zdrav življenjski slog.