Za deaktivacijo bomb bo potrebna največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni

Prvo bombo bodo deaktivirali v četrtek, drugo pa predvidoma v nedeljo. Izpraznili bodo prostor v radiju 300 oziroma 600 metrov.

Objavljeno
28. oktober 2019 12.36
Posodobljeno
28. oktober 2019 15.44
Železniška proga bo zaprta, prav tako tudi linija plina ter avtobusna postaja. FOTO: Mestna občina Maribor
A. I., Eva Božič, Mariborinfo
A. I., Eva Božič, Mariborinfo
Zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki so ju minuli konec tedna našli v Mariboru, bo potrebna obsežna evakuacija. V soboto so namreč na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer gradijo trgovino Lidl, našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico pa so včeraj popoldne odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Pristojne službe so območje zavarovale, za deaktivacijo bomb bo potrebna največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni.


Prvo bombo bodo deaktivirali v četrtek


Deaktivacija prve najdene bombe bo potekala v četrtek. »Univerzitetni klinični center je že pričel z ukrepi, ki bodo izvedeni do četrtka, 31. oktobra, ko bomo od 8. ure naprej izvedli evakuacijo in z njo končali do predvidoma 12. ure. Takrat bodo z delom pričeli strokovnjaki iz državne ekipe za odstranjevanje ubojnih sredstev. Zato naj bi na tem območju do 16. ure veljala prepoved gibanja. Vse osebe bodo imele omejen dostop v 300-metrskem pasu, kjer se ta bomba sedaj nahaja. Meja evakuacije je Drava, na drugi strani pa Univerzitetni klinični center. V tem pasu bo evakuiranih manj kot sto prebivalcev. To ne bo predstavljalo takšnega zalogaja,« je povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer.

Pobreška cesta je že zunaj tega 300-metrskega pasu. Južneje pa ne bo problema, ker ne gre za naseljeno območje. Evakuirali bodo tudi vse, ki imajo stalno prebivališče na tem 300-metrskem polju. Predvideno je, da bodo ljudi za osem ur, namestili v najbližjo telovadnico, kjer bodo tudi osnovno oskrbljeni.

image
FOTO: Mariborinfo



 

V bolnišnici ne bodo mogli evakuirati vseh bolnikov

 

Evakuirali bodo tudi okrog 1000 pacientov iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, omejen bo tudi dostop v bolnišnico. Prav tako ne bo dovoljeno gibanje na prostem. Umakniti bodo morali bolnike v sobah na tisti strani bolnišničnega kompleksa, ki gleda na Titovo cesto.  V bolnišnici so med bolniki tudi osebe, ki jih zaradi stanj ni mogoče premestiti. Vsi ti, bodo odmaknjeni od čelne stavbe, prav tako bodo umaknjeni iz vrhnjih nadstropij.

»Na ta dan med osmo in 16. uro ne bo mogoče parkirati vozil znotraj območja UKC Maribor, v navedenem terminu bo omejeno tudi gibanje oseb na tem območju. Na širšem območju UKC Maribor bodo zaprte cestne povezave, poseben režim pa bo veljal tudi za parkiranje v garažnih hišah pred UKC. Zagotovljena pa bo oskrba nujnih urgentnih primerov,« so šv sporočilu za javnost zapisali iz UKC Maribor.  Največja posedica, ki se lahko sicer zgodi, je padanje kamenja ob sprožitvi bombe.

Kot so sporočili iz UKC Maribor, bo v četrtek med osmo in 16. uro veljala tudi prepoved obiskov za celotno območje zdravstvene inštitucije.  

image
FOTO: Mariborinfo

 

Evakuacija zaradi druge bombe predvidena v nedeljo


V nedeljo, 3. novembra, je predvidena evakuacija zaradi druge bombe, najdene na železnici v Melju. Gre za večjo, 500-kilogramsko bombo, zato bo tudi potrebna večja evakuacija, to pomeni v radiju 600 metrov. V tem primeru bo potrebno evakuirati približno 3000 ljudi.

Europark bo zaradi praznika v četrtek zaprt v vsakem primeru, če pa bodo v nedeljo res izvajali deaktivacijo druge bombe, bo moral Europark zapreti svoja vrata tudi takrat.

Prav tako na avtobusni postaji ne bo prometa. Ob deaktivaciji bomb bodo sodelovale »vse sile, ki jih imamo v Mestni občini Maribor, preko civilne zaščite, pomagali bodo tudi prostovoljni gasilci,« je še povedal Aleš Ciringer.

Posledice so lahko poškodovanje streh in stekla objektov, je povedal namestnik generalnega direktorja Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič.
 

Za deaktivacijo so izbrali dneva, ko je večina stavb praznih


»Najdeni sta bili dve letalski bombi, ena tehta 250 kilogramov, druga 500. V tem trenutku je situacija pod nadzorom, zaradi teh dveh najdb ni neposredne ogroženosti. Za deaktivacijo smo izbrali najprimernejša datuma v naslednjih dneh, kar pomeni, da je večina stavb takrat praznih,« je povedal Lotrič.

»To so stare stvari, iz leta 1944/1945, kar pomeni, da ne vemo natančno, kaj se je s temi bombami dogajalo. Ob pregledu obeh mehanskih bomb je bilo ugotovljeno, da gre za mehanske vžigalnike, kar pomeni, da je nevarnost manjša,« je pojasnil namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

image
Stanislav Lotrič in Darko Zonjič. FOTO: Mariborinfo

 

V nedeljo predvideni dve coni evakuacije


»V nedeljo sta predvideni dve coni, v 300-metrski bo nujna evakuacija, v 600-metrski pa bo veljala omejitev gibanja. Možne posledice lahko povzročita udarni in toplotni val, ki lahko poškodujeta objekte, strehe ali stekla,« je še povedal Lotrič.

Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS, je podrobneje pojasnil, kako bo potekala deaktivacija obeh bomb.

»Prva, 250-kilogramska bomba, ki ima dva mehanska vžigalnika, v tej fazi, ni nevarna. Prestavili jo bodo v osem metrov globoko luknjo, s čimer so precej zmanjšali varnostno razdaljo. Ko bo bomba v jami, bosta dva pirotehnika odstranila vžigalnike. Bomba se bo povlekla ven iz jame, vžigalnike pa bodo uničili z majhno količinom eksploziva. Če pa tega ne bodo mogli izvesti, pa bodo bombi dodali večjo količino eksploziva, vse skupaj pokrili s peskom in potem aktivirali,« je pojasnil Darko Zonjič.

»Druga bomba pa ima 500 kilogramov in ima samo sprednji vžigalnik, zadnji je namreč bil pri padcu odtrgan. Ta je na železniškem nasipu in v primeru, da te bombe ne bi mogli umakniti nižje, bi morali biti evakuacija večja, avakuacijski krog bi meril kar 1200 metrov. Tudi to bombo bomo poskušali deaktivirati na enak način kot prvo,« je še dodal Zonjič.
 

Spomnimo ... 


V Mariboru so v soboto na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Gre za 250 kilogramov težko letalsko bombo z dvema mehanskima vžigalnikoma, ki po besedah predstavnikov civilne zaščite v trenutnem stanju ni nevarna, zato ni razlogov za preplah, so pa javnost kljub temu pozvali, naj se ne približujejo bombi oziroma naj je ne fotografirajo. Lokacija je zaradi bližine nakupovalnega središča in tudi zaradi Univerzitetnega kliničnega centra, zelo zahtevna.

Včeraj so nato delavci med rekonstrukcijskimi deli na železniških tirih v neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico našli še drugo bombo. Po ocenah strokovnjakov gre tudi pri tej za letalsko bombo.