Že slabo leto brez stalnega ginekologa

Kadrovsko stisko trenutno rešujejo s tremi ginekologi – dva delata prek podjemne pogodbe, enega jim »posoja« bolnišnica v Postojni.

Objavljeno
21. marec 2019 06.00
Posodobljeno
21. marec 2019 10.43
ZD Idrija je še vedno brez stalno zaposlenega ginekologa. FOTO: Anja Intihar
Idrija – Po lanski upokojitvi specialista ginekologije in porodništva so se v Zdravstvenem domu Idrija soočili s hudo kadrovsko stisko na tem področju. Kljub trudu jim namreč ni uspelo najti strokovnjaka, ki bi se zaposlil pri njih. »Vsi se dobro zavedamo, da se kadrovsko problematiko rešuje za 10 let vnaprej. Že pred mojim prihodom se je delalo na tem, da bi našli zamenjavo za lani upokojenega ginekologa, a redno ali začasno delo na idrijskem koncu specialistov ginekologije ne zanima,« pravi direktorica ZD Idrija Marija Magajne.

Sprva je kazalo, da jim je uspelo najti stalno ginekologinjo, a si je ta nato premislila in odšla. Danes kadrovsko težavo rešujejo s tremi doktorji medicine – dva delata prek podjemne pogodbe, enega jim »posoja« bolnišnica v Postojni, kar za zdravstveni dom seveda predstavlja višji strošek dela. Pripravljenosti, da bi se v Idriji zaposlil za stalno, ni izrazil noben od omenjenih treh.


V začasnih ambulantah opredeljevanje novih pacientk ni možno


S prvim marcem letos je bilo v dispanzerju za žene v ZD Idrija opredeljenih 3500 pacientk, konec leta 2017 pa 3614, kažejo podatki ZZZS. Težava trenutno je, da noben od treh ginekologov v Idriji ne opredeljuje novih pacientk, zato si morajo te zdravnika poiskati drugje. Koliko je takšnih, ni mogoče reči.

Nadomestna ambulanta je v povprečju odprta dvakrat ali trikrat na teden, termini so objavljeni sproti, čakalna doba na pregled pa za zdaj znaša od enega do dva meseca in se postopoma krajša. Diplomirana babica v ambulanti se trudi, da bi pacientke čim bolj pogosto naročila pri istem ginekologu, saj je neprestano menjavanje za ženske precej zoprno, česar se zavedajo tudi v ZD Idrija.

»Poudarjam, da smo vedno zagotavljali nadomestne ambulante, tudi lani, ko jih je bilo najmanj. S postojnsko bolnišnico smo bili tedaj dogovorjeni, da so sprejemali »naše« nosečnice. Zdaj, ko imamo začasno zaposlene strokovnjake, imamo pokritih skoraj toliko nadomestnih ambulant, kot če bi imeli redno zaposlenega ginekologa,« pojasnjuje Magajnova.

image
S prvim marcem letos je bilo v dispanzerju za žene v ZD Idrija opredeljenih 3500 pacientk. FOTO: Getty Images/istockphoto


Stalna ginekologinja morda že na začetku poletja


Če jim bo do poletja res uspelo skleniti pogodbo s specializantko ginekologije, bodo poskušali obdržati način dela, ki so ga imeli že z upokojenim specialistom ginekologije in porodništva. Ta je za polovični delovni čas deloval v ZD Idrija, polovico pa v Postojni. »Tako zdravnik specialist vzdržuje visok nivo znanja, ki ga z operacijami in ostalimi posegi dobi le v bolnišnici, pa tudi pacientke raje poiščejo pomoč pri nekom, ki ga že poznajo,« pravi direktorica ZD Idrija.

Kadrovsko stisko imajo v ZD Idrija tudi na področju pediatrije, a jo tam rešujeta dve upokojeni pediatrinji (ena od njiju je v pokoju že več kot deset let). V nasprotnem primeru bi imeli enak problem kot z ginekologijo. S pomanjkanjem družinskih zdravnikov za zdaj v Idriji nimajo težav. 


Težava s pomanjkanjem ginekologov ni nova, kot tudi ni omejena le na idrijski konec. Večina od več kot 300 ginekologov v Sloveniji ima več pacientk, kot bi jih po priporočljivih normativih lahko imeli, vse tudi kaže, da se razmere ne bodo izboljšale, kvečjemu nasprotno. »Ambulantni ginekologi se množično upokojujejo, novih pa primanjkuje. Mi se redno srečujemo s študenti medicine, a težave, s katerimi se sooča splošna medicina, jih odvračajo od razmišljanja o primarnem zdravstvu, kamor spada tudi ginekologija,« opozarja Marija Magajne.