Konec nevarnosti, tudi druga bomba uspešno deaktivirana

Pred intervencijo je bilo evakuiranih 481 ljudi, trije prisilno, našli so tudi nepokretno žensko.

Objavljeno
03. november 2019 07.00
Posodobljeno
03. november 2019 15.56
»Vse je steklo tako, kot smo si želeli, plan B ni bil potreben,« je pojasnil Darko Zonjič, poveljnik državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva. FOTO: Anja Vučkič/Mariborinfo 
P. V.
P. V.
Potem ko so pirotehniki državne enote za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v četrtek uspešno deaktivirali 250-kilogramsko zavezniško letalsko bombo, jih je danes čakal še večji izziv. Deaktivirali so namreč večjo, 500-kilogramsko bombo, ki so jo našli v bližini glavne železniške postaje.

Poleg tega, da je druga bomba dvakrat večja, je ležala tudi na bolj poseljenem območju. Kot so ugotovili pripadniki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva, gre za ameriško letalsko bombo z mehanskim vžigalnikom, ki je v zadnjem delu poškodovana oziroma odprta. V logistično zahtevni evakuaciji in sami intervenciji je sodelovalo 140 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, skupaj pa je bilo aktivnih 270 reševalnih enot. Za potrebe dokumentiranja policijskih postopkov pa so uporabili tudi brezpilotne zrakoplove. 

image
FOTO: Mestna Občina Maribor

Pred tednom dni so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer gradijo trgovino Lidl, našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico pa so minulo nedeljo popoldne odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo.

 

»Vse je steklo tako, kot smo si želeli«


Po zaključeni evakuaciji so letalsko bombo uspešno premaknili v jamo, kjer so se lotili postopka deaktivacije. Na bombi so uspeli odviti vžigalnik, kar pomeni, da je prvi načrt za deaktivacijo uspel, je sporočil Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Maribor. »Vse nadaljnje aktivnosti še potekajo, evakuacija še zmeraj velja,« je pojasnil v izjavi za medije. Kmalu po njegovi izjavi so opazovalci v daljavi zaslišali pok, opozorilo sirene pa je naznanilo konec splošne nevarnosti in uspešen zaključek intervencije. Malo pred drugo uro je tako prenehala veljati tudi odredba evakuacije, kar pomeni, da se ljudje lahko vrnejo na svoje domove. 

Po uspešni deaktivaciji so predstavniki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) pojasnili, da je bil današnji postopek zagotovo bolj pester. Ker je bila letalska bomba poškodovana, navoj pri vžigalniku pa delno deformiran, je bilo potrebno več truda in napora. »Letalska bomba gre sedaj na začasno skladiščenje, v roku treh mesecev pa bo uničena s sežigom. Detonacije v tovrstnih primerih ne uporabljamo, saj v naravi povzroči preveliko škodo,« je pojasnil Darko Zonjič, poveljnik državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva, ter se zahvalil vsem Mariborčanom, ki so upoštevali navodila pristojnih služb, ki so organizirale evakuacijo. »Vse je steklo tako, kot smo si želeli, plan B pa ni bil potreben,« je še dodal.

Če bi strokovnjaki za deaktivacijo bombe morali izvesti način nadzorovanega postopnega sežiganja, bi bil to prvi tovrstni primer v Sloveniji. Doslej so ta postopek izvajali le na vadiščih, ta postopek bi lahko trajal tudi dve uri.

V Mariboru še 200 neeksplodiranih bomb brez načrta ukrepanja
Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je že po uspešni deaktivaciji prve bombe dejal, da Maribor ta trenutek nima načrta ukrepanja oziroma evakuacije, čeprav se na območju mesta še vedno nahaja okoli 200 bomb, ki niso eksplodirale. Načrt naj bi bil po besedah Medveda pripravljen že v naslednjih dneh.
 
V prihodnjih dneh pa bodo na Mestni občini Maribor pripravili tudi spremembo odloka, ki določala, da bo na območju tveganja pri gradbenih delih potrebno izvesti predhodne raziskave. Medved je opozoril, da so ravno gradbeni delavci, ki izvajajo izkope, tisti, ki so v tem primeru najbolj izpostavljeni nevarnosti.

Anja Urek, Samanta Gomboc, Mariborinfo




image
Po zaključeni evakuaciji so bombo premestili v jamo, kjer jo bodo deaktivirali. FOTO: Mariborinfo

 

Evakuiranih 481 ljudi, trije prisilno


Tudi tokrat je bil predviden čas za evakuacijo med 8. in 12. uro, začetek intervencije je naznanilo dvominutno opozorilo sirene z znakom za splošno nevarnost, deaktivacija naj bi bila predvidoma končana do 16. ure, a se je končala že dobri dve uri prej. Za danes sta bili predvideni dve coni evakuacije, in sicer bo v 300-metrskem območju evakuacija nujna, v 600-metrski coni pa bo veljala omejitev gibanja. Tudi tokrat je bilo poskrbljeno za prevoz gibalno oviranih in starejših oseb v evakuacijski center v Dvorani Tabor, na podlagi prvotne ocene pristojnih oblasti naj bi bilo potrebno evakuirati okoli tisoč ljudi.

Neposredno pred začetkom intervencije so gasilci še enkrat preverili, ali so vsi objekti v 300-metrskem radiju res prazni. »Ob 11.50 se je evakuacija zaključila, ekipe pa so opravile še zadnji pregled,« je pojasnil Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi mariborske policije, ter dodal, da so evakuirali 481 ljudi. Pri tem so v treh primerih naleteli na kljubovanje, saj posamezniki niso želeli zapustiti svojih domov, zato so upoštevali policijsko pooblastilo ukazovanja. V Dvorani Tabor je zatočišče poiskalo zgolj 15 prebivalcev.

»Ugotavljamo, da so občani zelo dobro seznanjeni z ukrepi in tudi upoštevajo navodila intervencijskih služb; razumevajoči so večinoma tudi vozniki, ki morajo zaradi zaprtih cest proti vzhodnemu delu mesta ubrati nekoliko daljše poti,« so sporočili z Mestne občine Maribor. 






 

​Zapore in prepoved gibanja na prostem 


Za nekaj manj kot devetsto odjemalcev bo med 8. in predvidoma 20. uro prekinjen dovod plina, ukinjen bo železniški promet, za časa deaktivacije pa so bile zaprte tudi nekatere cestne povezave, med drugim tudi hitra cesta skozi Maribor. Vrata Dvorane Tabor so se odprla ob osmi uri, prebivalcem pa so bila na voljo tudi ležišča in reševalna ekipa. Lokalne oblasti so občane pozvale, naj poskrbijo tudi za svoje domače živali. Vse prebivalce na območju evakuacije pa so prosili, naj preverijo, ali so vsi sosedje obveščeni o ukrepu. 

Na širših območjih so od 8. ure do konca intervencije veljale zapore nekaterih cest, in sicer znotraj »obroča«, ki povezuje naslednje točke: Vodni stolp na Lentu – križišče Maistrove in Cankarjeve ulice – križišče Kopitarjeve in Kersnikove ulice – križišče Meljske ceste in hitre ceste – križišče Kopitarjeve ulice in Partizanske ceste - Ulice pariške komune in Titove ceste – krožišče na Glavnem trgu – križišče Osojnikova ulica-Pobreška cesta – križišče Nasipna ulica in Mejna ulica – križišče Trg revolucije-Pobreškega cesta, so zapisali v obvestilu za javnost mariborske občine. 

image
Območje okoli bombe, ki ga je potrebno evakuirati. FOTO: Mestna Občina Maribor


image
Evakuacija pred deaktivacijo druge letalske bombe se je začela ob 8. uri, zaradi zaprtja ulic prihaja do manjših zastojev. FOTO: Mariborinfo