Za varno pot v šolo skrbijo policisti, redarji in prostovoljci

Voznike opozarjajo, naj predvsem v bližini šol zmanjšajo hitrost vožnje, staršem pa svetujejo, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu.

Objavljeno
03. september 2018 10.35
Posodobljeno
03. september 2018 10.35
Policisti opozarjajo starše, naj otroke pred prihodom v šolo naučijo spoznati barve na semaforju in pravilno prečkati cesto. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
STA
Prvi šolski dan se danes pozna tudi na cestah. V izogib nesrečam in da bo pot v šolo in domov varna, na območju šol in vrtcev ter na šolskih poteh skrbijo številni policisti, redarji in prostovoljci. Kljub temu voznike opozarjajo, naj predvsem v bližini šol zmanjšajo hitrost vožnje, staršem pa svetujejo, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu.

Ob začetku novega šolskega leta pristojni pripravljajo številne aktivnosti. Da bi bila pot v šolo varna, bo do nedelje potekala preventivna akcija Začetek šolskega leta, namenjena varni vključitvi otrok v promet, ki jo tudi letos koordinira agencija za varnost prometa. V agenciji namreč poudarjajo, da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto in ne le ob začetku šolskega leta.image
Za varovanje otrok v prvem tednu bo skrbelo tudi več kot 500 prostovoljcev iz agencije in zveze združenj šoferjev in mehanikov, ki bodo varovali šolske poti 101 slovenske šole. FOTO: Amzs


Policisti bodo tako v prvih dneh šole poostreno nadzirali hitrosti ter preverjali tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi otroke vozijo v šolo. Pozorni pa bodo tudi na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v primeru teme ali ob zmanjšani vidljivosti. Preverjali bodo še opremljenost in tehnično brezhibnost uporabnikov koles in mopedov. Policisti bodo nadzirali tudi kajenje tobačnih in povezanih izdelkov v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter voznike s pomočjo letakov ozaveščali o škodljivosti pasivnega kajenja v vozilu.

image
Da bi bila pot v šolo varna, bo do nedelje potekala preventivna akcija Začetek šolskega leta, namenjena varni vključitvi otrok v promet. FOTO: Blažž Samec/Delo


Za varovanje otrok v prvem tednu bo skrbelo tudi več kot 500 prostovoljcev iz agencije in zveze združenj šoferjev in mehanikov, ki bodo varovali šolske poti 101 slovenske šole. Poleg tega bodo letos drugič zapored drugi teden septembra izvajali projekt podaljšanega varovanja otrok na šolskih poteh, s čimer se obuja šolska prometna služba.

Pot v šolo naj bo varna vse leto
Ljubljanski policisti so danes na varno šolsko pot pospremili šolarje iz ljubljanske OŠ Trnovo, kjer so jih pričakale tudi maskote AMZS in policije. Na ta način želijo otrokom približati prometno varnost, vse udeležence v prometu pa opozoriti, da morajo biti na varnost otrok v okolici šol pozorni vse leto.

Maskote policije in AMZS so po besedah pomočnika komandirja Policijske postaje Ljubljana Vič Mihe Ajtnika popestrile prvi šolski dan in jim pokazale varen prihod v šolo. Kot je pojasnila Anita Drev iz AMZS, želijo z maskotami otrokom približati prometno varnost na zanimiv, privlačen način, saj tako otroci lažje razumejo pravila, ki se jih morajo naučiti.


image
Ob začetku novega šolskega leta pristojni pripravljajo številne aktivnosti. FOTO: Blažž Samec / Delo


V Ljubljani vse voznike pozivajo, naj zmanjšajo hitrost ob šolah in ob vozilih javnega prevoza, staršem prvo in drugošolcev pa priporočajo, naj otroke opremijo z rumenimi ruticami, ker bodo s tem naredili največ za varnost svojih otrok.K vožnji po omejitvah in predpisih je pozval tudi direktor agencije za varnost prometa Igor Velov.

Ministrstvi za zdravje in za okolje pa vabita šole, občine in starše, da podprejo otroke pri aktivni poti v šolo, peš ali s kolesom v obliki Pešbusa in Bicivlaka, če to ni mogoče z javnim prevozom.