Občani naj upoštevajo navodila, evakuacija je obvezna

Prvo bombo iz druge svetovne vojne bodo deaktivirali v četrtek, drugo v nedeljo. Občane pozivajo, naj upoštevajo navodila in pravila, da bo evakucija nemoteno izvedena.

Objavljeno
30. oktober 2019 08.40
Posodobljeno
30. oktober 2019 10.31
FOTO: Andrej Petelinšek/Večer
Be. B.
Be. B.
Minuli konec tedna so v Mariboru našli dve neeksplodirani bombi iz druge svetovne vojne zaradi česar bo potrebna obsežna evakuacija. Pristojne službe so ob najdi območje zavarovale, za deaktivacijo bomb bo potrebna največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni.

image
FOTO: Mestna Občina Maribor
V soboto so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer gradijo trgovino Lidl, našli okoli 250 kilogramov težko neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico pa so v nedeljo popoldne odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo, ki tehta okoli 500 kilogramov.


Po tem, ko so že v ponedeljek predstavili več informacij v zvezi z evakuacijo in deaktivacijo bomb, so danes na novinarski konferenci podrobneje predstavili aktivnosti in ukrepe v času onesposobitve neeksplodiranih bomb.



Ivanka Grilc iz službe za zaščito in varovanje je povedala, da so v teh dneh intenzivno potekale priprave glede vseh aktivnosti za varno onesposobitev obeh bomb. Naredili so vse potrebno za prvo uničenje in začeli z aktivnostmi za uničenje druge bombe.

»Jutri ob 12. uri bo sprožena sirena (2 minuti), ki bo opozorila na začetek evakuacije, konec pa je predviden ob 16. uri, zopet bo enoličen zvok siren, ki bo trajal 30 sekund.«
 

Dokler evakuacija ne bo popolna, z deaktivacijo ne bodo začeli


Evakuacijska točka je dvorana Tabor, odprta bo od 8. do 16. ure, tam bo poskrbljeno za občane Mestne občine Maribor, vhod v dvorano je vhod B – v kolikor pa bi prišlo do česar koli, naj se ljudje obrnejo na številko 112. Pozvala je občane, da avtomobile parkirajo na predvidenem mestu pri dvorani Tabor – občani naj upoštevajo pravila, dokler ne bo izvajana evakuacija v popolnosti, deaktivacija ne bo sprožena.

Grilčeva je povedala, da so se dogovorili tudi z vsemi upravniki objektov, ki so v coni 300 oziroma 600 metrov, dogovorili so se, da se jim obvestila o evakuaciji dostavi v poštne nabiralnike oziroma na osebna avtomobila.

image
Zaradi bombe so zavarovali celotno območje. FOTO:  Mestna Občina Maribor


Matej Zupanič, namestnik poveljnika civilne zaščite Maribor, je povedal, da so poleg upravnikov stavb obvestili tudi hotele. Dodal je, da v primeru, da ob evakuaciji naletijo na invalide, ki do evakuacijske točke ne bodo prišli, naj pokličejo na 112, da pride po njih reševalno vozilo oziroma gasilci.

Za nedeljo, 3. novembra, je ljudi pozval, da se v pasu zaklanjaja (300-600 metrov) ne zadržujejo na prostem. Avtobusna postaja ne bo obratovala, Marprom pa je z ukrepom evakucije uspel seznaniti tudi vse mednarodne prevoze. Slovenske železnice bodo zaprte oziroma bo proga prekinjena v vseh teh dnevnih. Prevoz z vlakom je možen do Pragerskega, od koder bodo do varnih točk v centru mesta vozili avtobusi. »Če pride do kakršne koli eksplozije, lahko zaradi plinov oziroma udarnih valov pride do izmeta kamenja, saj gre za izstrelke. Občani naj striktno upoštevajo navodila.«
 

Večja evakuacija je predvidena za nedeljo


Boris Lukežič iz mariborske policije je povedal, da so v the dneh intenzivno potekale aktivnosti, ki so usmerjene v varnost ljudi, za kar bodo policisti skupaj z gasilci zagotavljali tudi v samem času evakuacije. Več aktivnosti bo v nedeljo, sodeloval bo Dars, zaprta bo tudi hitra cesta, v tem 600-metrskem ceste bodo zaprte lokalne ceste. Pri zaporah cest bodo pomagali tudi redarji. Lukežič je poudaril, da bodo aktivnosti izvajali tudi s policijskim čolnom na reki Dravi, kot tudi z dronom. »Občani naj se ravnajo po skladu z navodili in v omenjenih pasovih naj zapustijo domove, poskrbijo za premoženje, zaprejo okna, vrata in plin. Pozabiti ne smejo na domače živali.«

Janez Lencl iz UKC Maribor pa je povedal, da so z aktivnostmi na jutrišnji dogodek začeli v ponedeljek. »Naši ukrepi so: zaradi ogroženosti in možnih padajočih predmetov, so izpraznili zgornje prostore zgradb in sob, možna je ogroženost določenih objektov, ki so na strani, kjer bo detonacija, zato bodo te paciente premaknili v sobe, ki niso ogrožene. Zaradi splošne nevarnosti je gibanje znotraj UKC  od 12. in 16. ure prepovedano, tudi parkiranje v tem času ne bo mogoče.«

Dodal je, da bo nujna medicinska pomoč ves čas na voljo, tudi z druge strani je več možnosti, tako da bodo reševalna vozila lahko vozila. UKC je grajen tako, da imajo vse stavbe podzemne hodnike, transport lahko poteka tudi znotraj. V tem času velja tudi prepoved obiskov, in sicer vse do 16. ure oziroma zvočnega signala, da je deaktivacija končana.

Ne gre za masovno evakuacijo na drugo lokacijo, ker zaradi potencialnih tveganj to ni potrebno. Na strehah garažnih hišah prav tako ne bo možnega parkiranja do zgornjih etaž. Opozoril je, da v nedeljo pacienti naj ne hodijo ven iz stavbe oziroma da gibanje v tem pasu takrat ne bo mogoče.