Uspešno in brez težav deaktivirali prvo bombo, sirene oznanile konec nevarnosti

Deaktivacija je trajala dobri dve uri. V evakuacijski točki v dvorani Tabor se je zbralo 26 ljudi.

Objavljeno
31. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
31. oktober 2019 15.34
FOTO: Mestna Občina Maribor
Anja Vukčič, Sobotainfo, A. I., V. U.
Anja Vukčič, Sobotainfo, A. I., V. U.
V Mariboru so se nekaj pred 14. uro oglasile sirene za konec nevarnosti. 250-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne, ki so jo pred dnevi našli gradbeni delavci, so deaktivirali. Kot je objavila Mestna občina Maribor, so jo pirotehniki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) uspešno onesposobili, šlo pa je za prvo od obeh nedavno odkritih bomb.



Da je šlo vse po načrtih, je medijem potrdil Miran Šadl s Policijske uprave Maribor. Odstranili in na kraju uničili so oba njena vžigalnika. Samo bombo pa bodo odstranili in odpeljali v uničenje.



Deaktiviranje druge bombe bo potekalo v nedeljo, tedaj bo evakuacija obsežnejša in bo zajela okoli tisoč ljudi.

Kako so potekale današnje priprave? Evakuacijsko območje 300 metrov okoli najdene stare letalske bombe na gradbišču za nakupovalnim središčem Europark je bilo po informacijah iz gasilskih vrst dokaj hitro izpraznjeno. V Dvorani Tabor se je pred začetkom deaktivacije bombe zbralo 26 ljudi, nekateri med njimi so s sabo prinesli tudi hišne ljubljenčke. Skupaj je bilo evakuiranih 80 ljudi.

Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor, je za mariborinfo povedal, da je evakuacija potekala mirno in brez težav, da pa je v mestu še okrog 200 neeksplodiranih bomb, zato bodo morale mestne oblasti v prihodnjih dneh pripravili načrt evakuacije. Spremenili bodo tudi odlok, s katerim bo potrebno pri gradbenih delih na območju tveganja izvesti predhodne raziskave. 



Kot je za STA povedal Rudolf Golob iz mariborske enote uprave za zaščito in reševanje, so vrata dvorane odprli ob osmih zjutraj, glede na obseg območja pa danes niti niso pričakovali velikega števila ljudi. Za vse so poskrbeli z napitki in manjšimi prigrizki, na voljo so tudi postelje, če bi kdo želel leči, a za zdaj te potrebe ni bilo.

Med evakuiranimi prebivalci, ki so prišli v Dvorano Tabor, je največ bolgarskih delavcev, pa tudi nekaj posameznikov in družin. Pred morebitnim pokanjem so seboj pripeljali tudi tri muce in enega kužka.



Kot je povedal Aleksander Rotman, še pred nekaj dnevi ni pričakoval, da bodo praznik preživeli v dvorani, a če je evakuacija potrebna in stroka je odločila, da je temu tako, potem je odločitev treba spoštovati. Da ne bi živali pustili samih doma, so jih vzeli s seboj, saj se bojijo pokanja in imajo tudi sicer v teh primerih težave z njimi. »Verjetno, če bi bilo lepše vreme, bi se odpravili kam drugam, a glede na dež nam je boljše tukaj, pa še družba je,« je dejal Rotman, ki je zadovoljen s tem, kako so za njih poskrbeli, vseeno pa upa na čim prejšnji povratek domov.

V soboto so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer gradijo trgovino Lidl, našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico pa so v nedeljo popoldne odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo.


Tudi Ivana Golob, ki je prišla z materjo in očetom, je pričakovala drugačne praznike, so pa ves čas spremljali informacije iz medijev in se na koncu odločili, da zaradi varnosti gredo v Dvorano Tabor. »Naredili smo tisto, kar je potrebno. Žal je slabo vreme, zato bomo tukaj počakali, da čim prej mine nevarnost in gremo domov,« je še dodala Golobova.

Pristojni so sporočili, da je pripravljeno vse potrebno za uničenje prve bombe. Danes so sirene približno ob 12. uri dve minuti opozarjale na pričetek deaktivacije bombe, prav tako bodo okoli 16. ure 30 sekund opozarjale na konec deaktivacije oziroma možne nevarnosti. Bombo bodo strokovnjaki uničili na kraju najdbe. Takšni postopki se po besedah poveljnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darka Zoniča »v 99,9 odstotkih iztečejo, kot je treba«. 

Minuli konec tedna so v Mariboru našli dve neeksplodirani bombi iz druge svetovne vojne zaradi česar bo potrebna obsežna evakuacija. Potrebna bo evakuacija v bližini obeh bomb: prvo bombo bodo deaktivirali danes, 31. oktobra, drugo pa v nedeljo, 3. novembra. Drugo bombo so pred nedeljsko deaktivacijo premestili nekoliko nižje po železniškem nasipu, saj bi drugače bila potrebna širša evakuacija.

image
FOTO: Sobotainfo


V nedeljo bodo evakuirali okoli tisoč ljudi


V radiju 300 metrov od lokacije bombe so morali danes evakuirati nekaj manj kot sto ljudi. V nedeljo pa bo potrebno evakuirati okoli tisoč ljudi. Med 300 in 600 metri bo v nedeljo veljal ukrep zaklanjanja in bo zajel okoli 2200 ljudi, je povedal Matej Zupanič iz Službe za zaščito, reševanje in obrambno reševanje Mestne občine Maribor.

Zaklanjanje pomeni, da se morajo občani zadrževati v stanovanju in ne na prostem, izogibati se je potrebno tudi oknom. Ob morebitni eksploziji namreč lahko zaradi plinov oziroma udarnega vala pride do izmeta kamenja in drugih izstrelkov.
 

Evakuacijska točka bo dvorana Tabor


Kot smo že poročali, je evakuacijska točka dvorana Tabor. V dvorani Tabor, ki je odprta že od 8. ure, so občane pričakali predstavniki civilne zaščite in predstavniki območnega združenja Rdečega križa Maribor. Zagotovljena je namestitev, zagotovljene so postelje, koce in vse ostalo, kar bodo ljudje danes potrebovali. Vhod v dvorano Tabor je iz parkirišča. Vsi, ki sami ne morejo do evakuacijske točke, naj za pomoč pokličejo številko 112.

Janez Lencl iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je povedal, da je največ aktivnosti vezanih na današnji dan. Ne gre za masovno evakuacijo, ampak za okoli 100 pacientov. Zaradi splošne nevarnosti gibanje in parkiranje znotraj Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ne bo mogoče do zvočnega signala za konec nevarnosti. Imajo pa vse stavbe podzemne hodnike, zato bo lahko transport znotraj kliničnega centra potekal nemoteno.

Kljub temu, da so izredni ukrepi v času deaktivacije bomb sprejeti tudi v Univerzitetnem kliničnem centru, bo nujna medicinska pomoč zagotovljena ves čas. Poskrbeti je potrebno za svoje premoženje, to pomeni umakniti avtomobile, zapreti okna in plin, nikakor pa ne smemo pozabiti na živali.

image
FOTO: Sobotainfo

 

V času evakuacije bodo zaprte tudi nekatere ceste


Danes bodo zaprte le lokalne ceste, v nedeljo pa bo ob posameznih lokalnih cestah v 600-metrskem območju zaprta tudi mariborska hitra cesta na odseku Pesnica – Maribor center. Europark bo v četrtek zaprt zaradi praznika, trgovski center pa bo zaradi deaktivacije druge bombe svoja vrata zaprl tudi v nedeljo.

Policisti bodo aktivnosti izvajali tudi s policijskim čolnom po reki Dravi, je povedal Boris Lukežič, predstavnik Policijske uprave Maribor.
 

Prestavile se bodo tudi nekatere dežurne ambulante


Danes bo v času med 12. in 16. uro, oziroma do preklica nevarnosti, moten tudi dostop do dežurne ambulante v urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Ker se zavod nahaja v pasu, na katerem bo prepovedano gibanje, so izvedli organizacijske ukrepe v delovanju dežurnih služb.

V ta namen se je dežurna ambulanta za otroke in mladostnike do 19 let prestavila iz lokacije Vošnjakove ulice 2 na lokacijo zdravstvene postaje Nova vas,  Cesta proletarskih brigad 71, kjer bo delovala po običajnem urniku med 8. in 23. uro. 

Prav tako se bo na lokacijo Zdravstvene postaje Nova vas, Cesta proletarskih brigad 71 prestavila tudi zobozdravstvena dežurna služba, ki bo na tej lokaciji delovala med 8. in 13. uro. Lokacija nočne zobozdravstvene dežurne službe ostaja na običajni lokaciji, to je na Ulici Kneza Koclja 10, deluje med 20. in 24. uro.