Objavljeni prvi posnetki notranjosti katedrale po požaru

Po prvih ocenah se zdi, da so nekatere od najdragocenejših stvari ostale nepoškodovane.

Objavljeno
16. april 2019 16.13
Posodobljeno
16. april 2019 16.13
Križ nad oltarjem še vedno stoji in oddaja zlati sijaj. FOTO: Philippe Wojazer/Reuters
Na spletu so zakrožile prve fotografije notranjosti pariške katedrale Notre Dame po požaru. Po prvih ocenah se zdi, da so nekatere od najdragocenejših stvari ostale nepoškodovane.

Reutersov fotograf Philippe Wojazer je posnel sliko križa nad oltarjem, ki še vedno stoji in oddaja zlati sijaj. Nepoškodovan je tudi oltar, kljub temu pa je škoda v notranjosti precejšnja: s fotografije so razvidni črni zidovi in ruševine.

Tudi notranjost katedrale se je s številnimi arhitekturnimi elementi vpisala na zemljevid svetovne kulturne dediščine. Rebrasto-križni oboki, zunanji oporniki, kiparska dekoracija in gotske poslikave nosijo neprecenljivo vrednost. »Notranja oprema katedrale je seveda kot celota neprecenljiva, z umetnostnozgodovinskega vidika pa velja mogoče posebej omeniti ostanke originalne korne pregrade iz druge polovice 13. in zgodnjega 14. stoletja s poslikanimi reliefnimi ploščami, ki kažejo prizore iz Kristusovega življenja. Samo upamo lahko, da je poškodovanih čim manj umetnin in da bo mogoče poškodbe ustrezno restavrirati,«​ je za Delo poudaril dr. Tine Germ, profesor za zahodnoevropsko umetnost poznega srednjega in zgodnjega novega veka na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani.



Nekaj skulptur so prepreljali v kraj Marsac-sur-Isle blizu Bordeauxa. Šestnajst kipov - 12 apostolov in 4 evangeliste -, ki so jih naredili v drugi polovici 19. stoletja med veliko obnovo katedrale, ki ga je izvedel Eugène Viollet-le-Duc, so v jugozahodno Francijo poslali na obnovo.

image
Nepoškodovan je tudi oltar, kljub temu pa je škoda v notranjosti precejšnja. FOTO: Philippe Wojazer/Reuters